Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Camdan düşen veya atılan böceklere ne oluyor?

Evde böcek gördüğüm zaman öldürmek istemediğim için bugüne kadar hep camdan attım. Ama camdan atılan böcekler hayatta kalabiliyor mu, yoksa düşmenin etkisiyle zarar mı görüyorlar bilmiyorum. Bu konuda gözlemi veya fikri olan var mı?
212 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ege Yıldırım
Bilim Okur-Yazarı

Bu soruyu böceğin yere çarpma hızını ve böceğin biyolojik yapısını göz öne alarak cevaplayabiliriz.

Öncelikle, her maddenin akışkan maddenin içinde düşerken ulaşabileceği maksimum bir hız vardır. Buna termin hız (terminal velocity) denir. Bu maksimum hızı düşen cismin ağırlığı doğru orantıda, çapraz-kesit alanı ve sürüklenme katsayısı ise ters orantıda etkiler. ( vt =√2m.g/p.A.C)

Örneklendirme için evlerde bulunan karasinek (Musca domestica) üzerinden ilerleyeceğim. Ortalama bir karasineğin ağırlığı 15 miligram, çapraz kesit alanı 26mm2 , sürüklenme katsayısı ise 0.15'tir.[1] Dünyanın yerçekim kuvveti 9.8 m/s2 , 15C sıcaklığında deniz seviyesinde havanın yoğunluğu ise 1.225 kg/m3 tür. Bu değerleri kullanarak serbest düşen sineğin maksimum hıza ulaştığı andaki hızını ortalama 2 m/s buluruz. Üstelik böceklerin kendilerini korumak için yüzey alanlarını (dolayısıyla hava sürtünmelerini) arttırdığı savunma mekanizmalarını göz ardı edersek. Böceklerin düşük ağırlıkları sebebiyle düşmekten ziyade bir süzülme mekaniği gerçekleştirdiğini söyleyebiliriz, bu da sakin bir inişle sonuçlanır ki zaten sineklerin sürekli olarak ortalama 2m/s hızla sert cisimlere konduğunu ve bir problem yaşamadıklarını gözlemliyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Ama zarar veren şey düşme değil, çarpmadır. Böceklerde memelilerde olduğu gibi iç iskeler (endoskeleton) yerine dış iskelet (exoskeleton) bulunur. Bu iskeletler kitin adındaki sert biyolojik maddeden oluşur ve günlük aktivitelerinde, çiftleşirken vs. vücut bütünlüğünü korur. Ve bu boyutlarına göre yüksek mukavemetli bir maddedir ve çoğu durumda bu düşüşten sineği koruyacaktır.

Göz önünde bulundurulacak diğer faktörler (düştüğü zemin, düştüğü açı, dış iskeletin durumu gibi) olsa da, böceklerin basit bir düşüşten zarar görmesi pek olası görünmüyor. Yine de dışarı güvenli bir şekilde bırakmakta fayda var :)

Kaynaklar

  1. P. L. S, et al. (2008). House Fly (Musca Domestica L.) (Diptera Muscidae) Development In Different Types Of Manure. Chilean journal of agricultural research, sf: 192-197. doi: 10.4067/S0718-58392008000200009. | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close