Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

Canlılar neden evrimleşmeye ihtiyaç duydular?

Neden tek hücreli canlıdan farklılaştık her canlı tek hücreli olarak neden kalmak istemedi ve evrimleşti
339 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Emir Bayar
Emir Bayar
129K UP
Evrim alanında araştırmacı

Canlılar ihtiyaç duymadı. Değişen ve zorlayıcı çevre koşullarında tek hücreliler de dahil olmak üzere bazıları uygun olmadığından öldü bazıları uygun genlere sahip olduğundan hayatta kaldı ve hayatta kalanlar üreme şansı olduğundan üreyip yeni mutasyonları yani daha iyi ve gelişmiş canlı genini gelecek nesile aktardı. böyle böyle günümüzdeki canlılığa ulaştı. hamam böceklerine ilaç sıkarsanız hepsi ölmeyecektir ve ölmeyenler üreyip onlardan kurtulmanızı çok daha zor yapacak. çünkü ölmeyenler genini aktarıp o ilaca karşı daha dirençli biireyler dünyaya getirecek.

3
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ertuğrul Genç
Evrimci

Evrim, canlıların zaman içinde değişerek yeni türler oluşturmasıdır. Evrimin nedeni, canlıların çevrelerine uyum sağlamak ve hayatta kalmak için rekabet etmeleridir. Evrimin temel mekanizması, doğal seçilimdir. Doğal seçilim, çevreye en uygun özelliklere sahip olan bireylerin daha fazla üreyerek genlerini gelecek nesillere aktarmalarıdır.

Evrim, tek hücreli canlılardan başlayarak milyarlarca yıl boyunca devam etmiştir. Tek hücreli canlılar, ilk canlı formlarıdır ve hala dünyanın her yerinde yaşamaktadırlar. Ancak tek hücreli canlılar, evrimleşmek istemedikleri için değil, evrimleşebildikleri için kalmışlardır. Tek hücreli canlılar da zaman içinde farklılaşmış ve yeni türler oluşturmuşlardır.

Tüm Reklamları Kapat

Tek hücreli canlılardan farklılaşan bazı canlılar, çok hücreli olmuş ve daha karmaşık yapılar geliştirmişlerdir. Çok hücreli canlılar, tek hücreli canlılara göre daha fazla çeşitlilik ve uyum sağlama potansiyeline sahiptirler. Çok hücreli canlılar da kendi aralarında farklılaşarak bitkiler, hayvanlar, mantarlar ve protistler gibi ayrı alem lere ayrılmışlardır.

Evrim, bir amaç veya sonuç değil, bir süreçtir. Canlılar, evrimleşmek istedikleri için değil, evrimleştikleri için hayatta kalmışlardır. Evrimin yönünü belirleyen şey, çevresel faktörlerdir. Çevre değiştikçe, canlılar da değişmek zorunda kalırlar. Bu değişimler ise rastgele mutasyon lar ve doğal seçilim yoluyla gerçekleşir. Evrimin sonucu ise biyolojik çeşitliliktir.

2
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ece Budunoğlu
hakkında makaleler ve kitaplar okudum

Canlılar evrimleşmeye ihtiyaç duymadılar. Değişen ortam şartları onları değişmeye itti. Bazı türler zaman içerisinde hayatta kalma ve üreme sorunları sebebiyle yok olurken bazılarıysa zaman içerisinde soyunu devam ettirdi ama değişti. Değişmesinin sebebiyse bir kuşakla bir kuşağın asla aynı olamaması. Canlılar yaşamları boyunca, embriyolojik gelişim sırasında sürekli mutasyona uğrarlar. Bu yüzden atasındaki genlerle kendi genleri, kendi genleriyle de yavrusunun genleri aynı olamaz, zaman içerisinde değişir. Tür içerisindeki bu ufacık değişimlere mikro evrim denir. Zaman içerisinde de damlaya damlaya göl olur ve makro evrim dediğimiz yaygın bilinen türleşme olayları gözlenir. Türlerin hangi yöne evrileceğini de hayatta kalma ve üreme oranları belirler.

4
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Freni Patlamış Bir Arabada Hayatta Kalabilir misiniz?
Freni Patlamış Bir Arabada Hayatta Kalabilir misiniz?
"Kütle" Diye Bir Şey Gerçekten Var mı?
Yılanlar Avlarını Çiğnemeden Nasıl Yutabiliyor?
Yılanlar Avlarını Çiğnemeden Nasıl Yutabiliyor?
Satranç Oyuncuları Günde 6000 Kalori Yakıyor Olabilir mi?
Satranç Oyuncuları Günde 6000 Kalori Yakıyor Olabilir mi?
Depreme Hazırlıklı Olsak Sonucunu Değiştirebilir miydik?
Depreme Hazırlıklı Olsak Sonucunu Değiştirebilir miydik?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close