Merhaba!!
Canlılarda hücre göçü ilgi çekici bir konu aslında. Pirimitif çizginin oluşmasıyla başlayıp üç germ tabakasının oluşmasıyla biten gastrulasyonda da hücre göçünü bolca gözlemliyoruz. Bu aşamada epiblast dediğimiz tabakanın hücreleri çeşitli göçlerle önce mezoendodermi, sonra bütün germ tabakalarını oluşturur, sonrasında ise bu germ tabakalarından çeşitli doku ve organlar farklılaşır. Damarlar, kaslar, ürogenital sistem mezodermden, sinir sistemi ektodermden, sindirim sistemi ise endodermden farklılaşır ve önce fetüsü, sonrasında ise işler yolunda giderse bebeği oluştururlar. :)
Ancak sahiden, nasıl yaparlar bunu?
Hücre içi sinyallerle. Hepsini burada yazamam elbette ama birkaçına bakıp genel mantığı anlayabiliriz. Şuradan başlayalım,
Mezoendoderm nasıl mezoderm ve ektoderm diye iki tabakaya ayrılır?
TGFbeta ailesine ait ligandlar ile. Bu ligandlar serin/treonin kinaz reseptörlerine bağlanır, sonrasında Smad2 ve Smad3’ ü fosforilie ederler. Bu protein sonrasında kendini Smad4’e bağlar ve mesoendoderm genlerinin trankribe olmaya başlayacağı nükleusun yerini değiştirir. Ayrıca Wnt yolu da endoderm oluşumunda önemlidir...
Eh, yeter yahu! Anlamıyorum ben bunları. :)) Biz sonuca gidelim, çeşitli hücre sinyal molekülleri, birbirlerini tetikleyen mekanizmalarla hücre göçüne sebep olurlar. Örneğin endoderm oluşumunda fibroblast büyüme faktörleri (FGF), Wnt yolu, kemik morfogenetik proteini ve retinoik asit önemlidir. Mesela farelerde retinoik asit sinyal yolağı çalışmadığında akciğerinin oluşmadığı gözlemlenmiş.
Ancak soruya gelirsek, tamamen kişisel yorumumla diyorum ki, bir canlıyı yalnız hücre göçü mekanizmalarına müdahale ederek başka bir canlı haline getiremeyiz. Çünkü o canlı, köpek beyni genlerine, köpek pençelerine ait, veya köpeğin koku duyusuna ait genlere sahiptir. DNA’ sında bir oynama yapmazsak, hücre göçü mekanizmalarını kullanarak ancak canlıların gelişimlerini bozabiliriz, deneyde olduğu gibi. Yani canlının “türüne” karar veren bir süreç zaten gastrulasyonda gerçekleşmez. Dolayısıyla gastrulasyona müdahale, canlının türünü değiştiremez.
İyi günler:)
Kaynaklar
- Wikipedia. Gastrulation. (27 Mart 2021). Alındığı Tarih: 27 Mart 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı