Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

El Tırnakları ve Ayak Tırnakları Neden Farklı Hızlarda Uzar?

El Tırnakları ve Ayak Tırnakları Neden Farklı Hızlarda Uzar? More Beauty
1 dakika
47,488
Tüm Reklamları Kapat

El tırnaklarınız, ayak tırnaklarınızdan 4 kata kadar daha hızlı uzamaktadır.

Bu sayı, bir kişinin yaşına, cinsiyetine, beslenmesine, aktivite miktarına, genetik özelliklerine ve mevsime göre değişiyor olsa da, gerçekten de el tırnaklarımız, ayak tırnaklarımızdan 2-4 kata kadar daha hızlı uzamaktadır. Bir el tırnağının kökten uca kadar kendini yenilemesi 6 ay kadar sürerken, ayak tırnakları için bu süre 12-24 aya kadar çıkabilmektedir. El tırnaklarının uzama hızı ayda ortalama 3-4 milimetre iken, ayak tırnakları için bu 1 milimetre civarındadır.

Tüm Reklamları Kapat

Peki neden? Bununla ilgili günümüzde 2 teori üzerinde durulmaktadır. İlki, ellerin ayaklara göre kalbe daha yakın olması üzerine kuruludur. Bu sebeple el tırnakları ayaklara göre daha iyi ve daha fazla besin ve oksijen alabilir ve bu yüzden de daha hızlı uzar. Besinler, kılcal damarlar aracılığıyla tırnaklarımızın altındaki yatağa taşınırlar ve buradan hücreleri beslerler.

İkinci teori ise, tırnaklarımız ve altında bulunan hücrelerin geçirdikleri travmatik etkilere dayandırılmaktadır. El tırnaklarımız, ayaklara göre çok daha sık dış darbelere, şoklara ve fiziksel kuvvetlere maruz kaldığı için, bu faktörlerin etkisi altında büyüme tetiklenir ve el tırnaklarımız ayaklardakine göre daha hızlı uzar. Buna bir delil olarak, sağlak insanların sağ ellerindeki tırnakların sola göre daha hızlı uzamasını gösterebiliriz. Tabii bu konuyla ilgili tırnakların aşınması durumu da dengeleyici bir unsurdur. Örneğin futbolcuların ayak tırnakları kısmen daha hızlı uzayabilecek olsa da, toptan ötürü aldığı darbelerin aşındırıcı etkisi, bunu dengeliyor olabilir. Bu nedenle her zaman ayırt etmek kolay olmayabilmektedir.

Ancak sebebi ne olursa olsun, tırnaklar benzer şekilde uzarlar. Tırnakların ana maddesi keratin isimli bir kimyasaldır ki bu, saçlarımızda, derimizde, ve hayvanların boynuzlarında bulunmaktadır. Tırnaklar, tırnak matrisi denen yapı üzerindeki basıncın etkisi altında üretilen keratinin, daha önceden üretilen tırnağı dışarı doğru itmesi sebebiyle uzamaktadır. Bunlara paralel bir şekilde, parmak uzunluğunun da tırnak uzama hızına doğrudan etki ettiği bilinmektedir. Yani uzun parmaklı insanların tırnakları daha hızlı uzamaktadır. Ayrıca aşırı diyet uygulama ve düşük proteinli beslenme, tırnak uzamasını yavaşlatırken; 30 yaşın altındaki bireylerde de tırnak uzama hızı daha yüksektir. Son olarak, yaz dönemlerinde tırnakların daha hızlı uzadığı bilinmektedir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
26
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 30
  • Merak Uyandırıcı! 8
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • Bilim Budur! 2
  • Muhteşem! 1
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/03/2024 08:32:58 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1480

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bellek
Genel Görelilik
Maske Takmak
İklim Değişikliği
Bilim İnsanları
Kök Hücre
Antibiyotik
Mers
Araştırmacılar
Nükleer Enerji
Evrim Ağacı
Böcek Bilimi
Çekirdek
Siyah
Avcı
Temel
Gıda Güvenliği
Uterus
Çevre
Amerika Birleşik Devletleri
Çiçek
Film
Karar Verme
Kuş
Demir
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. El Tırnakları ve Ayak Tırnakları Neden Farklı Hızlarda Uzar?. (10 Ekim 2013). Alındığı Tarih: 19 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1480
Bakırcı, Ç. M. (2013, October 10). El Tırnakları ve Ayak Tırnakları Neden Farklı Hızlarda Uzar?. Evrim Ağacı. Retrieved March 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1480
Ç. M. Bakırcı. “El Tırnakları ve Ayak Tırnakları Neden Farklı Hızlarda Uzar?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 10 Oct. 2013, https://evrimagaci.org/s/1480.
Bakırcı, Çağrı Mert. “El Tırnakları ve Ayak Tırnakları Neden Farklı Hızlarda Uzar?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 10, 2013. https://evrimagaci.org/s/1480.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close