Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Birbirleriyle uzayda çarpışan gezegenler neden asla birbirlerinin merkezlerine doğru çarpmazlar da hep eğik açıyla çarpışırlar?

Gezegenlerin dönmesinde etkili olan sebeplerden birisi birbirleriyle çarpışmalarıdır diye biliyorum ya gezegenler birbirleriyle tam merkezlerinde yada iki gezegenden birisinin tam merkezine gelecek biçimde çarpışırlarsa?
1,292 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Koralp Erin
Koralp Erin
209K UP
Astrofizik meraklısı...

Soruyu sormana yol açan, referans bilginin doğru olduğuna emin misin? Şu ana kadar iki gezegenin çarpışmasına hiç tanık olmadık. Sadece sonuçlarını gözlemleyebiliyoruz. Kalıntılardan veya yörünge değişikliklerinden, orada bir çarpışma olduğunu öne sürüyoruz. Hangi açıyla çarptığını bir kenara bırakırsak, çoğu zaman çarpışan gök cisimlerinden bazılarını tanımlayamıyoruz bile. Gezegen miydi, göktaşı mıydı, kütlesi neydi, hızı neydi vb. sorulara yanıt veremiyoruz.

Çoğu zaman bu olaylar, güneş sistemimizden çok uzaklarda gerçekleşiyor ve enstrümanlarımız bu olayları gözlemleyebilmek için çok yetersiz.

Tüm Reklamları Kapat

Dönme konusuna gelecek olursak; bildiğiniz gibi gezegenler gaz ve toz bulutlarından oluşuyor. Devasa gaz ve toz bulutları yeterli bir zamandan sonra bir araya gelerek yoğunlaşır, kütle kazanır ve etrafında kalan kütleyi de kendine çeker. Bu esnada, yoğun halde bulunan gazlar dönerek ortadaki kütleye doğru çekilir. Kütle arttıkça dönme hızı da artar ve en sonunda aşırı yoğunlaşan, ısınan ve yeterli kütleye ulaşan gazlar tepkimeye girerek bir yıldızın doğmasına sebep olur. Bu esnada yıldızın etrafında kalan gazlar hala yıldızın etrafında dönmeye devam eder. Bu dönen gaz ve tozlar da bir araya gelip yoğunlaşarak gezegenleri, asteroidleri ve diğer küçük gök cisimlerini oluşturur.

Yani gezegenlerin hem kendi hem de yıldızının etrafında dönmesinin sebebi, zaten oluşum aşamasında bu hareketin çoktan başlamış olmasıdır. Çarpışmalar, gezegenlerin başka yöne dönmesine, eksen eğikliğine veya yörüngede sapmasına neden olabilir ama bunlar gezegenlerinin dönmesinin sebebi değildir.

214 görüntülenme

Kaynaklar

  1. N.Veronico & F.Chou, et al. Dış Gezegenler Çarpıştığında. (22 Ekim 2019). Alındığı Tarih: 25 Şubat 2021. Alındığı Yer: NASA | Arşiv Bağlantısı
  2. Ç.M.Bakırcı. Gezegenler Ve Yıldızlar Neden Kendi Etraflarında Ve Diğer Cisimlerin Etrafında Dönüyorlar?. (4 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 25 Şubat 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close