Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Carl Gustav Jung ve geliştirdiği kişilik tipleri ne kadar bilimsel?

Son zamanlarda Jung'a gösterilen ilgi arttığını görüyoruz. Kimi topluluklar için kültürün bir parçası olmuş durumda. Kimi zaman Jungian burçlardan da söz edildiğini çok sık görüyoruz. Kişilik testlerinde de kullanılıyor. Yazdıkları insanlar adına edebi vs. farklı faydaları olabilir ama ne kadar bilimsel?
1,511 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Genç Mühendis
Genç Mühendis
262K UP
Düşünür

Evrim ağacı bununla ilgili bir video yapmıştı aslında. yaptıkları videonun metninden aynen kopyala yapıştır yapıyorum=

Jung, 20. yüzyılın ilk yarısında çalışmalar yapmış, İsviçreli bir psikiyatrist ve psikanalistti. Din, mitoloji, simya ve astrolojiye derin bir ilgisi vardı. Bunlar, düşüncelerine de yansımıştı - ki bu düşüncelerin bir kısmı bilimsel olmaktan çok, mistik ve doğaüstü nitelikteydi.

Jung, insanları 2 dikotomi (veya ikilik) çerçevesinde inceliyordu: "Rasyonel fonksiyonların dikotomisi", yani düşünen ve hisseden insanlar ile, "irrasyonel fonksiyonların dikotomisi", yani algı ve sezgi. Ona göre insanlar illa bunlardan sadece birine uymak zorunda değildi, hepsi bir arada olabilirdi; ama genelde bir kişide bu 4 kişilikten 1'i baskındı.

Tüm Reklamları Kapat

Elbette bir kişinin Jung'un fikirlerine ilgi duymasında bir sorun yok aslında; ama Jung, en kibar tabiriyle, günümüzde modern psikolojide artık pek yeri veya geçerliliği olan bir isim değil. Çünkü Jung veya Freud gibi isimler, psikolojinin günümüzde belkemiği olan deneysel yöntemi pek umursamıyorlardı. Onlara göre psikoloji; klinik gözlem, içgözlem ve anekdotlar üzerine kuruluydu düşünün, anekdotlar, yani kulaktan duyma bilgiler veya şahsi yaşanmışlıklar, artık bilimde en düşük kanıt tipi olarak görülüyor.

kaynaklarıyla beraber bütün yazıyı incemelemek istersen =

https://evrimagaci.org/16-kisilik-testi-guvenilir-mi-myersbriggs-kisilik-testi-size-kim-oldugunuzu-soyleyebilir-mi-11499

256 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Alperen Saka
Alperen Saka
1,980 UP
Araştırmacı

Freud'un ve onun öğrencisi olan Jung'un ortaya attığı şeyler, her ne kadar ikisi ayrı şeyleri savunsalar da, bilimsel kabul edilemez. Bunlar bir hipotez de sayılmaz çünkü deney ve gözlem yoluyla aksinin ispatlanması mümkün olmayan şeyler söylemişlerdir.

Ayrıca Jung, okuduğum kitaplarında da gördüğüm kadarıyla bu işin mistik tarafına kendini fazlaca kaptırmış bir kişilik.

Ayrıca bakabilirsiniz: https://tr.wikipedia.org/wiki/Yanl%C4%B1%C5%9Flanabilirlik

Tüm Reklamları Kapat

203 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close