Merhaba Hüseyin Bey,
Öncelikle editörler olarak bir yazının "Türkçeyi gerçekten bilen" birisi tarafından yazılıp yazılmadığına çok dikkat ediyoruz. Siz de takdir edersiniz ki "çalakalem" bir dil kullanarak yazı yazmaya çalışan çok sayıda insan mevcut. Dil ve anlatımı sağlam olmayan bir insanın anlatmak istediklerini açıkça anlatamayacağını da biliyoruz. Bu yüzden bir yazının "yazım ve noktalama" kurallarına uygun olması gerekliliği bizim kırmızı çizgimizdir diyebilirim. Fakat sadece "yazım ve noktalama" yeterli değildir elbette. Bu yüzden çok değerli editör arkadaşlarımız bir yazıyı incelerken yazının anlatmak istediklerine de bakarlar ve buna çok önem verirler. Bu yüzden, sizin eleştirdiğiniz -eleştirmek çok değerli bir edimdir- bu yazı yayıma alınmıştır.
"Eleştiri" önemlidir çünkü eleştirdiğimizde bize hazır olarak verilen şeylere körü körüne bağlı kalmamış oluruz. Bu bağlamda sizlerin eleştirisi bizler için çok önemli ve değerlidir. Fakat siz de bilirsiniz ki eleştirme ediminde bulunan bazı insanlar dertlerini anlatmaktan epey uzaktadırlar çünkü eleştiri diline hakim değildir bu insanlar. "Dil ve anlatım"ın sağlamlığı eleştiri alanında da kendini belli eder.
Şimdi sizin "eleştiri"nizde var olan hususları açıklamaya çalışmak istiyorum. Bahsettiğiniz yazıyı bir kere daha okudum fakat yazarımızın eleştirisinin sizin kullandığınız dil ve anlatımla gerçekleşmemiş olduğunu gördüm. Bilirsiniz ki her düşünceyi savunmak zorunda olmayan biz insanlar "eleştiri"den güç alarak kendi düşüncelerimizi sağlam bir "anlatım" ile açıklayabiliriz. Thomas Kuhn için söylendiğini iddia ettiğiniz cümlenin orijinali şudur:
"En nihayetinde Kuhn’un bilimin yapısına yönelik oluşturduğu bu bakış açısı bir tarihçi meziyetinden öteye gidememiştir."
Yani aslında Thomas Kuhn için düzeysiz bir eleştiri mevcut değil. Ayrıca bir makale yazarken siz de bilirsiniz ki sınır çizmek önemlidir. Bu yüzden çizilen sınırın dışında kalan hususlara o makalede yer verilmez.
Biz editörler bir yazının giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşup oluşmadığına ve sonuç kısmının niteliğine de bakıyoruz. Yazıda sizin söylediğiniz gibi, yazıdan alakasız bir sonuç kısmı göremedim.
Elbette ki eksik bulduğunuz hususlar olabilir. Değinilmediğini düşündüğünüz ve eksik bulduğunuz kısımlarla ilgili bir yazı yazarsanız biz de bu yazıyı yayımlayabiliriz.
157 görüntülenme