Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anon Sulo
Üye
0

Bu belgede ne demek istemiş ?

Derin taribcelrin ezelden beri dile getirdikleri hilafet Lozan da gitti iddiası vardır bende merak ettim baktım ve her zamanki gibi tam belgeyi vermemişler neyse bende kendim buldum az çok anladım ama rica etsem birisi açıklayabilir mi ? Belge no:30-10-203-391-24 İsteyen devlet arşivleri belge tarama sisteminden belgenin tamamına bakabilir
951 görüntülenme
Bu belgede ne demek istemiş ?
Bu belgede ne demek istemiş ?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Emre Adıyaman
Tarih Meraklısı

Belgenin paylaştığınız sayfaya ait görüntüsünde kelimeler tam seçilmiyor. Ancak anahtar kelimeler üzerinden Google'da taradım. Belgeyi güncel olarak adında tarih olan ama özünde bir propaganda dergisi kullanmış. Amaç propaganda olunca belge de dediğiniz gibi kısmen paylaşılmış. Tamamına ulaşmak amacıyla Devlet Arşivleri Başkanlığına baktım ve ulaştım. Merak edenler Devlet Arşivleri Başkanlığına E-Devlet şifreleriyle girip kaydolarak sorunuzdaki numaradan sorgulama yapabilir. Görüntüsünü paylaştığınız sayfa, Kemal OHRİ'nin İsmet İNÖNÜ'ye hitaben yazdığı 28.02.1946 tarihli dokuz sayfalık mektubunun üçüncü sayfası.

Mektupta genel olarak hilafetin getirilmesinin İngiltere'nin de çıkarlarına uygun olduğu, bu nedenle hilafeti geri getirmek için uygun dış koşulların oluştuğu ileri sürülmüş. Bu iddia ileri sürülürken Lozan Anlaşması öncesinde imzalandığı iddia edilen 4 maddelik gizli bir anlaşmadan bahsedilmiş. Öte yandan bu dört maddenin içeriğine yer verilmemiş. Eğer böyle bir anlaşma olsa ve Kemal OHRİ de bu anlaşmaya vakıf olsaydı söz konusu dört maddeyi de aktarırdı. Nitekim ileri sürdüğü genel iddiayı temellendirme ve ayrıntılama çabası Mektupta açıkça görülüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Ayrıca Kemal OHRİ herhangi bir resmi sıfata sahip değil. Mektupları çok fazla imla ve yazım hatası içeriyor. Okurken zorlandığımı da burada belirteyim. Söz konusu mektubu ve devamı mektuplarında İslamcı bir bakış açısı da seziliyor. Örneğin Atatürk'ün "dini eğitimi geri getirmenin henüz zamanı değil" mealinde bir sözü olduğu iddiasını aktarıyor. Dini eğitimin geri getirilmesi isteğini temellendirirken "Muhakkak ki, sana açık bir fetih müjdeledik" ayetinin Arapçasını, Latin harfleriyle, yazarak retorik geliştirmeye çalışıyor. İNÖNÜ'ye övgüler de sıralayarak bir bakıma muhatabını ikna etmeye yönelik bir dil kullanıyor.

Ancak bunlardan da önemlisi İNÖNÜ'den şahsi talepte de bulunuyor. 15.01.1947 tarihli mektubunda; yurtdışındaki pasaport, döviz ve hukuki koruma taleplerini resmi mercilerin dikkate almadığını aktarıyor (Bkz. Devlet Arşivleri Başkanlığı aynı belge numarası). Bu nedenle bu vakıayı da göz önünde bulunduracak olursak Mektubu; yurtdışına çıkmış ve çeşitli makamlara başvurarak pasaport, döviz ve hukuki koruma talebinde bulunmuş ama başarılı olamamış Kemal OHRİ isimli vatandaşın bu taleplerini en üst mercie iletme gayreti ve bu gayreti gizleme amacıyla bir takım şahsi siyasi düşüncelerini merkeze alma çabası olarak değerlendirmek daha doğru olur.

376 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close