Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Cansız varlıklara merhamet duyuyorum, bu tuhaf bir durum mu?

Mesela bir masaya yaslanınca onun canının acıyabileceğini düşünüyorum. Telefonla bilgisayarla fazla oynamıyorum ki yorulmasınlar... Yük dolu araba gördüğümde onun ne kadar yorgun ve acı çekiyor olduğunu düşünerek üzülüyorum. Bunun saçma ve şizofrenik olduğunun farkındayım ama önüne geçemiyorum bu hissin.
682 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Hyyperr X0
Hyyperr X0
18K UP
fizik, kuantum fiziği, kimya ve matematikle yakından ilgileniyorum

Bir kişinin cansız nesnelere karşı neden şefkat duyduğunun birkaç olası açıklaması vardır. Bir olasılık, kişinin nesneyle empati kurmasıdır - nesnenin ne hissediyor olabileceğini hissetmek. Bir başka olasılık da kişinin kendi duygularını nesneye yansıtmasıdır. Örneğin, kişi kendini yorgun ve stresli hissediyorsa, bu duygularını etrafındaki nesnelere yansıtabilir.

Bunun zararlı olup olmadığı konusunda doğru veya yanlış bir cevap yoktur. Bazı insanlar, hayattan tam anlamıyla zevk almalarını ve çevrelerindeki dünyayla etkileşim kurmalarını engellediği için bunu zararlı bulabilir. Başkaları, dünyaya daha bağlı hissetmelerini ve her şeyi canlı ve bir amaçla görmelerini sağladığı için bunu yararlı bulabilir. Sonuçta, bunun zararlı mı yoksa yararlı mı olduğuna karar vermek kişiye kalmıştır.

Normallik konusuna gelecek olursak bir şeyin normal olması bilimsel açıdan bakıldığında, Normallik birkaç şekilde tanımlanabilir. Sosyal bilimlerde normallik, belirli bir toplumdaki bir insanın tipik durumudur. Doğa bilimlerinde normallik genellikle bir standarttan sapma eksikliği olarak tanımlanır. Örneğin, bir insanın ortalama yüksekliği beş fit ise, o zaman normallik, ortalamanın iki standart sapması içinde veya dört ila altı fit arasında olan bir yükseklik olarak tanımlanır.

Tüm Reklamları Kapat

Şahsi görüşüme gelirsek; normallik oranlarını da ele alırsak psikolojik şekilde herhangi bir sıkıntı yaratacağını düşünmüyorum. Tabii sizi en çok bilen sizsinizdir, bu sorunun sizin için zararlı mı yoksa normal mi karşılanacağı da size kalmıştır.

117 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Amy Coplan, Peter Goldie, et al. (2011). Empathy: Philosophical And Psychological Perspectives. ISBN: 0199539952, 97801995. Yayınevi: OUP Oxford, 2011. sf: 382.
  2. A. S. Sharabiani. (2021). Genuine Empathy With Inanimate Objects. Phenomenology and the Cognitive Sciences, sf: 831-846. doi: 10.1007/s11097-020-09715-w. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close