Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Zeynep Meltem Bakırcı
Üye 12 Mayıs 2020 1 Cevap
3

Çam Kese Tırtılı ne kadar tehlikeli? Korona virüsten daha tehlikeli olabilir mi?

Sosyal medyada böyle bir paylaşım gördüm. Bu tırtıl her çam ormanında veya çam olan her bahçede bulunur mu?
1,410 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Pedram Türkoğlu
Tıp Öğrencisi 12 Mayıs 2020

Tırtılın dokunulması halinde bir tehdit unsuru olduğu doğru, ancak koronavirüsle kıyaslama kısmı tamamen dramatikleştirmeden ibaret.

Tırtılın fırçamsı uzantıları "thaumetopoein" adlı bir protein içeriyor. Memeli immün sistemi de buna karşı hayli reaktif. Alerjik bünyeleri olan atopik memeliler (çocuk, köpek, kedi) için sorun teşkil edebiliyor. İleri seviyede anafilaktik şok gibi hayati reaksiyonlara neden olabilme potansiyeli var. Patilerinde kalan fırçamsı yapıları yalayan bireylerin dillerinde tahriş, inflamasyon hatta ileri seviyede nekroz olabiliyor.

Buradaki sorun, alerjik reaksiyon ile viral pandeminin karşılaştırılması olmuş. Yani koronavirüs kadar tehlikeli değil. Bahsedildiği kadar önüne geçeni öldüren bir şey değil yani. "İş işten geçiyor" tarzı söylemler tıbbi açıdan biraz yanlış olmuş. İnsanlarda genellikle deriye temas ettiği için kontakt dermatit adı verilen kaşıntılı deri reaksiyonuna neden oluyor. Kedigillerde ve köpekgillerde ise yalayarak temas olduğu için daha duyarlı olan ağız mukozasında etkileri daha fazla alıyor. Elbette her bireyde benzer tepki görülmüyor. Bu açıdan kıyaslarsak hem insanlar hem de diğer plasentalı memeliler (kedi, köpek vs) için arı sokması ardından görülen anafilaksi çok daha yaygın ve tehlikeli.

Tüm Reklamları Kapat

İnsanlarda vaka istatistiklerinin bazılarını bakmak istedim. Şu şekilde:

  1. 2008 yılında İspanya'da bir okulda, 3'ü yetişkin olmak üzere 70 kişi arasında salgın oluyor. Bunlardan 6/70'inde dermatit (deri inflamasyonu) gözleniyor.
  2. 2010'da Hindistan'da 3 aylık yenidoğanda nefes darlığı, çarpıntı ve sistemik alerjik reaksiyon gözleniyor.
  3. 1998'de Hollanda'da anafilaksiye giren birey kaydı var (Asıl korkulması gereken durum).

Beşeri hekimlikte pek birincil olmayan; ancak veteriner hekimlikte önemli olan bir konu. Dolayısıyla kedigiller ve köpekgiller açısından dikkat edilmesi gerekli.

Bu arada bu tırtıl, elbette her çam ormanında olmak zorunda değil. Sadece çam ormanı da değil, sedir ve karaçam gibi diğer ibreli (iğne yapraklı) ormanlarda da görülebilirler. Hatta ormanlar arasında geçiş yaparken kaldırımda bile görebilirsiniz. Malum en çok beslenmeyi sevdikleri şeyler.

Fakat genellikle konvoy halinde hareket ettikleri için gezerken kolaylıkla fark edebilirsiniz. Şahsen daha hiç karşılaşmadım ben. Çok merak ediyorum.

Yaşam Ağacı kaydımızı da merak edenler için bırakıyorum şöyle dursun.

920 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Health Effects Associated With Exposure To Oak Processionary Moth Larvae: A Systematic Review. (12 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 12 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
8
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close