Boyut tam olarak gidebiliceğin doğrultu anlamına geliyor .Nasıl yani dersen sadece tek bir yönde ilerliyebildigini düşün matematik dersinden x,y kordinat sistemini düşünebilirsin x veya y birini seç sadece o çizgi üstünde hareket edebildiğini düşün buna 1 boyutlu hareket diyoruz hareket edemedigin bir sürü alan var eğer x i seçtiysen y yi ,y yi seçtiysen x i oyuna dahil et ilerliyebildiğin ikinci bir yol daha olsun buna 2 boyutlu hareket diyoruz unutma 2. bir boyut eklenince o iki boyutun arasını da dolaşabilirsin yani çizgilerin dışına mesela (8,4) konumuna gidebilirsin bunu gerçek dünyaya uygularsan 1. Boyutu çizgi 2.boyutu dikdörtgen gibi düşünebilirsin 3 boyuta hayal etmeyi dene istersen ona derinlik diyoruz dikdörtgenimize derinlik eklersek bir prizmaya dönüşür hayal etmesi zor olabilir ama sadece 2 boyutu algiladiğimizi düşünelim bizim dikdörtgen düzlemimizden geçen 3 boyutlu bir küp hayal et yavaşça yaklaşsın sonra içimizden 3 boyutun keşişimde dursun biz onu sadece kare olarak gorüceğizdir eğer keşişim noktadindan geçer sonrada 3 boyuttan ilerlerse önce kareyi görürüz sonra da bir anda kaybolur
Gelelim böyle fazladan boyutlar varsa neden algılayamadığımıza
Varsayıyorum 4. Bir boyutumuz var ama bu boyut küçük nasıl yani dersen gidebildigimiz bir yön var ama sadece 3 CO2 molekülü uzunluğunda dolayısıyla o boyutta ilerlesek bile algılayamayız veya 3.boyutu terkedemiyor da olabilirz analamk için şöyle düşünebilirsin kağıt üstünde yaşıyan 2 boyutlu canlılar var biz onları 3. Boyutan izlesek göremezler aynı şeyi 3 boyuta uygulasak 4 boyutu göremiyor olabilir hatırlıyormusun üstünde bulunduğumuz boyutları x,y koordinatları gibi düz kabul etmiştik eğer boyutlar hafif eğimli ise ve çok çok uzaktan baktığımızda daire oluyorsa bu durumda bildiğimiz 3 boyuta 4. Bir boyuttan bakarsak bir küre görmemiz gerekir kendi böyle ilginç sonuçlar çıkabiliyor bu boyutların olduğunu nerden biliyoruz sorusuna gelince sicim teorisinin matematiksel ispatlarindan çıkıyor ama fikir hala tartışmalı bazı fizikçiler var diyor bazılar var diyor konu hakında uzman birinden biraz daha bilgi almak istersen https://youtu.be/3KC32Vymo0Q.
En basit haliyle, varlıkların varoluş sergilemekte kullandıkları alanlar olarak tanımlanabilir.
Yani bir varlık, varoluş sergilemeye başladığında, farklı boyutlarda farklı görünür, çünkü kendi varoluşunun sadece o boyutun izin verdiği kadarını ortaya koyabilir. Bir kürenin, 2 boyutlu yüzeyde daire olarak görünmesi gibi. Aynı küre, 1. boyutta sadece nokta olarak varolabilir. Çünkü o boyutun izin verdiği varoluş biçimi o.
Durum böyle olunca, tabii ki derinlikli 3boyutun da bir varlığı ifade etmede mutlak yeterliliğe sahip olamayacağı anlaşılır. Biz henüz 3 boyut dışını deneyimleyemediğimiz için, bu gerekliliği anlayamıyoruz. Ancak şöyle düşünebiliriz ki, 2. boyuta yansıyan bütün 2boyutlu şekiller, 3 boyutlu derinlikli bir nesnenin derinliğini kaybetmiş halleri olacak. Hmmm demek ki, 3. boyutta görünen bütün derinlikli cisimler, bir üst boyuttaki varlıkların özelliklerini kaybetmiş halleri olabilir o zaman.... Ve bu boyut hiyerarşisi sonsuza kadar da gidebilir.
Bizim boyutumuzda olup, bu boyuttaki varlıklardan farklı davranan fenomenler, üst boyutu anlamakta faydalı olabilir. FOTON ve ELEKTRON, asla bu boyuta ait bir şey gibi davranmazlar örneğin. Foton için zaten zaman diye bir şey yok. Kütlesi yok. Elektronun da nerede bulunduğu net olarak ölçülemez. Orbital, bir elektronun varolma ihtimallerinin en yüksek olduğu alanlar. Mutlaka orada olduğu alanlar değil. Ayrıca biliyoruz ki, elektronlar (fotonlar ve moleküller de), gözlemci etkisinde ve gözlemcinin olmadığı durumlarda farklı hareket ediyor. (Dalga - parçacık) Bunun gibi fenomenler, belki de üst boyuttan en az kayba uğrayıp burada kendini ifade eden şeyler olabilir.