Sorunuza birkaç adımda cevap vereyim:
Uzaman zaman düzlemini bir kumaş gibi kullanmalarının sebebi örnekleme basitleştirmektir ancak, bu örnek üzerinden bir çıkarım yapmak yanlış olur, eğer uzay zamanı bir kumaş parçası (2 boyutlu herhangi bir şey) olarak düşünecek olursan sizin söylediğiniz gibi dünya merkezine bükmek yerine dünyanın "altına" doğru büküyor olacaktır. İki boyutlu bu kumaş örneğini şu şekilde düzeltmemiz gekecektir:
Biz uzaydan bahsederken bir cismin bizim dünyada algılağımız gibi yukarı veya aşağı gibi yönleri olmaz yani bizim kafamızı yukarı kaldırıp gökyüzüne baktığımızda gördüğümüz yıldızlar dünyanın yukarısında diyemeyiz bunun yerine koordinat sistemleri ile yer belirlemesi yapılır.
Uzayın dokusunu bir kumaşın üstünde duran kütleden çok bir "küpün" içinde bulunan bir kütle olarak düşünmeniz daha doğrudur.
Uzay düzlemi kumaş örneklemi yerine bu küpün içinde eşit aralıklarla bölümüş daha küçük küplerden oluşsun ve kütlemiz ise bu minik küpleri "büzsün-sündürsün".
Bu şekilde hayal etmesi biraz güç olacaktır ancak birkaç kaynak bırakıyorum.[1][2]
Çukur olarak tabir ettiğimiz şeyler ise bir gezegen veya yıldız için (kütleçekimi ile uzay-zamanı bozabilecek cisimler) Kütleçekim Kuyusu olarak adlandırdığımız yapılardır.(Gravity well ya da Gravitational potential[3] olarak internette aratabilirsiniz)
Kaynaklar
- www.youtube.com. Space 3D. Alındığı Yer: www.youtube.com | Arşiv Bağlantısı
- www.youtube.com. A New Way To Visualize General Relativity. Alındığı Yer: www.youtube.com | Arşiv Bağlantısı
- Wikipedia. Fundamental Study Of Potential Theory. (6 Nisan 2004). Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı