Sorduğunuz soru hakkında tarih boyunca bir çok önemli düşünür kafa yormuş ve ideal devlet anlayışı üzerinde görüş belirtmiştir.
Mesela en ünlülerinden Platonun Devlet kitabında Sokrates Demokrasi hakkında şunları söylüyor;
"Eğer ki deniz yoluyla bir yolculuk yapmak isteseydin, geminin kontrolünün kimde olacağını nasıl karar verilmesini isterdin? Rastgele ve bir grup insan tarafından mı, yoksa deniz seyahatleri konusunda deneyimli, bilgili ve eğitimli insanlar tarafından mı?"
Platon'da devleti seçkin kişilerin yönetmesini söylüyor. Zaten kendisi de köklü bir aristokrat.
Platon ve Sokrates gibi düşünürler seçkin kişilerin oluşturduğu yönetimin en iyi yönetim olduğunu söylediler. Teoride devlet için güzel gözükse de pratikte halk için doğal olarak bir çok sorun doğuruyor.
Mesela kimin oy vereceğini kim seçecek? Eğer halk seçecekse şimdiki sistemin aynısı fakat araya aracı konmuş olacak. Oy hakkı kazananlar kimin oy vereceğini seçecekse oy veren kişiler aristokrat olup toplumda kast sistemi oluşacak.
Oy verme hakkı başka bir şekilde( sınav, akademik başarı...) tanınsa dahi oy vermeye hak kazanamayanlar kendi gelecekleri hakkında söz sahibi olmamış olacaklar. Bir nevi oy veren kişiler tarafından yönetilen kölelere dönecekler. Sonuçta oy vermenin amacı nasıl yönetileceğini seçmek, devleti çok daha güçlü kılmak değil.
Genel olarak antik çağ filozoflarından itibaren cumhuriyet yönetimi en akılcı çözüm olarak kabul ediliyor fakat cumhuriyetin uygulanması çok farklı olabilir. Mesela Kuzey Kore, Türkiye ve Amerika devletleri Cumhuriyettir ama yönetimleri çok farklıdır.
Uzunca yazıdan sonra soruna gelecek olursak ideal bir yönetim şekli olmadığı için her yönetim şeklinde az-çok saçmalıklar olacak.
Bu yüzden neredeyse her filozof için devlet yönetiminde önemli olan erdem ve akılcılık. Halkın eğitim alması ve adaletin iyi sağlanması. Böylece demokratik yönetim etkisini en iyi şekilde gösterebilir. Bu durumda toplumdaki aydın kişilerin görevi eğitimsiz halkı eğitmektir.
Kaynaklar
- Darwind. Sokrates Ve Gemisi. (26 Mart 2021). Alındığı Tarih: 26 Mart 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
- Wikipedia. Platonun Devlet Anlayışı. (26 Mart 2021). Alındığı Tarih: 26 Mart 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
- Aybike Ceylan Yavuz. Ünlü Düşünürlerin İdeal Devlet Anlayışları Ve Cumhuriyet. (26 Mart 2021). Alındığı Tarih: 26 Mart 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı