Belgenin paylaştığınız sayfaya ait görüntüsünde kelimeler tam seçilmiyor. Ancak anahtar kelimeler üzerinden Google'da taradım. Belgeyi güncel olarak adında tarih olan ama özünde bir propaganda dergisi kullanmış. Amaç propaganda olunca belge de dediğiniz gibi kısmen paylaşılmış. Tamamına ulaşmak amacıyla Devlet Arşivleri Başkanlığına baktım ve ulaştım. Merak edenler Devlet Arşivleri Başkanlığına E-Devlet şifreleriyle girip kaydolarak sorunuzdaki numaradan sorgulama yapabilir. Görüntüsünü paylaştığınız sayfa, Kemal OHRİ'nin İsmet İNÖNÜ'ye hitaben yazdığı 28.02.1946 tarihli dokuz sayfalık mektubunun üçüncü sayfası.
Mektupta genel olarak hilafetin getirilmesinin İngiltere'nin de çıkarlarına uygun olduğu, bu nedenle hilafeti geri getirmek için uygun dış koşulların oluştuğu ileri sürülmüş. Bu iddia ileri sürülürken Lozan Anlaşması öncesinde imzalandığı iddia edilen 4 maddelik gizli bir anlaşmadan bahsedilmiş. Öte yandan bu dört maddenin içeriğine yer verilmemiş. Eğer böyle bir anlaşma olsa ve Kemal OHRİ de bu anlaşmaya vakıf olsaydı söz konusu dört maddeyi de aktarırdı. Nitekim ileri sürdüğü genel iddiayı temellendirme ve ayrıntılama çabası Mektupta açıkça görülüyor.
Ayrıca Kemal OHRİ herhangi bir resmi sıfata sahip değil. Mektupları çok fazla imla ve yazım hatası içeriyor. Okurken zorlandığımı da burada belirteyim. Söz konusu mektubu ve devamı mektuplarında İslamcı bir bakış açısı da seziliyor. Örneğin Atatürk'ün "dini eğitimi geri getirmenin henüz zamanı değil" mealinde bir sözü olduğu iddiasını aktarıyor. Dini eğitimin geri getirilmesi isteğini temellendirirken "Muhakkak ki, sana açık bir fetih müjdeledik" ayetinin Arapçasını, Latin harfleriyle, yazarak retorik geliştirmeye çalışıyor. İNÖNÜ'ye övgüler de sıralayarak bir bakıma muhatabını ikna etmeye yönelik bir dil kullanıyor.
Ancak bunlardan da önemlisi İNÖNÜ'den şahsi talepte de bulunuyor. 15.01.1947 tarihli mektubunda; yurtdışındaki pasaport, döviz ve hukuki koruma taleplerini resmi mercilerin dikkate almadığını aktarıyor (Bkz. Devlet Arşivleri Başkanlığı aynı belge numarası). Bu nedenle bu vakıayı da göz önünde bulunduracak olursak Mektubu; yurtdışına çıkmış ve çeşitli makamlara başvurarak pasaport, döviz ve hukuki koruma talebinde bulunmuş ama başarılı olamamış Kemal OHRİ isimli vatandaşın bu taleplerini en üst mercie iletme gayreti ve bu gayreti gizleme amacıyla bir takım şahsi siyasi düşüncelerini merkeze alma çabası olarak değerlendirmek daha doğru olur.