Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Bir siyasi seçimde çoğunluğun seçtiği kişinin verdiği kötü kararların o kişiye oy vermeyenleri de bağlaması ne kadar doğru?

Demokrasi çoğunluğa uyma safsatasıdır öyleyse oy çokluğu ile seçilmiş bir yöneticinin alacağı kötü kararlar neden o kişiye oy vermeyen insanları da bağlamak zorunda olmalı?
909 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Genç Mühendis
Genç Mühendis
256K UP
Düşünür

merhabalar Hasan Kaya

öncelikle şu konuda anlaşalım, dünya üzerinde hiç bir yönetici ülkesini %100 doğru bir şekilde yönetememiştir, yönetemez de, çünkü biz insanız. her insan hata yapar, eksiklikleri vardır, kötü yada yanlış kararlar verir bu kaçınılmaz bir şeydir.

Tüm Reklamları Kapat

demokrasi sisteminin insanlardan ve yöneticilerden belli başlı beklentileri vardır ki bunlar olmazsa tam anlamıyla sağlıklı bir ülke ve yönetim olmaz. bu beklentileri oy verenler seçimlerden önce iyice araştırmak düşünmek ülkeyi en hatasız yönetebilecek kişiye oy vermek, başka düşüncelere saygı göstermek, kendinden başka partiye oy verenleri düşmanı olarak görmemek gibi. yöneticilerin görevleri ise azınlığın kararları da dahil her sınıfın hakkının yenmesini önlemek, en az kusurlu hataları vermeye çalışmak, ülkenin çıkarına uygun kararlar almak, verilen yanlış kararları olabildiğince telafi etmek vb.

yani demokrasi oy veren ve oy isteyenlerin çok eğitimli olmasını bekliyor desek yanlış olmaz. şahsen ben demokrasiyi doğru bulmadığım gibi doğru uygulayan bir ülke olduğunu da düşünmüyorum. her neyse sorudan çok uzaklaşmayalım. verilen kötü karar oy veren vermeyen herkesi etkiler ve hiç bir insan kötü yönetilen bir ülkeyi hak etmez. ama demokrasi bu, ya herkes adam gibi okur, araştırır doğru kişiyi başa getirir yada hep beraber sürünürler.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ögetay Kayalı
Astrofizikçi

Demokrasiyi tam anlamıyla bir ad populum olarak görmemek gerek, bazı farklılıklar var. Birincisi söz konusu şey bir argüman değil, bir yanıt yok. Çoğunluğun seçtiğinin doğru olduğu gibi bir iddia da yok dolayısıyla. Çoğunluğun talebinin uygulanması durumu var ve bunun ne şekilde uygulanacağı da aslında demokrasinin problemi değil, yönetim biçiminin bir problemi. Örneğin koalisyon da söz konusu olabilir demokratik bir rejimde, bu durumda azınlıkta kalanlar da yetki sahibi olabilir. Fakat koalisyonun olup olmayacağı yönetimsel bir durum.

Lakin demokratik planlanan bir sistem, demokrasinin gerekliliklerine uymadıkça toplumda neden olduğu sonuçlar, bizi bu tür çıkarımlara götürebiliyor. Örneğin herkesin eşit bir eğitim aldığı, eşit haklarla muamele gördüğü bir toplumda demokrasinin sunduğu seçim sonucuyla, büyük bir kısmın ötekileştirilip eğitimsiz bırakıldığı bir toplumda demokrasinin sunduğu sonuç çok farklı olabiliyor. Lakin dikkat ederseniz her ikisi de demokrasi, fakat biri görevini demokrasinin bazı beklenen gerekliliklerini yerine getiremediği için çok da iyi temsil etmiyor. Bu nedenle demokrasiye bir ad populum gözüyle bakıp genelleme yapmak pek doğru olmayacaktır - eğer ki ona bir argüman gözüyle bakarsak.

Tüm Reklamları Kapat

Sorunun özeline dönüp ad populum ekseninden çıkacak olursak bence daha da derin bir hal alıyor ve benim pek bilgim dahilinde olan konular değil.

314 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Eh İşte
Eh İşte
9K UP
Akıllı

Sorduğunuz soru hakkında tarih boyunca bir çok önemli düşünür kafa yormuş ve ideal devlet anlayışı üzerinde görüş belirtmiştir.

Mesela en ünlülerinden Platonun Devlet kitabında Sokrates Demokrasi hakkında şunları söylüyor;

Tüm Reklamları Kapat

"Eğer ki deniz yoluyla bir yolculuk yapmak isteseydin, geminin kontrolünün kimde olacağını nasıl karar verilmesini isterdin? Rastgele ve bir grup insan tarafından mı, yoksa deniz seyahatleri konusunda deneyimli, bilgili ve eğitimli insanlar tarafından mı?"

Platon'da devleti seçkin kişilerin yönetmesini söylüyor. Zaten kendisi de köklü bir aristokrat.

Tüm Reklamları Kapat

Platon ve Sokrates gibi düşünürler seçkin kişilerin oluşturduğu yönetimin en iyi yönetim olduğunu söylediler. Teoride devlet için güzel gözükse de pratikte halk için doğal olarak bir çok sorun doğuruyor.

Mesela kimin oy vereceğini kim seçecek? Eğer halk seçecekse şimdiki sistemin aynısı fakat araya aracı konmuş olacak. Oy hakkı kazananlar kimin oy vereceğini seçecekse oy veren kişiler aristokrat olup toplumda kast sistemi oluşacak.

Oy verme hakkı başka bir şekilde( sınav, akademik başarı...) tanınsa dahi oy vermeye hak kazanamayanlar kendi gelecekleri hakkında söz sahibi olmamış olacaklar. Bir nevi oy veren kişiler tarafından yönetilen kölelere dönecekler. Sonuçta oy vermenin amacı nasıl yönetileceğini seçmek, devleti çok daha güçlü kılmak değil.

Genel olarak antik çağ filozoflarından itibaren cumhuriyet yönetimi en akılcı çözüm olarak kabul ediliyor fakat cumhuriyetin uygulanması çok farklı olabilir. Mesela Kuzey Kore, Türkiye ve Amerika devletleri Cumhuriyettir ama yönetimleri çok farklıdır.

Uzunca yazıdan sonra soruna gelecek olursak ideal bir yönetim şekli olmadığı için her yönetim şeklinde az-çok saçmalıklar olacak.

Bu yüzden neredeyse her filozof için devlet yönetiminde önemli olan erdem ve akılcılık. Halkın eğitim alması ve adaletin iyi sağlanması. Böylece demokratik yönetim etkisini en iyi şekilde gösterebilir. Bu durumda toplumdaki aydın kişilerin görevi eğitimsiz halkı eğitmektir.

Kaynaklar

  1. Darwind. Sokrates Ve Gemisi. (26 Mart 2021). Alındığı Tarih: 26 Mart 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  2. Wikipedia. Platonun Devlet Anlayışı. (26 Mart 2021). Alındığı Tarih: 26 Mart 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  3. Aybike Ceylan Yavuz. Ünlü Düşünürlerin İdeal Devlet Anlayışları Ve Cumhuriyet. (26 Mart 2021). Alındığı Tarih: 26 Mart 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close