İnsanların günümüzden yaklaşık 4 milyon yıl öncesine kadar olan atalarının deri renginin beyaza yakın bir esmer olduğu, bu zamanlardan sonra ise giderek koyulaşarak siyahi bir renge evrimleştiği düşünülmektedir. Ancak günümüzdeki tüm insanlarının yaşayan son atalarının deri renginin siyah olduğunu söyleyebiliriz. Yani günümüzdeki beyaz deri renginin, siyah deri renginden evrimleştiği bilinmektedir.
Bunun nedenlerini anlamak için, öncelikle deri deri renklerinin neden birbirinden farklı olacak şekilde evrimleştiği anlaşılmalıdır; bunun nedenlerini buradaki yazımızdan detaylıca öğrenebilirsiniz.
O konunun anlaşıldığını varsayarak, insan deri renginin tarihini biraz daha detaylandırabiliriz:
İnsanların son 1.7 - 1.2 milyon yıldır neredeyse kıllarını tamamen kaybetmiş bir hayvan grubu olduğunu biliyoruz - ki bu dönemde bizler henüz yoktuk, yani Homo sapiens türü henüz evrimleşmemişti. Bu kıl kaybının kökenleri 4 milyon yıl öncesine kadar gidiyor olabilir.
Kılları hâlen bulunan (yani günümüzden en az 4-6 milyon yıl önce yaşayan) kuyruksuz maymun atalarımızın derilerinin pembemsi-esmer olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü o dönemde hâlen bulunan ve vücudu kaplayan kıllar, UV ışınlarını büyük oranda engellemekteydi ve ekstradan bir melanin koruma katmanına gerek duyulmamaktaydı. Sadece az miktarda, tene az bir esmerlik verecek kadar UV ışını yeterli olacaktı. Günümüzdeki kıllı maymunlarda da benzer durumları görmekteyiz.
/evrimagaci.org%2Fpublic%2Fqna_media%2Fcede92367a234347e88e9bf5bd172151.jpeg)
Ancak insan türü, kıllarını kaybettikten sonra Afrika gibi ölümcül sıcakların ve dik ışınların geldiği bir coğrafyada, kelimenin tam anlamıyla "çırılçıplak" kalmıştır. Bu sebeple, nesiller içerisinde, daha doğumdan itibaren daha koyu tenli bireyler avantajlı hale gelmiş ve melanosit hücreleri daha fazla melanin üretecek şekilde adapte olmuştur.
Tüm bunlar, insanın 4 milyon yıl önceki atalarından, yaklaşık 150.000 yıl önce, Homo sapiens'in ilkin bireyleri ilk olarak Afrika'dan çıkarak Uzak Doğu ve Kuzey Avrupa ülkelerine göç edene kadar, her geçen nesilde daha koyu tenli ve siyahi bireylerin evrimleşmesine neden olmuştur.
/evrimagaci.org%2Fpublic%2Fqna_media%2F81837d04b6267d15e4edc2f9f7db3ddf.jpeg)
Sonradan, yayıldığı yeni coğrafyalardaki UV ışını miktarına adapte olan türümüz, birbirinden farklı ten renkleri evrimleştirmiştir. Örneğin bizden farklı bir tür olan Neandertaller de Avrupa'da evrimleştikleri için, deri renkleri daha açık olacak biçimde evrimleşmiştir:
/evrimagaci.org%2Fpublic%2Fqna_media%2F2b1a12139781829c77f8889cddafcc79.jpeg)
Avrupa ve benzeri kuzey enlemlere yayılan insan atalarında nihayetinde giderek daha beyaz ten rengi evrimleşmiştir.
Görülebileceği gibi bu, renklerin belli bir önem sırası olmasından değil, daha orta enlemlerd evrimleşen bir türün daha kuzey enlemlere daha geç ulaşmış olmasından kaynaklanmaktadır. Eğer atalarımız Sibirya'da evrimleşmiş ve sonradan Dünya'ya yayılmış olsalardı, deri renkleri de önce beyaz olarak başlayacak, sonra giderek daha orta enlemlerde daha çok koyulaşacaktı ve nihayet, en son renk olarak siyah deri rengi evrişmleşecekti.
Kaynaklar
- M. P. Muehlenbein. (2010). Human Evolutionary Biology. ISBN: 9780511781193. Yayınevi: Cambridge University Press.
- N. G. Jablonski. (2006). Skin: A Natural History. ISBN: 978-0520242814. Yayınevi: University of California Press.