Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Oğuzhan Bütün
Oğuzhan Bütün
4,803 UP
Üye
6

Bir teori, teori olmaktan nasıl çıkar?

675 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap

Hiçbir zaman. İnsanlık tarihinde hiçbir teori, teori olmaktan çıkıp kanun olmamıştır ve bu, hiçbir zaman olmayacaktır da.

Ne yazık ki bu, özellikle de 1990'larda Türkiye'de modern bilime dayalı müfredat geliştirmek yerine, Amerikalı Hristiyan/evanjelist bilim karşıtlarınca şekillendirilen okul müfredatından kalma bir safsata: "Hipotezler ispatlanınca teori olur, daha da çok ispatlanıp kabul görünce kanun olur." yalanı... Bilim tarihinde böyle bir hiyerarşi hiçbir zaman var olmadı.

Tüm Reklamları Kapat

Dahası, bu tür bir hiyerarşiden bahsedenlerin bilimin ne olduğunu biliyor olma ihtimali sıfır; çünkü bu yalan içinde geçen 3 terimin ("hipotez", "teori", "kanun") her biri oldukça iyi tanımlanmış anlamlara sahip olgular ve o cümledeki gibi hiyerarşik bir biçimde bir araya getirilmeleri imkansız.

Olay, çok basitçe, şöyle: Bilim, gözlemle başlar. Yani doğada/evrende bizim gözlemlerimizden bağımsız olarak gerçekleşen bir süreç, bir olgu, bir "gerçek" keşfederiz. Bu, doğa yasasıdır (kimi zaman "prensip", "ilke", "kanun" da denir). Ama bir gözlem, bize sadece olan biteni söyler, gözlediğimiz şeyin neden veya nasıl o şekilde olduğunu izah etmez. Gözlemimizi açıklama için olası hipotezler ileri sürer, sonra bunları çürütmeye çalışırız. Çürütülenleri eleriz, geri kalanları birleştirerek bütüncül açıklamalar inşa ederiz. İşte bilimsel testleri geçmiş hipotezleri birleştiren ve bu yolla başta gözlediğimiz doğa yasalarını izah eden açıklamalar, "teori" dediğimiz şeylerdir. Yeryüzünde hiçbir test/deney yoktur ki bir teoriyi "teori" olmaktan çıkarıp, zaten açıklamayı başardığı şey olan "kanun" haline getirsin. Çünkü hiçbir "teori", yalın bir gözlem olmayacaktır. Bunlar, tanım gereği farklı kavramlardır.

Tüm Reklamları Kapat

Yani teoriler, kanunlaşan şeyler değildir. Teoriler, kanunları açıklamayı başaran bilimsel bilgi bütünleridir. Teoriler (daha doğrusu bünyelerindeki hipotezler) doğrulanır, yanlışlanır, gelişir, çürütülür ama hiçbir zaman kanun olmazlar; çünkü "teorinin kanun olması" kalıbı, anlamlı bir söz dizgesi bile değildir.

Not: Şunu vurgulamakta fayda var: Bize bu ayrımlar sanki çok önemliymiş gibi öğretiliyor ve "Evrim Teorisi" falan gibi konular bağlamında halk arasında çok fazla ön plana çıkıyor ama aslında bilim insanları bilim yaparken "Ben şimdi teori üretiyorum.", yok işte "Bir hipotez geliştirdim, hemen gidip deneyeyim." gibi şeyler söylemiyorlar, bu tür basamakların farkında bile olmuyorlar. Bu, daha ziyade bilimin üretilme biçimini sonradan incelediğinizde gördüğünüz ve belli şekillerde adlandırabileceğiniz kavramlar. Yani Newton cisimlerin yere düştüğünü fark ettiğinde "Aa ben bir yasa keşfettim." demedi. Sonra "İyisi mi ben bunu açıklayan bir hipotez geliştireyim." demedi. Bilim böyle kategorik ve teatrik bir süreç değil. Hatta o dönemde teorilerle yasalar arasındaki fark net olmadığından ve Newton'un açıklamasından daha iyisi hayal dahi edilemediğinden, uzun yıllar boyunca Newton'un gerçekte bugün "teori" diyeceğimiz açıklaması 2 asır boyunca "yasa" diye bilindi (ta ki Einstein ondan daha iyisini yapana dek). Halbuki bugünün perspektifinden baktığımızda biliyoruz ki Newton'un yerçekimi açıklaması zaten teori olmak zorundaydı; açıklamalar yasa olamazlar (yukarıda izah ettiğim üzere). Ama bu fark edildiğinde de öyle çok köklü bir fikirsel değişim yaşanmadı; çünkü bu ayrımlar bilim için o kadar da önemli değiller. Bu kavramlar anca bilim felsefesi (onun da çok giriş seviyesindeki konuları) için anlamlı olabilecek şeyler. Ek olarak, belki bilimin genel olarak nasıl çalıştığını anlamak konusunda bu terimler yol gösterici olabilir; fakat gerçek bilim üretimi içinde bu kavramlara neredeyse hiç rastlanmadığı unutulmamalı.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
32
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close