Böceklerde duyu organları insanlardan farklıdır. Koklama duyuları burun,işitme duyuları kulak şeklinde değildir.
Tavus güvesinin tüylü duyargaları vardır.Koklama duyusu bu duyargalarda bulunur. Koklama duyusu bu duyargalarda bulunur. Duyarga üzerinde her yöne doğru uzanan tüylerde binlerce duyu hücresi vardır.Bir erkek güve,kilometrelerce uzaktaki bir dişinin kokusunu bu yolla alabilir. Böceklerde koku alma duyusu,besin ve eş bulmada önemlidir,bazen de yumutalarını nerede bıraktıklarını kokuyla bulurlar.
Bazı tırtıllar,yakınlarında gürültü olmuşsa vücutlarını yukarı kaldırırlar. Havadaki titreşimler,bunların vücutlarındaki tüyleri hareket ettirmiştir.
Böceklerin vücudundaki tüyler,duyu organlarıdır.Bir arının vücudu tüylüdür,arının petekgözlerinin üzerinde de tüyler bulunur. Bu tüyler arıya,uçarken rüzgarın hangi yönde estiğini bildirirler.
Kelebeklerin çoğunun tatma duyusu ayaklarındadır. Tatlı bir sıvının çok yakınında oldukları halde bu sıvıyı emmezler,fakat sıvıya bastıkları anda onun tadını alırlar ve emmeye başlarlar.
Erkek çekirgeler,kanatlarını birbirine sürterek ses çıkarırlar.Bunların sağ kanatlarının sert kenarı,sol kanattaki bir eğe gibi dişlidir.Dişi çekirge bu sesi arka ayaklarındaki kulaklarıyla duyar.
Kaynaklar
- Yazar Yok. Kaynak. (29 Eylül 2019). Alındığı Tarih: 29 Eylül 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı