Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Hakan Işık
Üye 3 Ekim
4

Boşanan eş çocuklarının gözlemsel veriler ışığında evliliklerinin de boşanma ile sonuşlanması sebebi nedir?

Evlenme- boşanma istatistiklerine dayalı bu alanda mukayeseli çalışma yapılmış mıdır bilemiyorum. Ama gözlemlerime göre boşanan eşlerin çocukları da boşanma eğilimli oluyor. Bunun nedenlerini sorguluyorum. İstatistiksel veriler de verirseniz memnun olurum.
806 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 3 Ekim

Boşanmış ebeveynlerin çocuklarının evliliklerinde boşanma yaşama olasılığı birçok araştırmada istatistiksel olarak kanıtlanmış bir durumdur.

Wolfinger (2011) ise boşanmış ebeveynlerin çocuklarında boşanma riskinin %50 daha fazla olduğunu bildirmiştir.

Fergusson ve diğerleri (2014) Yeni Zelanda'da yapılan bir kohort araştırmasında boşanmış ebeveynlerin çocuklarının 30 yaşına geldiklerinde boşanma olasılıklarının 1,7 kat daha fazla olduğu görülmüştür.

Tüm Reklamları Kapat

Dronkers ve Härkönen (2008) 17 Avrupa ülkesinde yapılan bir analiz boşanmanın kuşaktan kuşağa aktarılmasının yaygın bir olgu olduğunu, incelenen ülkelerin çoğunda boşanmış ebeveynlerin çocuklarının boşanma riskinin önemli ölçüde daha yüksek olduğunu göstermiştir.

Amato ve DeBoer (2001) tarafından yapılan bir çalışmaya göre boşanmış ebeveynlerin çocuklarının, boşanmamış ailelerden gelen çocuklara kıyasla %40 ile %69 arasında daha yüksek oranda boşanma olasılığı vardır. Özellikle kadınlar boşanmış ebeveynlerin çocukları olduklarında evlilik kurumuna karşı daha düşük güven duyma eğilimindedir ve bu da onların daha yüksek boşanma oranlarına sahip olmalarına neden olmaktadır. Ayrıca her iki eş de boşanmış ailelerden geliyorsa, boşanma riski daha da artabilmektedir.

Bu eğilimin arkasında yatan iki temel neden vardır:

Boşanmış ailelerin çocukları, ebeveynlerinden zayıf çatışma çözme becerileri, iletişim sorunları ve evliliğe olan zayıf bağlılık gibi davranışları içselleştirebilir. Ebeveynlerinin evlilikle mücadele etmesini gözlemlemek bu çocukların uzun süreli bağlılık hakkındaki beklentilerini ve inançlarını etkileyebilir. İlişkilerde güven eksikliği özellikle stresli dönemlerde, evliliklerin erken sona ermesine yol açabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Son araştırmalar boşanmanın nesiller arası aktarımında genetik yatkınlıkların önemli bir rol oynadığını göstermektedir. Yapılan çalışmalar evlat edinilen bireylerin, boşanma geçmişlerinin biyolojik ebeveynleri ile benzer olduğunu, yani bunun genetik bir bileşen taşıdığını ortaya koymuştur. Yüksek duygusal tepkisellik veya düşük özdenetim gibi kişilik özellikleri evlilik istikrarsızlığı ile ilişkilendirilen ve kısmen kalıtsal olan özelliklerdir. Genetik faktörlerin boşanma oranlarındaki varyasyonun yaklaşık %13'ünü açıkladığı tahmin edilmektedir.

Çevre ve yetiştirilme tarzı da önemli olmakla birlikte genetik faktörler ile ebeveynlerden öğrenilen evlilik dinamikleri arasındaki karmaşık etkileşim, boşanmış ebeveynlerin çocuklarının evlilikte daha savunmasız olmasına neden olabilmektedir.

Not: Verilerin hepsi kaynaklarda mevcuttur.

102 görüntülenme

Kaynaklar

  1. V. C. University. Why Does Divorce Run In Families? The Answer May Be Genetics. (4 Ekim 2017). Alındığı Tarih: 3 Ekim 2024. Alındığı Yer: ScienceDaily | Arşiv Bağlantısı
  2. Psychology Today. If My Parents Are Divorced, Is My Marriage Doomed To Fail?. Alındığı Tarih: 3 Ekim 2024. Alındığı Yer: Psychology Today | Arşiv Bağlantısı
  3. VCU News. Why Does Divorce Run In Families? The Answer May Be Genetics. Alındığı Tarih: 3 Ekim 2024. Alındığı Yer: VCU News | Arşiv Bağlantısı
  4. Psychology Today. Are Kids More Likely To Divorce If Their Parents Did?. Alındığı Tarih: 3 Ekim 2024. Alındığı Yer: Psychology Today | Arşiv Bağlantısı
  5. Association for Psychological Science - APS. Genes May Outweigh Upbringing In Family Patterns Of Divorce. Alındığı Tarih: 3 Ekim 2024. Alındığı Yer: Association for Psychological Science - APS | Arşiv Bağlantısı
  6. N. H. Wolfinger. (2011). More Evidence For Trends In The Intergenerational Transmission Of Divorce: A Completed Cohort Approach Using Data From The General Social Survey. Demography, sf: 581-592. doi: 10.1007/s13524-011-0025-4. | Arşiv Bağlantısı
  7. D. M. Fergusson, et al. (2013). Parental Separation/Divorce In Childhood And Partnership Outcomes At Age 30. Wiley, sf: 352-360. doi: 10.1111/jcpp.12107. | Arşiv Bağlantısı
  8. J. Dronkers, et al. (2008). The Intergenerational Transmission Of Divorce In Cross-National Perspective: Results From The Fertility And Family Surveys. Informa UK Limited, sf: 273-288. doi: 10.1080/00324720802320475. | Arşiv Bağlantısı
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close