Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Only Lgbt
Only Lgbt
4,926 UP
Üye
1

Birkaç gezegenin birleşip şekli dairesel olmayan devasa bir ''Dünya'' yaratması münkün mü?

Mesela şu an üzerinde bulunmuş olduğumuz gezegenden birkaç tane daha olsa ve bir şekilde bir araya gelip dışarıda bakıldığında ''İç içe geçmiş dairesel şekiller'' veya bir papatyayı anımsatacak şekilde (yaprakları gezegen olacak) bir gezegen kümesi oluşması mümkün mü?
294 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi

Bahsedilen kurgunun gerçekleşmesi neredeyse imkansız. Güneş Sistemi'nin ilk oluşum dönemlerini düşünelim ve aynı yörüngede iki oluşum diski oluşsun ve gezegene dönüşmüş olsunlar. Fakat bir diğerinin kütlesi birazcık daha fazla olsun ve saatte sadece bir kaç km. daha hızlı dönsün. Zamanla hızlı hareket eden, daha yavaş hareket edeni yakalayacaktır. Fakat birbirlerine usulca sokulup birleşmelerini bekleyemeyiz. Her iki kütle birbirlerini çekecektir. Yavaş giden ters yönden gelen çekim kuvveti yüzünden yörünge hızı yavaşlarken, diğerinin yörünge hızı artacaktır. Güneş'in yarattığı çekim kuvveti dengesi ve açısal momentum yavaş gideni daha uzak bir yörüngeye zorlarken, diğerini daha yakın bir yörüngeye itecektir.

Sonuç olarak karşımıza bir kaç ihtimal çıkar.

1-) Gezegenler birbirlerine zarar vermeden farklı yörüngelere oturur.

Tüm Reklamları Kapat

2-) Birbirlerinin döngüsüne kapılır, ikili gezegen sistemi oluşturur ve en nihayetinde birbirleri ile çarpışıp parçalanırlar.

3-) Gezegenlerden biri aşırı yörünge dengesizliğine ulaşır, ya Güneş'e, ya da uzay boşluğuna savrulur veya her ikisi birden savrulur.

Bu ihtimallerin içinde, birleşen ve küre şeklinde olmayan bir oluşum söz konusu olamaz.

Güneş Sistemi'nin ilk oluşum dönemlerinde bunlar yaşanmış olabilir. Yapılan hesaplamalara göre, sistemde daha büyük kütleli veya daha fazla sayıda karasal gezegen olması gerektiği düşünülüyor. Ancak bunları göremiyoruz. Bu dönemde yaşanmış olan kaotik ortam, bir miktar kütlenin uzaya veya Güneş' savrulduğu, hatta sistemin çok uzak kısımlarına savrulmuş, fakat henüz tespit edemediğimiz karasal gezegenlerin olabileceği hipotezleri geliştirilmiştir. [1]

Kaynaklar

  1. Anonim. Angular Momentum. Alındığı Tarih: 7 Ekim 2023. Alındığı Yer: lehman | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close