Bu sorunuza ikna edici kesinlikte cevap verebilmek için ihtiyacımız olan şey, evrende yalnız olmadığımızı ispatlamak olacaktır.
Kimi biliminsanlarına göre uygun şartlar altında yaşamın ortaya çıkması kaçınılmazdır. Yani evrenin bilmediğimiz bir bölgesinde, Dünya ile benzer şartlara sahip bir gezegen var ise yaşam kaçınılmaz olarak orada da ortaya çıkacaktır. Ancak bu bir "bilgi" değildir, bir öngörü ya da tahmindir. Herhangi bir gözleme ya da deneye dayanmaz. Kimine göre ise ne olursa olsun yaşamın ortaya çıkması, ilahi bir müdahale gerektirir.
Ancak bu noktada bir kavram karmaşası söz konusudur. Tesadüfilik ve rastgelelik. İkisi aynı anlamda kullanılıyor olsa da tam olarak aynı şey değillerdir. Bunu şöyle açıklayabiliriz: Elinizde bir zar var diyelim. Sürekli bu zarı atıyorsunuz. Üst üste üç kez 5 gelme olasılığı oldukça düşüktür. Bu olursa buna "tesadüf" diyebiliriz ve şaşkınlıkla karşılarız. Ama siz bu zarı, 50 milyon kez atarsanız hiç şüpheniz olmasın ki onlarca kez üst üste tüm sayılar denk gelecektir. Yani bu "kaçınılmaz"dır. Ne zaman, nasıl, kaçıncı atışta, bunu bilemeyiz. Ama kaçınılmazdır. İşte bu rastgeleliktir. Buna tesadüf demek pek doğru sayılmaz çünkü şaşırtıcı değildir. Dünyaya bir göktaşı çarpmasından tutun da, ilkokul arkadaşınızla ilk kez gittiğiniz bir şehirde karşılaşmanıza, iki sarışın insanın çocuklarının zenci olmasından, balkondan annenize fırlattığınız anahtarın yerdeki karıncayı öldürmesine sayısız örnek verebiliriz. Bunlar hep "tesadüf" olarak isimlendirilir ama aslında hepsi rastgeledir. Her dakika dünyada sayısız inanılmaz olay meydana gelir. Ama aslında hiç biri inanılmaz değildir. Çünkü her biri milyonlarca kez tekrarlandığı için bazıları şaşırtıcı sonuçlar doğurur. Çünkü her yıl Dünyada milyonlarca insan bir şehre ilk kez gider. Birilerinin birbirini tanıması gayet normaldir.
İşte yaşamın ortaya çıkması da buna benzer. Uygun koşullar oluştuğunda, milyarlarca kez bir araya gelip karmaşık bileşikler oluşturan atom ve moleküller, bir noktada enerjiyi tutar ve iletir reaksiyonlar gösterecektir. Bunun oluşması için 1 milyar yıl beklerseniz bu "tesadüf" değil "rastgele" olacaktır.
Tabi bu açıklamam da istatistik disiplini altında verilmiş bir cevap. Çünkü size biyoloji, botanik, zooloji, kozmoloji, gezegenbilimi gibi disiplinlerde cevap veremeyiz. Çünkü elimizde veri yok.