Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

Bu kadar delil olmasına rağmen neden hâlâ evrim çürütülmeye çalışılıyor?

İnsanlar evrimi inançlarıyla bağdaştıramadığı için veya evrimi savunmak Ateizm'i savunmak gibi bir şey sanıldığı için tabii ki bu soruya ilahiyatı öne sürerek cevap vermeniz mümkün. Ancak bana kalırsa bu kadar delili sırf dinlerle uyuşmadı diye göz ardı veya inkar etmek saçmalık. Bunun tam nedenini, açıklayıcı bir şekilde anlatırsanız sevinirim.
282 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Şahin Tutuş
Şahin Tutuş
60K UP
Bilimsever

Objektif bir gözle inceleyelim. Hemen hemen semavi dinlerin tümünde insan mükemmel yaratılmıştır. Bu yüzden eksikleri kusurları olamaz. Fakat insanın sadece görünür ışığı algılayıp başka dalga boylarını algılayamamasını bir kusurdan saymazlar. Hemen hemen ilk çatışma insan mükemmeliğinden çıkıyor.

İkinci çatışma dinlere göre insan tek seferde yaratılmıştır. Evrimi savunanlar ise bilindiği üzere canlıların türleşme ve çok uzun süreler yoluyla ilk atadan geldiğini düşünür. Aslında burda dindar insanları ben de anlamıyorum. Kuran-ı kerim "insanı çamurdan yaratmaya başladı" diyor. Burda bahsedilen et, kemik, kan falan da değil. Suda bir yaşamdan var olma bildiğin. Hatta arapça anoloji falan değilse bildiğin abiyogenez bu. Kesinlikle bunu anlatıyor diyemem çünkü Arapça bilmiyorum o kadar.

Tüm Reklamları Kapat

Üçüncü çatışma teist insanların neden-sonuç çizgisini takip etmemesidir. Örneğin "gözlerimiz, kulaklarımız gibi organlar nasıl tam doğa ile uyumlu?" diye sorarlar. Bu sonuçlardan tekrar sonuç çıkarmak gibi bir şey. Oysa doğada ışığa duyarlı envai çeşit şey var. Olamaz gibi bir durum yok. Örneğin güneş paneli var ışığa duyarlı. Hadi güneş paneli saçma bir örnek olsun. Ama ışığa duyarlı bir hücre oluşma ihtimali hiç de zayıf bir ihtimal değil. Özetle sonuçları değerlendirip insan-doğa nedenbu kadar uyumlu diyerek şaşırıyorlar. Oysa buz tabakasının altında oluşan kapalı bir ekosistemde canlılar gözlere ihtiyaç duymadan evrimleşmişler. Bedenimizin doğayla bukadar uyumlu olması bir neden değil, binlerce yıllık bir evrimin sonucudur.

Başka bir neden ise evrimbilimcilerin kesinlikle dini kitapları referans almaması dini kesimlerin bilimle çatışmasına neden oluyor.

Tüm Reklamları Kapat

Oysa bilim taraf tutmaz, bir kesimin öğretileri ile uyuşmuyor diye deney ve gözlemlerinin bulgularını gözardı etmez. Öyle olsa idi Çağrı bey bütün Türkiye'de tepki çeken yaz saati uygulaması ile ilgili bilimsel bulguların bizim zannettiğimiz gibi olmadığı ile ilgili video çekmezdi. Bu aslında Çağrı bey'in bilimi kullanarak evrimi savunmadığını da gösterir. Bilim ideal koşullarda fikirleri savunmaz körü körüne. Aksine deney ve gözlem bulguları çürütülmeye çalışılır. Varsa bir hata ortaya çıkar. Yoksa bundan güçlenerek çıkar.

Ve asıl mevzu çürütmeye çalışıyorlar çünkü teori kelimesini günlük hayatta kullanıldığı haliyle "ortaya atılan fikir" anlamında kullanıyorlar. Oysa bilimsel terminolojide teori bu değil. Evrim gerçektir, teori ise evrimin nasıl oluyor'unu açıklamaya çalışır. Yoksa evrimin gerçek olup olmadığı hakkında bir şüphe yok. Bunu anlamak istemiyorlar inatla.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Onat Bora Bilen
Üniversite öğrencisi

Evrimi çürütmeye çalışıyorlar çünkü "bilimin karanlığı fethedebileceğini" biliyorlar, cehalet karanlığı da sıkı bir şekilde bir umutla evrimi çürütmeye çalışıyor ama baltayı her seferinde taşa vuruyorlar. Çürütme yöntemleri de bilimle olsa yine kabul, adil bir münazara sistemi olmuş en azından deriz, fakat öyle de değil, deli saçması uydurmalarla evrimi ve bilimi çürütme çabalarına sadece gülüyoruz. Naçizane tavsiyem şu, evrimi çürütmeye çalışan ya da anti-bilim taraftarı insanlarla konuşup kıymetli vaktini öldürme, onlara laf anlatmak deveye hendek atlatmaktan zordur.

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close