Evrim Ağacı LogoEvrim Ağacı
  • Keşfet
  • Aktif Kullanıcılar
  • Uygulamayı İndir
  • Videolar

  • Güncel Makaleler
  • Bilimdeki Son Gelişmeler
  • EA Akademi
  • Kategoriler
  • Rastgele Makale
  • Bilim Sözlüğü

  • Size Özel
  • EA Sosyal & Gönderiler
  • Soru & Cevap
  • Argümanlar
  • Münazara
  • Podcast
  • Etkinlik & İlan
  • Eser
  • Söz
  • Blog
  • Quiz & Anket
  • Oyun
  • Keşif Kulübü

  • Yaşam Ağacı
  • NASA APOD
  • Sismik Harita
  • Periodum
  • Agora Bilim Pazarı
  • Bilim Turları
  • Premium
  • Darvin
  • Apex Notepad
  • Notopod

©2010-2026 Evrim Ağacı
©2010-2026 Evrim Ağacı
Premium
Sorulara Dön
Sıla Bozkurt
Sıla Bozkurt
ÜyePsikoloji & Psikiyatri
Kaynak İstiyor Birilerini memnun etmeye çalışmak insana özgümüdrür ve de neden böyle bir şeye ihtiyaç duyulur?
bi insanı yaptıgımız iş sonrası onaylanmak ve de o kişiyi memnun etmeye çalışırız bunun sebebı nedır ve de bunu başka canlılarda yapar mı
316 görüntülenme
Cevap Ver
3
Paylaş
1 Cevap Bulundu.
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
Üye CevabıSen de Cevap Ver

Öncelikle aranızda sevgi ilişkisi olan biriyse sevgi karşınızdakiyle "eş güdümlü' veya 'eş duyumlu' hale getiren bir duygudur. Bu ise sevdiğiniz kişiyle doğal ve güçlü biçimde duygusal eşitlenme hali yaratan empatik bir durumdur. Ancak bu o kadar güçlü bir duygudur ki bu empati duygusal bir telepatiye yaklaşan bir etkileşime dönüşür. Onun mutluluğu adeta sizin mutluluğunuzu onun acısı adeta sizin acınıza dönüşür. Seven ve sevilen arasındaki ilişkisi de bazen hatta fizik ötesi deneyimler bile hissedilebilir. Yani örneğin siz ve o Baska mekanlarda olsanız yer ve zaman olarak ayrı yerlerde olsanız bile ondaki bir durum size bir şekilde yansıyabilir. Bu gibi öznel deneyim yaşayan insanlar vardır. Hatta Bazen rüya yoluyla bazen ise hayatın içinde bu gibi deneyimlerin yaşanması mümkündür. Sevginin gücüne göre bu gibi deneyimlerin yaşanabilmesi mümkündür. Dolayısıyla aranızda sevgi olan birini memnun etme isteğinin kökeninde bu güçlü ve doğal empatik durum vardır.

Aranızda sevgi bağı olmayan birisine dair olarak ise bunu sorgularsak yine bunun altında da sizin empati gücünüzün belirleyiciliği ve yönlendirici olduğunu görürüz. Karşınızdaki kişinin yerine kendimizi koyduğumuz ölçüde o kişiyi memnun etme itkisi bizde oluşur. Çünkü sizin ona bakışınız da beyniniz sizi merkeze koyar. O kişiyi memnun etmek bu empatiyle sizin kendinizi memnun etmeniz duygusunun yerine geçmiş olur böylece. Bu nedenle de başkalarını ciddiye alma önem verme memnun etme gibi tüm durumların kökeninde eğer kişinin bunda bir çıkar ilişkisi yoksa bunların temelinde empatinin etkisi vardır. [1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. C. Keysers. (2011). Empatik Beyin.
120 görüntülenme
0
0
Paylaş
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.