Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Çınar Civan
Üye
2

Bu içerikte yazları tırnakların daha hızlı uzadığından bahsediliyor. Bunun sebebi bilinmekte midir? Eğer biliniyorsa nedir/ne olabilir?

Evrim Ağacı'nda yayınlanan bu içerikte yaz aylarında tırnakların daha hızlı uzadığının bilindiği söyleniyor. Bunun sebebi bilinmekte midir? Eğer biliniyorsa nedir? Bilinmiyorsa bu konu hakkında ortaya atılan fikirler, hipotezler nelerdir?
523 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Burak Albayrak
Burak Albayrak

Merhaba,

Yazın tırnakların daha hızlı uzamasının birkaç nedeni var. Bunlardan biri, sıcaklığın kan dolaşımı üzerindeki etkisidir. Daha soğuk iklimler, özellikle ellerimizde ve ayaklarımızda kan damarlarının daralmasına neden olarak, distal ekstremitelere kan akışının azalmasına neden olabilir Soğuk havalarda dolaşım daha yavaştır ve büyümenin yavaşlamasına neden olur. Azalan perfüzyon tırnaklara ve cilde oksijen, besin ve büyüme faktörlerinin akışının azalmasına yol açar. Bu da, daha yavaş uzayan ve daha ince ve kırılgan tırnaklara neden olur.

Tırnakların uzama hızına etki eden bir diğer faktör güneş ışığıdır. Vücudumuz ihtiyaç duyduğu D vitamininin büyük bir kısmını güneş ışığından sağlar ve bu tırnak büyümesi için önemlidir. D vitamini tırnak büyümesi, tırnak sağlığı ve gücü için önemli bileşenlerden biridir. Kış aylarında vücudumuz (yaza göre) daha az güneş ışığına maruz kalır (dışarda daha az zaman geçiririz, daha fazla kıyafet giyeriz vs.) Bu da, vücudumuzun üretebileceği D vitaminin azalmasına neden olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Ayrıca, kış aylarında genel olarak beslenme alışkanlıklarımız da değişir. Daha fazla miktarda karbonhidrata odaklanarak daha sıcak yemeklere yöneliriz. Yaz aylarında, kış aylarında daha az tüketebileceğiniz taze sebze ve meyvelerden daha fazla vitamin alırız. A, B ve B12 gibi diğer vitaminler de tırnak büyümesi için önemlidir. Bu vitaminlerin daha az alınması daha yavaş tırnak büyümesine yol açabilir.

Tüm bunlar elbette herkes için geçerli olmayabilir, ancak yazın tırnakların daha hızlı büyümesine yönelik en sık getirilen açıklamalar bunlardır.

Ek olarak, fiziksel aktivite seviyelerindeki değişiklikler ve sağlık durumundaki değişiklikler, yavaşlamış bir tırnak büyüme seviyesine yol açabilir.

Kaynaklar

  1. E. Bryce. Why Do Our Fingernails Keep Growing Until The Day We Die?. (20 Nisan 2019). Alındığı Tarih: 23 Eylül 2022. Alındığı Yer: livescience.com | Arşiv Bağlantısı
  2. M. Adcox. How Fast Do Nails Grow? Rate By Day, Month, Year, Tips, And More. (13 Nisan 2018). Alındığı Tarih: 23 Eylül 2022. Alındığı Yer: Healthline | Arşiv Bağlantısı
  3. Orangeville Foot Clinic. Why Nails Grow Slower In Winter - Orangeville Foot Clinic. (9 Aralık 2019). Alındığı Tarih: 23 Eylül 2022. Alındığı Yer: Orangeville Foot Clinic | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close