Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Pınar Dağaşan
Üye 29 Eylül 2019
0

Böceklerin tat algısı var mıdır?

Saksıdaki biberime böcek yumurtaları vardı. Büyüdüklerinde böcekler besin olarak biberi de tüketebilirler mi merak ediyorum
795 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Mustafa Ozan
Mustafa Ozan
81K UP
Öğrenci 29 Eylül 2019

Böceklerde duyu organları insanlardan farklıdır. Koklama duyuları burun,işitme duyuları kulak şeklinde değildir.

Tavus güvesinin tüylü duyargaları vardır.Koklama duyusu bu duyargalarda bulunur. Koklama duyusu bu duyargalarda bulunur. Duyarga üzerinde her yöne doğru uzanan tüylerde binlerce duyu hücresi vardır.Bir erkek güve,kilometrelerce uzaktaki bir dişinin kokusunu bu yolla alabilir. Böceklerde koku alma duyusu,besin ve eş bulmada önemlidir,bazen de yumutalarını nerede bıraktıklarını kokuyla bulurlar.

Bazı tırtıllar,yakınlarında gürültü olmuşsa vücutlarını yukarı kaldırırlar. Havadaki titreşimler,bunların vücutlarındaki tüyleri hareket ettirmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Böceklerin vücudundaki tüyler,duyu organlarıdır.Bir arının vücudu tüylüdür,arının petekgözlerinin üzerinde de tüyler bulunur. Bu tüyler arıya,uçarken rüzgarın hangi yönde estiğini bildirirler.

Kelebeklerin çoğunun tatma duyusu ayaklarındadır. Tatlı bir sıvının çok yakınında oldukları halde bu sıvıyı emmezler,fakat sıvıya bastıkları anda onun tadını alırlar ve emmeye başlarlar.

Erkek çekirgeler,kanatlarını birbirine sürterek ses çıkarırlar.Bunların sağ kanatlarının sert kenarı,sol kanattaki bir eğe gibi dişlidir.Dişi çekirge bu sesi arka ayaklarındaki kulaklarıyla duyar.

148 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kaynak. (29 Eylül 2019). Alındığı Tarih: 29 Eylül 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tugay Kara
Tugay Kara
186K UP
Öğrenci 24 Eylül 2023

Merhabalar,

Bazı böcek türleri tat alabileceği reseptörler ile tat alabilmektedir. Sivrisinek, güve ve sinekler bunlardan bazıları.[1]

Tam olarak hangi böceğin saksınızda olduğunu bilmiyorum fakat meyve sineği larvaları biberin acı bir tadı olmasını sağlayan kapsaisini tatma eylemi yerine daha çok koku aldığı nöronlar aktif görev oynamış.[2]

Tüm Reklamları Kapat

Meyve sinekleri ve memelilerin tat alma duyularının evrimi birbirinden farklı olmasına rağmen benzer tatlara ilgi duyuyoruz. Meyve sinekleri düşük seviyelerdeki tuza ve şekerlere ilgilidir. Meyve sineklerinin tat alma mekanizması biz memelilerdeki gibi sadece ağzımızdaki dil ile değil, farklı organları ile de gerçekleşebiliyor. Meyve sineklerinin bacaklarında, kanatlarında tat alıcı nöronlar bulunduruyorlar.[3]

Meyve sineklerinin tat aldığı bölgeleri gösteren bir görsel bırakıyorum. Böcek korkusu olanlar için hassas içerik olarak işaretledim.

Meyve sineklerinin tat aldığı bölgeler.  Gustatory Neurons (GRN): Tat Alıcı Nöronlar
Meyve sineklerinin tat aldığı bölgeler.
Gustatory Neurons (GRN): Tat Alıcı Nöronlar
ScienceDirect

Özetlemem gerekirse, evet böceklerin de tat duyusu vardır ve tat alırlar.

Kaynaklar

  1. E. A. Hallem, et al. (2006). Insect Odor And Taste Receptors. Annual Review Of Entomology. doi: 10.1146/annurev.ento.51.051705.113646. | Arşiv Bağlantısı
  2. H. Kim, et al. (2016). Behavioral Analysis Of Bitter Taste Perception In Drosophila Larvae. Chemical senses. doi: 10.1093/chemse/bjv061. | Arşiv Bağlantısı
  3. D. A. Yarmolinsky, et al. (2009). Common Sense About Taste: From Mammals To Insects. Cell, sf: 234-244. doi: 10.1016/j.cell.2009.10.001. | Arşiv Bağlantısı
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close