Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Birilerini memnun etmeye çalışmak insana özgümüdrür ve de neden böyle bir şeye ihtiyaç duyulur?

bi insanı yaptıgımız iş sonrası onaylanmak ve de o kişiyi memnun etmeye çalışırız bunun sebebı nedır ve de bunu başka canlılarda yapar mı
259 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Öncelikle aranızda sevgi ilişkisi olan biriyse sevgi karşınızdakiyle "eş güdümlü' veya 'eş duyumlu' hale getiren bir duygudur. Bu ise sevdiğiniz kişiyle doğal ve güçlü biçimde duygusal eşitlenme hali yaratan empatik bir durumdur. Ancak bu o kadar güçlü bir duygudur ki bu empati duygusal bir telepatiye yaklaşan bir etkileşime dönüşür. Onun mutluluğu adeta sizin mutluluğunuzu onun acısı adeta sizin acınıza dönüşür. Seven ve sevilen arasındaki ilişkisi de bazen hatta fizik ötesi deneyimler bile hissedilebilir. Yani örneğin siz ve o Baska mekanlarda olsanız yer ve zaman olarak ayrı yerlerde olsanız bile ondaki bir durum size bir şekilde yansıyabilir. Bu gibi öznel deneyim yaşayan insanlar vardır. Hatta Bazen rüya yoluyla bazen ise hayatın içinde bu gibi deneyimlerin yaşanması mümkündür. Sevginin gücüne göre bu gibi deneyimlerin yaşanabilmesi mümkündür. Dolayısıyla aranızda sevgi olan birini memnun etme isteğinin kökeninde bu güçlü ve doğal empatik durum vardır.

Aranızda sevgi bağı olmayan birisine dair olarak ise bunu sorgularsak yine bunun altında da sizin empati gücünüzün belirleyiciliği ve yönlendirici olduğunu görürüz. Karşınızdaki kişinin yerine kendimizi koyduğumuz ölçüde o kişiyi memnun etme itkisi bizde oluşur. Çünkü sizin ona bakışınız da beyniniz sizi merkeze koyar. O kişiyi memnun etmek bu empatiyle sizin kendinizi memnun etmeniz duygusunun yerine geçmiş olur böylece. Bu nedenle de başkalarını ciddiye alma önem verme memnun etme gibi tüm durumların kökeninde eğer kişinin bunda bir çıkar ilişkisi yoksa bunların temelinde empatinin etkisi vardır. [1]

Tüm Reklamları Kapat

106 görüntülenme

Kaynaklar

  1. C. Keysers. (2011). Empatik Beyin.
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close