Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

bir sıvının belli bir seviyesindeki sıvı basıncı neden sabittir?

mesela toriçelli deneyinde borunun içinde bir miktar cıva yükseliyor, o yükselen kısmın sıvının geri kalanına uyguladığı basınç neden iletilmiyor? neden o sıvının basıncı yüzeydekiyle aynı yani açık hava basıncına eşit oluyor? başka bir soru daha, sıvı basıncı neden kabın şekline bağlı değil?
1,999 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Doğu Can Şahin
Makina Mühendisi

Sorunuzda "sıvının geri kalanına" kısmını tam anlayamadım o kısmı daha açık bir şekilde yazarsanız, açıklamaya çalışırım.

Sıvının belirli bir seviyede uyguladığı basınç, o seviyenin üstünde kalan sıvının ağırlığından dolayı oluşur. Basınç birim alana düşen kuvvet miktarını gösterdiği için alandan bağımsızdır, ya da bir başka deyişle kabın şekline bağlı değildir. Çok detaylara girmeden ufak bir hesap yapalım:

Rastgele şekle sahip bir kabımız olsun ve biz yine rastgele seçtiğimiz bir seviyedeki basıncı bulmaya çalışalım. Bu seviyenin üstünde kalan sıvının hacmi olsun. Bu hacme sahip sıvının kütlesini ( , hacmi sıvının yoğunluğu ( ) ile çarparak bulabiliriz, yani :

Tüm Reklamları Kapat

Biz seçtiğimiz bir seviyenin üstünde kalan sıvıyun ağırlığını arıyoruz, o zaman sıvının ağırlığını ( ) kütleyi yer çekimi ivmesi ( ) ile çarparak bulabiliriz:

Hacim dediğimiz şey basitçe alan ( ) ve yüksekliğin ( ) çarpımıdır: , burada yükseklik aslında sıvının en üst yüzeyinden ne kadar aşağıda olduğumuzu gösteriyor yani seçtiğimiz o rastgele yüzey ne kadar derinlikte bulunuyor.

Tüm Reklamları Kapat

Ağırlık bir kuvvettir ve biz bu kuvvetin birim alana düşen miktarını arıyoruz yani basıncı ( ), o zaman ağırlığı alana bölelim :

Görüldüğü gibi alanlar birbirini götürüyor ve:

Yani belirli bir seviyedeki basınç,

  • o seviyedeki sıvının alanına ( yani kabın şekline ) bağlı değil; sadece, o seviyenin üstünde kalan sıvının yüksekliğine ( veya o seviyenin derinliğine ) bağlı, ve
  • bu yüzden aynı derinlikte bulunan her nokta aynı basınca sahiptir, derinlik değişmediği sürece basınç da sabit kalır.

Buraya kadar hep basıncı oluşturan maddeyi hep sıvı olarak düşündük fakat aynı şeyler gazlar içinde geçerlidir ve bunun sonucunda da açık hava basıncı veya atmosfer basıncı dediğimiz olgu var.

Benzer şekilde, Toricelli deneyinde sıvıyı yükselten şey atmosferin birim alana uyguladığı kuvvettir ve bu kuvvet etkisi ile tüpte yükselen sıvı altında kalan noktalara basınç uygular. Sıvı yükseldikçe az önce çektiğimiz ilişki yüzünden tüpün en altına ( sıvı yüzeyi seviyesinde bulunan noktalara) uyguladığı basınç artmaya başlar. Ta ki atmosfer artık daha fazla sıvıyı kaldıramayıncaya kadar yani tüpte yükselen sıvının ağırlığı atmosferin sıvıya uyguladığı kuvvet eşitlenene kadar. Tüpte yükselen sıvının ağırlığı yani basıncı bu yüzden atmosferik basınca eşittir.

629 görüntülenme
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close