Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Tunay Yalçıntepe
Üye 8 Kasım 2020 2 Cevap
4

Birçok buzul çağı yaşayan homo sapiens ya da homo türü neden buna karşı bir adaptasyon (deri altında yağ dokusu gibi) geliştirmedi?

1,399 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Tarih Sever Vatandaş 13 Kasım 2020

Buzul çağında dünya bir kar küresine dönüşmedi. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ef/Iceage_north-intergl_glac_hg.png/600px-Iceage_north-intergl_glac_hg.png Gri alanlar en yüksek buzul bölgeleri.

Dünya daha soğuktu lakin bugün bazı çok sıcak yerler de daha ılımandı. Afrika da bu bölgelerden birisi. Şuradaki göç yollarına bakınca https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/04/Human_migrations_and_mitochondrial_haplogroups.PNG esas soğuk bölgelere 30 bin yıl önce ulaşıldığı anlaşılıyor ki buralara ilk gelenler gene sonradan gelen gruplarca sindirildi. Örneğin Avrupa'da hakim olan Hint-Avrupa dil ailesi buraya buzul çağından çok sonra geldi

Yani homo sapiens buzul çağının en soğuk bölgelerine buzul çağının bitmesine 20 bin yıldan az zaman kala ulaştı. Bunlar da sonradan gelenler kadar genlerini bu bölgelerde aktaramadı. Zamanın kısalığı ve insanların teknoloji sayesinde pek çok zayıflığını kapatabilmesi üstüne güneyden gelen devamlı göçler Buzul Çağı'na göre evrimleşmemiz yönündeki baskıyı azaltmış edinilen genlerin kaybolmasına neden olmuş olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

369 görüntülenme

Kaynaklar

  1. wikipedia, et al. Early Human Migrations. (13 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 13 Kasım 2020. Alındığı Yer: wikipedia | Arşiv Bağlantısı
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Sosyoloji Öğrencisi 13 Kasım 2020

Öncelikle bir jeolog ile görüşmeni bu konuda öneririm. Konuya dönersek insanlar sadece bir buzul çağını görmüştür. Kendisi Pleistosen Çağ olarak bilinir. Bu çağda homo saphiens denen biz baskın duruma geçmiştir. Ama bu çağda dahi dünyada her yer buzul değildir. Bu dönemde Neandartel kuzenlerimiz Avrupa tarafında biz ise afrika tarafında idik genlerimiz onlarla kısmen karışmış olsa da onların soğuk ile daha içiçe olduğu da bir gerçek. yine de bazı adaptasyonlarda geçirmedik değil örneğin çekik gözlü diye takıldığımız arkadaşlarımızın aslında gözü soğuktan korumak için göz kapaklarında yağ katmanı olması gibi.

Pleistosen Çağda buzul haritası
Pleistosen Çağda buzul haritası
250 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Kadir Toykan Özdoğan. Eden Hayatta Kalan Tek İnsan Türüyüz?. (13 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 13 Kasım 2020. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close