Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
5

Cansız atomlar bir araya gelerek nasıl canlı organizmalar oluşturur?

1,474 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Orhan Kahraman
Okur
Orijinal Soru: Cansız atomlar nasıl hem canlı hem cansız varlıkları nasıl oluşturuyor?

Merhaba,

söze şöyle başlamak iyi olacak sanırım: "cansız atomlar, doğa yasalarına uyarlar". Aslında mantığı çok basit, cansız atomların canlı varlıkları oluşturmak gibi bir amacı yoktur. Atomlar, doğa yasalarının sınırları içerisinde bulundukları ortamlar dahilinde etkileşime girerler: birleşirler, ayrışırlar, yeniden birleşirler, yeniden ayrışırlar...

Bu etkileşimler sonucu çok sayıda molekül oluşur. Bu moleküllerin bir kısmı canlı diye sınıflandırabildiğimiz varlıkların yapısını oluşturur, bir kısmı parçalanır başka molekülleri oluşturur, bir kısmı da doğaya canlılık haricinde yayılır vb.

Tüm Reklamları Kapat

Kısaca burada vurgulanmak istenen cansız atomlar canlıları bilinçleri dahilinde oluşturmamalarıdır.

Bir diğer değinmek istediğim konu ise canlılık ile cansızlık arasında moleküler düzeyde bir farkın bulunmaması. Canlılık veya cansızlık tamamen biz insanların koyduğu bir sınıflandırma çeşidi. "Şu" kriterleri taşıyan varlıklara canlı, taşımayanlara cansız diyelim kategorizasyonunu görmezden gelirsek bir virüsü cansız, bir bakteriyi canlı yapan hiçbir şey yoktur en nihayetinde.

Uzun lafın kısası;

sorunuza basit ve kendi çapımda yanıtlar vermeye çalıştım. Amacım tam anlamıyla kafanızdaki soruları çözüp cevaba kavuşturmak değil, verdiğim ufak bilgilerle altta size sunacağım kaynakları birleştirip sorunuzu tam anlamıyla çözüme kavuşturmak. Abiyogenez burada bahsettiğim iki-üç kelimelik bilgilerden daha fazlası. Kaynaklara Evrim Ağacı Akademi "Cansızlıktan Canlılığın Oluşumu" (Abiyogenez Teorisi) başlıklı yazı dizisini ve ekstradan konuya dair birkaç video koyuyorum. Sorularınızın yanıtını orada tam anlamıyla oldukça yalın bir dilde bulabileceğinize inanıyorum.

Tüm Reklamları Kapat

Umarım ufak da olsa katkım olmuştur.

İyi günler dilerim.

2,223 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Evrim Ağacı. Abiyogenez Teorisi. (5 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 12 Şubat 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  2. Evrim Ağacı Videosu. Cansızlıktan Canlılığın Oluşumu. (8 Kasım 2018). Alındığı Tarih: 12 Şubat 2021. Alındığı Yer: Youtube | Arşiv Bağlantısı
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur
Orijinal Soru: Cansız atomlar nasıl oluyor da canlı varlık oluşturabiliyor?

Temel 2 gerçeği anlayarak başlayalım:

Doğada "canlı" veya "cansız" diye bir ayrım yok. "Belirli özellikleri bulunan cansızlar yığınlarını" canlı olarak biz nitelendiriyoruz. Bu kategorileri yapan biziz.

Fizikte veya kimyada bazı yapılar birleşip bambaşka özellikleri olan, bambaşka şeyler oluşturabiliyorlar ve bunun için bir bilinç gerekmiyor.

Tüm Reklamları Kapat

Cansızlıktan canlılığa geçişte, hidrotermal bacalarda geniş bir kimyasal tepkime çeşitliliği var. Bu organik yapılarda birçok farklı rastgele çeşitlilik oluşuyor. Bu yapılardan bazıları entropiye karşı daha kararlı ve belli bir bütünlüğe sahip oluyor. Zaten buna sahip olmayanlar kararsız olduğundan bozuluyor. Kararlı yapılarda ise bu çeşitlilik çevreden dolayı oluşmaya devam ediyor ve daha karmaşık kararlı yapıların oluşması ve kararsızların kendini sürdürememesi süreci ise tıpkı damlaya damlaya göl oluyormuşçasına devam ediyor.

Bu birikim sürecinde atalarımızın zigottan insan olurken geçirdiği biyolojik ve kimyasal süreçler de miras olarak birikiyor ve daha kararsızlar eleniyor. Böyle bir birikim süreci geçirmeyen, kararsız olduğu için çeşitliliği gelecek nesle aktaramayan, parçalananlar zaten bildiğimiz cansızları oluşturuyor. Canlıların gelişimini özetlersek:

Rastgele bir şekilde oluşan çeşitlilik, gelişimsel süreçlerde de bulunmaktadır ve doğada gelişimsel süreçleri "o şekilde yaşayanlar" daha kolay hayatta kalıp daha kolay ürüyorsa rastgele çeşitliliğin çevre ile etkileşimi sayesinde gelişimsel değişimler de evrimleşiyor. Biz de sonradan baktığımız için cansızların canlılar gibi davrandığını, "olağanüstü bir bilinç ile" öyle yaptıklarını sanırız.

Kaynaklar

  1. U. Derin. Hücrelerimiz De Atomlardan Oluştuğuna Göre, Bizi Canlı Yapan Nedir? Hem Canlı Hem De Cansız Varlıklar Nasıl Atomdan Oluşabiliyor?. (6 Şubat 2022). Alındığı Tarih: 19 Temmuz 2023. Alındığı Yer: Evrim Ağacı S&C | Arşiv Bağlantısı
  2. U. Derin. Akılsız Hücreler Yaraları Tamir Edeceğini Veya Ne Yapacağını Nereden Biliyor?. (18 Mart 2022). Alındığı Tarih: 19 Temmuz 2023. Alındığı Yer: Evrim Ağacı S&C | Arşiv Bağlantısı
  3. Ç. M. Bakırcı. Akılsız Hücreler Yaraları Tamir Edeceğini Veya Ne Yapacağını Nereden Biliyor?. (18 Mart 2022). Alındığı Tarih: 19 Temmuz 2023. Alındığı Yer: Evrim Ağacı S&C | Arşiv Bağlantısı
  4. U. Derin. İlk Canlı Nedir Ve Nasıl Ortaya Çıkmıştır? Canlılık Nasıl Oluştu?. (9 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 19 Temmuz 2023. Alındığı Yer: Evrim Ağacı S&C | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Moderatör Uyarısı
Soruyla Alakasız Cevap 1 moderatör tarafından eklendi
Cevapta soruya cevap verilmemiş, canlılığın başlangıcı ile ilgili yönlendirmeler yapılmıştır.
0
Efe Gerenli
Efe Gerenli
4,558 UP
Basit bir evrimsel biyoloji meraklısı

Konuyla ilgili sitede güzel bir yazı dizisi var.Aynı zamanda çağrı hocanın güzel bir videosu var.Aynı zamanda Çağrı Hoca "Evrim Kuramı ve Mekanizmaları" adlı kitabında bir bölümde buna biraz daha detaylı bir şekilde değiniyor,abiyogenez kısmında görebilirsiniz.Yaşam cansızlıktan kimyasal evrim ile başladı ve bir sürü deneyle test edildi,Miller-Urey deneyleri,Martin Hanczy'in ön hücre deneyleri,Peter Mitchell'in 1978 Nobel Kimya Ödüllü proton motif kuvvetinin keşfi ile ilişkili yaşam başlangıcı deneyleri,Thomas Gold'un derin sıcak biyosfer modeli,Peter Schuster'in moleküler kaos ve kendini kopyalayan hiper döngü hipotezleri ve daha sayamadığım yüzlerce bilim insanının yaptığı deneyler ile kanıtlandı.

362 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Abiyogenez,Cansızlıktan Canlılık. (27 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 27 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Çağrı Hocanın Videosu,Bilinçsiz Atomlardan Bilinçli Varlıklar. (27 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 27 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close