Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
10

Canlılarda hücre göçü nasıl olur?

Gastrulasyon evresinde türleri diğerlerinden ayıran genetik farklılaşma ve morfolojik değişim neye göre gerçekleşir ? Örneğin eğer bir köpek embriyosunun hücre göçüne müdahale edersek türünü değiştirmek mümkün müdür ?
2,912 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Merve Kağızman
Biyolojiye olan ilgim

Hücre hareketi, vücutta birçok aktivitenin gerçekleşmesi için gereklidir. Nötrofiller ve makrofajlar gibi beyaz kan hücrelerinin bakteri ve diğer mikroplarla savaşmak için hızlı bir şekilde enfeksiyon veya yaralanma bölgelerine göç etmesi gerekir. Hücre hareketliliği form oluşturmanın temel bir özelliğidir (morfogenezi) doku, organ yapımında ve hücre şeklinin belirlenmesinde. Yara yaralanması ve onarımı içeren durumlarda, bağ dokusu hücrelerinin hasarlı dokuyu onarmak için bir yaralanma bölgesine seyahat etmesi gerekir. Kanser hücreleri ayrıca kan damarları ve lenfatik damarlar arasında hareket ederek bir yerden bir diğerine metastaz yapma veya yayılma kabiliyetine sahiptir. Hücre döngüsünde, hücre hücrelerinin bölünmesi sitokinez işleminin iki yeni hücrenin oluşumunda meydana gelmesi için hareket gereklidir.

Hücre hareketi, hücre zarlarında bulunan proteinler tarafından tespit edilen kimyasal veya fiziksel sinyaller tarafından tetiklenir. Bu sinyaller tespit edilip alındıktan sonra, hücre hareket etmeye başlar. Basitçe özetlersek hücre göçü çok hücreli canlılarda belirli bir amaç için değişim göstermiş hücrelerin görev bölgelerine ilerlemesidir. henüz oluşmakta olan vücutta ilkel üreme hücrelerinin üreme kanalı olacak bölgeye, akciğer hücrelerinin göğüs boşluğu olacak bölgeye ilerlemesi örnek olarak verilebilir. yani genel kanının aksine organlar olmasını beklediğimiz yerde ortaya çıkmazlar. o organı oluşturacak hücreler olmaları gereken yöne ilerler organı/dokuyu orada oluştururlar. Temelde üç önemli durum var hücre göçünü gözlemleyebildiğimiz. embryo gelişimi, yaraların iyileşmesi, bağışıklık sistemi. bu sistemlerin herhangi birinde oluşacak göç sorunları tümörlere, gelişim bozukluklarına, kalp damar hastalıklarına yol açabilir.

Tüm Reklamları Kapat

564 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Harvey Lodish, Arnold Berk, S Lawrence Zipursky, Paul Matsudaira, David Baltimore, and James Darnell., et al. (2021). Cell Motility And Shape I: Microfilaments.
  2. Revathi Ananthakrishnan, Allen Ehrlicher, et al. (2021). The Forces Behind Cell Movement. International Journal of Biological Sciences. | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ezgi S.
Ezgi S.
2,202 UP
Öğrenci

Merhaba!!

Canlılarda hücre göçü ilgi çekici bir konu aslında. Pirimitif çizginin oluşmasıyla başlayıp üç germ tabakasının oluşmasıyla biten gastrulasyonda da hücre göçünü bolca gözlemliyoruz. Bu aşamada epiblast dediğimiz tabakanın hücreleri çeşitli göçlerle önce mezoendodermi, sonra bütün germ tabakalarını oluşturur, sonrasında ise bu germ tabakalarından çeşitli doku ve organlar farklılaşır. Damarlar, kaslar, ürogenital sistem mezodermden, sinir sistemi ektodermden, sindirim sistemi ise endodermden farklılaşır ve önce fetüsü, sonrasında ise işler yolunda giderse bebeği oluştururlar. :)

Ancak sahiden, nasıl yaparlar bunu?

Tüm Reklamları Kapat

Hücre içi sinyallerle. Hepsini burada yazamam elbette ama birkaçına bakıp genel mantığı anlayabiliriz. Şuradan başlayalım,

Mezoendoderm nasıl mezoderm ve ektoderm diye iki tabakaya ayrılır?

TGFbeta ailesine ait ligandlar ile. Bu ligandlar serin/treonin kinaz reseptörlerine bağlanır, sonrasında Smad2 ve Smad3’ ü fosforilie ederler. Bu protein sonrasında kendini Smad4’e bağlar ve mesoendoderm genlerinin trankribe olmaya başlayacağı nükleusun yerini değiştirir. Ayrıca Wnt yolu da endoderm oluşumunda önemlidir...

Eh, yeter yahu! Anlamıyorum ben bunları. :)) Biz sonuca gidelim, çeşitli hücre sinyal molekülleri, birbirlerini tetikleyen mekanizmalarla hücre göçüne sebep olurlar. Örneğin endoderm oluşumunda fibroblast büyüme faktörleri (FGF), Wnt yolu, kemik morfogenetik proteini ve retinoik asit önemlidir. Mesela farelerde retinoik asit sinyal yolağı çalışmadığında akciğerinin oluşmadığı gözlemlenmiş.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak soruya gelirsek, tamamen kişisel yorumumla diyorum ki, bir canlıyı yalnız hücre göçü mekanizmalarına müdahale ederek başka bir canlı haline getiremeyiz. Çünkü o canlı, köpek beyni genlerine, köpek pençelerine ait, veya köpeğin koku duyusuna ait genlere sahiptir. DNA’ sında bir oynama yapmazsak, hücre göçü mekanizmalarını kullanarak ancak canlıların gelişimlerini bozabiliriz, deneyde olduğu gibi. Yani canlının “türüne” karar veren bir süreç zaten gastrulasyonda gerçekleşmez. Dolayısıyla gastrulasyona müdahale, canlının türünü değiştiremez.

İyi günler:)

535 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Gastrulation. (27 Mart 2021). Alındığı Tarih: 27 Mart 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close