Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Biz organlarimizin çalışmasını aklımızdan gecirmememize rağmen nasıl çalışıyorlar? Ve bunu nasıl yapacaklarını nerden biliyorlar?

Ornegin ; yemek yedik , yediğimiz yemeği sindirmemiz için midemize bununla ilgili bir sinyal gondermememize veya bunu yapmasını söylememiş olmamıza rağmen , midemiz bunu yapması gerektiğini ve bunun nasıl yapılacağını nerden biliyor?
419 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Hasan Ok
Hasan Ok
55K UP
Bilgi Sahibi

Sinir sistemi ikiye ayrılır; merkezi sinir sistemi ve çevresel sinir sistemi. Çevresel sinir sistemi içerisinde iki yapı mevcuttur; bunlardan biri otonom sinir sistemi diğeri ise somatik sinir sistemidir. Otonom sinir sistemi özerk bir şekilde çalışırken, somatik sinir sistemi bilinç düzeyinde çalışır.

Otonom sinir sistemi; periferik (çevresel) sinir sisteminin, istemsiz yapılan hareketleri ve organ fonksiyonlarının kontrolünü gerçekleştiren bölümüdür. Kalp hızı, sindirim, solunum, tükürük salgılanması, terleme, işeme fonksiyonu, cinsel uyarılma gibi durumlarda istem dışı etkilidir. Visseral sinir sistemi veya vejetatif sinir sistemi olarak da bilinir. Parasempatik sinir sistemi ve sempatik sinir sistemi olarak ikiye ayrılır. Otonom sinir sistemine biyolojik yaşamla yakınlığından dolayı Vejetatif (bitkisel) sinir sistemi denir. Organlarla ilgili olmasından dolayı da Visseral sinir sistemi denir. Otonom sinir sistemi, sinir sistemini kalp kası, damarlar, akciğerler ve organların düz kasları ile dış salgı bezleri gibi isteğimiz dışında çalışan organları innerve eden bölümdür.

Yani istemdışı çalışan otonom sinir sistemi hayati organların işlevinden sorumludur ve istemdışı çalıştığı gibi bilinç düzeyinde isteyerek de durduramayız.

Tüm Reklamları Kapat

6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Asya İlayda Şahin
Bilim Sever

Organlarımızın çalışması, çoğunlukla beyindeki otomatik kontrol edilen bölümler tarafından yönetilir, bilinçli kontrol gerektirmez.

Bununla birlikte, bilinçli kontrol gerektiren fonksiyonlar da var. Örneğin, kasların istemli olarak hareket ettirilmesi.

Organlar nasıl çalışacaklarını genetik programlama ile bilirler. DNA, hücrelerin ve organların nasıl oluşacağını ve nasıl çalışacağını belirleyen talimatlar içerir.

Tüm Reklamları Kapat

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Hüseyin Tunç
bilim meraklısı

Organlarımızın çalışması, otomatik olarak gerçekleşen bir süreçtir ve genellikle bilinçsizce kontrol edilir. Bu süreç, beyin, sinir sistemi ve hormonal sistem arasındaki karmaşık etkileşimler sonucu gerçekleşir.

Beyin ve sinir sistemi, organların çalışmasını kontrol eder. Bu kontrol, otomatik sinir sistemimiz aracılığıyla gerçekleşir. Bu sistem, kalp atışı, nefes alma, sindirim ve dolaşım gibi vücut fonksiyonlarını düzenler. Ayrıca, beynimiz, organların çalışmasını kontrol eden hormonları da salgılar.

Hormonlar, endokrin sistem aracılığıyla salgılanır ve organların çalışmasını düzenler. Örneğin, tiroid hormonları, metabolizmayı düzenlerken, insülin, kan şekeri seviyesini kontrol eder.

Tüm Reklamları Kapat

Organlarımızın çalışması, bu sistemlerin karmaşık etkileşimleri sayesinde düzenlenir. Örneğin, yemek yediğimizde, midedeki mekanik ve kimyasal uyarılar, beyne sinyal gönderir ve bu da sindirim enzimlerinin salgılanmasını tetikler. Benzer şekilde, egzersiz yaparken, kalp atış hızı ve solunum hızı artar ve vücut daha fazla oksijen alır.

Bu süreçler, genellikle bilinçsizce gerçekleşir ve biz organlarımızın çalışmasını düşünmeden hayatımızı sürdürürüz. Ancak, organlarımızın çalışması hakkında bazı şeyleri bilebiliyoruz ve bu bilgileri öğrenmek de mümkündür. Örneğin, sağlıklı bir yaşam sürdürmek için, beslenme, egzersiz ve uyku gibi faktörlerin organların sağlıklı çalışmasını desteklediğini biliyoruz. Ayrıca, bazı sağlık sorunları, organların çalışmasını etkileyebilir ve bu durumda tıbbi müdahale gerekebilir.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close