Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mustafa Balcı
Üye 19 Mayıs 2022 1 Cevap
0

Bu uzay zaman düzlemi esnek bir kumaş gibiyse en hafif gök cismi uzay zamanın en yukarısında mı olmalı?

Tam olarak şunu soruyorum: gök cisimleri, bu kumaşı ne tarafa doğru büküyor? Bu kumaş analojisi beni yanıltıyor mu? Çünkü orada kumaşa bırakılanlar hep Dünya’nın merkezine doğru büküyor ve eğer bu analoji doğruysa en hafif olan cismin bu kumaşta (bir başkasının çukuruna düşmediği taktirde) en yukarda yer alması gerekir. Beni aydınlatın.
189 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Batuhan H.
Batuhan H.
62K UP
Astronomi öğrencisiyim. Astrofizik ilgi alanım. 20 Mayıs 2022

Sorunuza birkaç adımda cevap vereyim:

Uzaman zaman düzlemini bir kumaş gibi kullanmalarının sebebi örnekleme basitleştirmektir ancak, bu örnek üzerinden bir çıkarım yapmak yanlış olur, eğer uzay zamanı bir kumaş parçası (2 boyutlu herhangi bir şey) olarak düşünecek olursan sizin söylediğiniz gibi dünya merkezine bükmek yerine dünyanın "altına" doğru büküyor olacaktır. İki boyutlu bu kumaş örneğini şu şekilde düzeltmemiz gekecektir:

Biz uzaydan bahsederken bir cismin bizim dünyada algılağımız gibi yukarı veya aşağı gibi yönleri olmaz yani bizim kafamızı yukarı kaldırıp gökyüzüne baktığımızda gördüğümüz yıldızlar dünyanın yukarısında diyemeyiz bunun yerine koordinat sistemleri ile yer belirlemesi yapılır.

Tüm Reklamları Kapat

Uzayın dokusunu bir kumaşın üstünde duran kütleden çok bir "küpün" içinde bulunan bir kütle olarak düşünmeniz daha doğrudur.

Uzay düzlemi kumaş örneklemi yerine bu küpün içinde eşit aralıklarla bölümüş daha küçük küplerden oluşsun ve kütlemiz ise bu minik küpleri "büzsün-sündürsün".

Bu şekilde hayal etmesi biraz güç olacaktır ancak birkaç kaynak bırakıyorum.[1][2]

Çukur olarak tabir ettiğimiz şeyler ise bir gezegen veya yıldız için (kütleçekimi ile uzay-zamanı bozabilecek cisimler) Kütleçekim Kuyusu olarak adlandırdığımız yapılardır.(Gravity well ya da Gravitational potential[3] olarak internette aratabilirsiniz)

Kaynaklar

  1. www.youtube.com. Space 3D. Alındığı Yer: www.youtube.com | Arşiv Bağlantısı
  2. www.youtube.com. A New Way To Visualize General Relativity. Alındığı Yer: www.youtube.com | Arşiv Bağlantısı
  3. Wikipedia. Fundamental Study Of Potential Theory. (6 Nisan 2004). Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close