Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Tanju Zilifdar
Üye 13 Ocak 2021
0

Canlılık hariç Dünya'daki bütün koşulların sağlandığı bir modellemede, canlılık kendiliğinden başlar mı ?

Canlılığın başlaması için gerekli bütün koşulları sağlarsak canlılık kendiliğinden başlar mı? Eğer cevap başlama ihtimali olduğu şeklindeyse, bu cevabı vermemizde değişkenlerin her birini bilemiyor oluşumuz mu temel sebeptir, yoksa tüm değişkenleri biliyor ve kontrol edebiliyor olsaydık bile canlılığın oluşması tesadüfe mi bağlıdır?
186 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı. 14 Ocak 2021

Bu sorunuza ikna edici kesinlikte cevap verebilmek için ihtiyacımız olan şey, evrende yalnız olmadığımızı ispatlamak olacaktır.

Kimi biliminsanlarına göre uygun şartlar altında yaşamın ortaya çıkması kaçınılmazdır. Yani evrenin bilmediğimiz bir bölgesinde, Dünya ile benzer şartlara sahip bir gezegen var ise yaşam kaçınılmaz olarak orada da ortaya çıkacaktır. Ancak bu bir "bilgi" değildir, bir öngörü ya da tahmindir. Herhangi bir gözleme ya da deneye dayanmaz. Kimine göre ise ne olursa olsun yaşamın ortaya çıkması, ilahi bir müdahale gerektirir.

Ancak bu noktada bir kavram karmaşası söz konusudur. Tesadüfilik ve rastgelelik. İkisi aynı anlamda kullanılıyor olsa da tam olarak aynı şey değillerdir. Bunu şöyle açıklayabiliriz: Elinizde bir zar var diyelim. Sürekli bu zarı atıyorsunuz. Üst üste üç kez 5 gelme olasılığı oldukça düşüktür. Bu olursa buna "tesadüf" diyebiliriz ve şaşkınlıkla karşılarız. Ama siz bu zarı, 50 milyon kez atarsanız hiç şüpheniz olmasın ki onlarca kez üst üste tüm sayılar denk gelecektir. Yani bu "kaçınılmaz"dır. Ne zaman, nasıl, kaçıncı atışta, bunu bilemeyiz. Ama kaçınılmazdır. İşte bu rastgeleliktir. Buna tesadüf demek pek doğru sayılmaz çünkü şaşırtıcı değildir. Dünyaya bir göktaşı çarpmasından tutun da, ilkokul arkadaşınızla ilk kez gittiğiniz bir şehirde karşılaşmanıza, iki sarışın insanın çocuklarının zenci olmasından, balkondan annenize fırlattığınız anahtarın yerdeki karıncayı öldürmesine sayısız örnek verebiliriz. Bunlar hep "tesadüf" olarak isimlendirilir ama aslında hepsi rastgeledir. Her dakika dünyada sayısız inanılmaz olay meydana gelir. Ama aslında hiç biri inanılmaz değildir. Çünkü her biri milyonlarca kez tekrarlandığı için bazıları şaşırtıcı sonuçlar doğurur. Çünkü her yıl Dünyada milyonlarca insan bir şehre ilk kez gider. Birilerinin birbirini tanıması gayet normaldir.

Tüm Reklamları Kapat

İşte yaşamın ortaya çıkması da buna benzer. Uygun koşullar oluştuğunda, milyarlarca kez bir araya gelip karmaşık bileşikler oluşturan atom ve moleküller, bir noktada enerjiyi tutar ve iletir reaksiyonlar gösterecektir. Bunun oluşması için 1 milyar yıl beklerseniz bu "tesadüf" değil "rastgele" olacaktır.

Tabi bu açıklamam da istatistik disiplini altında verilmiş bir cevap. Çünkü size biyoloji, botanik, zooloji, kozmoloji, gezegenbilimi gibi disiplinlerde cevap veremeyiz. Çünkü elimizde veri yok.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close