Sorunuzda "sıvının geri kalanına" kısmını tam anlayamadım o kısmı daha açık bir şekilde yazarsanız, açıklamaya çalışırım.
Sıvının belirli bir seviyede uyguladığı basınç, o seviyenin üstünde kalan sıvının ağırlığından dolayı oluşur. Basınç birim alana düşen kuvvet miktarını gösterdiği için alandan bağımsızdır, ya da bir başka deyişle kabın şekline bağlı değildir. Çok detaylara girmeden ufak bir hesap yapalım:
Rastgele şekle sahip bir kabımız olsun ve biz yine rastgele seçtiğimiz bir seviyedeki basıncı bulmaya çalışalım. Bu seviyenin üstünde kalan sıvının hacmi olsun. Bu hacme sahip sıvının kütlesini ( , hacmi sıvının yoğunluğu ( ) ile çarparak bulabiliriz, yani :
Biz seçtiğimiz bir seviyenin üstünde kalan sıvıyun ağırlığını arıyoruz, o zaman sıvının ağırlığını ( ) kütleyi yer çekimi ivmesi ( ) ile çarparak bulabiliriz:
Hacim dediğimiz şey basitçe alan ( ) ve yüksekliğin ( ) çarpımıdır: , burada yükseklik aslında sıvının en üst yüzeyinden ne kadar aşağıda olduğumuzu gösteriyor yani seçtiğimiz o rastgele yüzey ne kadar derinlikte bulunuyor.
Ağırlık bir kuvvettir ve biz bu kuvvetin birim alana düşen miktarını arıyoruz yani basıncı ( ), o zaman ağırlığı alana bölelim :
Görüldüğü gibi alanlar birbirini götürüyor ve:
Yani belirli bir seviyedeki basınç,
- o seviyedeki sıvının alanına ( yani kabın şekline ) bağlı değil; sadece, o seviyenin üstünde kalan sıvının yüksekliğine ( veya o seviyenin derinliğine ) bağlı, ve
- bu yüzden aynı derinlikte bulunan her nokta aynı basınca sahiptir, derinlik değişmediği sürece basınç da sabit kalır.
Buraya kadar hep basıncı oluşturan maddeyi hep sıvı olarak düşündük fakat aynı şeyler gazlar içinde geçerlidir ve bunun sonucunda da açık hava basıncı veya atmosfer basıncı dediğimiz olgu var.
Benzer şekilde, Toricelli deneyinde sıvıyı yükselten şey atmosferin birim alana uyguladığı kuvvettir ve bu kuvvet etkisi ile tüpte yükselen sıvı altında kalan noktalara basınç uygular. Sıvı yükseldikçe az önce çektiğimiz ilişki yüzünden tüpün en altına ( sıvı yüzeyi seviyesinde bulunan noktalara) uyguladığı basınç artmaya başlar. Ta ki atmosfer artık daha fazla sıvıyı kaldıramayıncaya kadar yani tüpte yükselen sıvının ağırlığı atmosferin sıvıya uyguladığı kuvvet eşitlenene kadar. Tüpte yükselen sıvının ağırlığı yani basıncı bu yüzden atmosferik basınca eşittir.