Burada açıkçası, öğretmenin suçudur veya suç öğrencidedir demek yanlıştır.
Çünkü bilgi yetersizliği var. Kaldı ki sınavdan düşük almak bir suç değildir. İki taraf içinde.
Sınav denilen şey aslında tek bir tabirdir. Ölçme ve Değerlendirme. Ve bunun belirli bir kuralları vardır. Sırayla ve süreç içerisinde gider.
İzin verirseniz süreci size detaylı şekilde anlatayım.
Birçok ölme ve değerlendirme yaklaşımı ve tarzı bulunmaktadır. Ülkemizdeki üniversitelerde kullanılan yöntem genellikle test tarzı ölçme işlemleridir. "Test" tabiri halk arasında "çoktan seçmeli" ile aynı tutulsa da öyle değildir.
Test tarzı ölçme işlemlerinin ülkemizde sık kullanılanları parantez içinde açıklaması ile sıralarsak;
•Açık Uçlu Test (Kesin bir doğru yok. Yoruma dayalı. Geçerlilik ve güvenirlik düşüktür. Objektiflik tartışılır.)
•Kapalı Uçlu Test( Halk arasındaki tabiri ile Klasik tarz. Eğer cevaplar önceden belirlendi ve puanlama derecesi belirlenen şekle uygun puanlanırsa güvenirliği ve geçerliliği en yüksek ölçme tarzıdır. Şans faktörü yoktur.)
•Çoktan Seçmeli Test( Halk arasındaki test tarzı sınavlar. Şıklardan sadece biri doğru. Diğer şıklar çeldirici. Çeldiriciler eğer iyi ise ve alt ile üst grubu ayırıyorsa geçerlikik yüksek, güvenirlilik kabul edilir. Şans faktörü vardır.
Not: Üst grup; başarı sırasındaki sınıfın ilk %27 si alt grup ise son %27dir.
Not: Böyle sınavlarda "Düzeltme formülü" kullanılarak şans faktörü azaltılır. Düzeltme formülü; "soruda bulunan şık sayısı -1 " kadar yanlışın doğruyu götürmesidir. 5 şık bulunan sınavda 4 yanlış bir doğruyu götürür. Bu şekilde şans faktörü düzeltilerek güvenilirlik kabul edilebilir hale getirilir.
•Doğru yanlış testleri( bir cümle veya madde verilerek doğru mu yanlış mı olduğu sorulur. Güvenilirlik ve geçerlilik düşüktür. Kabul edilen ölçme tarzı değildir.)
•Eşleştirme testleri ( soru ve cevap karışık olarak yazılır. Öğrenci eşleştirir. Güvenilirlik ve geçerlilik düşük)
•Boşluk doldurma (bir cümle verilir ve boşluk bırakılara öğrencinin o boşluğu doldurması istenir. Güvenilirlik ve geçerlilik yüksek. Şans faktörü düşük)
•Kısa cevaplı testler ( Burada sınav kapalı uçluya benzer. Sadece cevap ya bir veya birkaç kelime yahut bir cümledir. Fazlası istenmez. Geçerlilik ve şans faktörü düşür. Güvenilirlik yüksek.)
Yani sizler sınav olduğunuzda aldığınız puan sizin başarı notunuz değildir. Bu dersi veya konuyu öğrenme oranınızdır. Yani 78 aldığınız bir sınavdan, sorumlu olduğunuz konuları öğrenme oranınız %78 dir. Kabul edilebilir bir puan "test " türlerinde en az budur.
Modern eğitim süreçlerinde ve değerlendirme işlemlerinde en kabul edilen ve istenilen test türü ise süreç odaklıdır. Sonuç yerine süreç içerisinde yaptıklarınızdır. Süreç, sonuçtan daha önemlidir.Ancak bu sistemde bunu kullanmanız pek mümkün değildir.
Şimdi suçun kimde olduğunu öğrenmek için burada birçok soruya objektif cevap verilmesi gerekiyor.
Ben sorayım, başta cevap veren ve suçu öğretmene atan arkadaşlar dahil tüm öğrenci kardeşlerim cevaplasın. Objektif olmak şartı ile.
1) Dersi Öğretmen akıcı, dikkat çekici ve yeterli (müfredat açısından) anlattı mı ?
2) Siz anlatılan dersi dinlediniz mi ? Eğer dinlediyseniz bu konuyu öğrendiniz mi ? Öğrendiyseniz belirli aralıklarla tekrar ederek öğrenmenizi unutmayı engellediniz mi ?
3) Sizlere kasten düşük mü verildi yoksa sizin cevaplarınız yeterli değil mi ? Cevaplarınızdan ve cevabınızın doğruluğundan emin misiniz, doğrulattınız mı ?
4) Ölçme ve değerlendirme süreci geçerli mi, güvenilir mi ? Okuyan objektif davrandı mı ?
5)Öğretmenin hazırladığı sorular öğrenci için zor olduğu için mi düşük alındı yoksa sizler mi yeterli değildiniz ?
6) Konulardaki bilginize güveniyor musunuz ? Öğrenmeniz ve alt yapınız yeterli mi ?
7) Sorulara cevabınızda; yüzeysellik, eksik veya yanlış anlatma mevcut olabilir mi ?
8)Öğretmenin sizlere bakışı objektif mi ?
9) Sorular alt ve üst grubu ayırabiliyor mu?
10) Sorular konularla alakalı mı?
11) Öğretmenin size düşük vermesi kasti bir şey mi ? Eğer buna cevabınız evet ise bunun için bir nedeni var mı ?
12) Sizlere sorumlu olduğunuz konular söylendi mi ?
13)Sizlere cevap anahtarı ve puanlama anahtarı veya derecesi sunuldu mu veya en azından öğretmen bunları hazırladı mı ? Puanlama nasıl yapıldı ? Cevaplarınızı görebiliyor musunuz ?
Vs vs.
Son olarak belirtmek isterim. Bazen yaşıyoruz. Öğrenci işte "hocam o kadar yazdım 30 mu hak ettim. Bilmem kim daha kısa yazmış o nasıl 60 alıyor" tarzı itirazlar geliyor. Hepimiz öğrenci olduk ve hepimiz en az bir kere böyle düşündü. Ancak cevapları okuduğunuzda, cevabın soruyla alakası olmadığı gibi gereksiz tekrar yapma hatta saçmalama ve boş yapma gibi yanıtları görüyoruz. Bunları da göz önüne alınız.
Son olarak. Öğretmen olduğum için, biraz daha taraflı soruları okursanız suçu size atma çabam varmış gibi anlam çıkarmayın lütfen. Aldığınız not geçerli bir sınava ait değil ise suç öğretmenindir. Güvenirli değilse de keza öyle.
Özellikle üniversitelerde görüyorum. Anlatım yetersiz. Sınıf çok kalabalık. Öğretmenin bilgi ve donanımı da yetersiz olabildiği gibi anlatılmayan, detaylandırılmayan, savsaklanan veya öğrenciye anlatılmadığı halde sorumlu olduğu söylenilen durumlarda da suç öğretmenindir.
Ama öğretmen anlatmış, öğrenci derste uyumuş. Tekrar etmemiş unutmuş, yeterli veya istenilen detayı irdelememiş gibi durumlarda da suçu öğretmende aramak manasız olur.
Öğretmenlerimiz bir çok yerde yetersiz. Bu bir gerçek. Ancak malesef öğrencilerimiz de tembel. Gerekli çalışma özverisini sağlamıyorlar. Bulunduğunuz konum üniversite. Artık çocuk değilsiniz. Sorumluluğun çoğu sizde. Bu anlattığım durumlar lise ve ortaokullarda tamamen farklı işleyebilir. Ancak sizler artık uzmanlaşma eğitimindesiniz...
Ve benden sizlere son olarak bir öğretmen kıyağı. Bu bir ölçme değerlendirme açığıdır. Aramızda kalsın ;)Ösym sınavlarında bir kaç istisna dışında tamamen düzeltme formülü uygulanır. Bu formülün bir açığı vardır. Cevaplar orantılı şekilde dağıtılmak zorundadır. Bu oran şık sayısı ile paraleldir. Bunu örnek vererek anlatıcam. 100 soruluk ösym sınavında 5 şıklı sorular var ise cevaplar karışık şekilde de olsa 20 tane A, 20 tane B, 20 tane C, 20 tane D ,ve 20 tane E şıkkı olur. Ancak ösym bunu bildiği için 3 aşağı 3 yukarı olarak değiştirebilir. Ama üstüne çıkmaz. Yani 23 A 21 B 17C 20D 19E şeklinde yapabilir. Bu durum kombinasyonel olarak değişir. Ancak o sınavda 30 tane A şıkkınız varsa cevaplarınızın en az 7 tanesi kesin yanlıştır.
Ama şunu belirtmek isterim, cevaplarınızı bu durumdan dolayı değiştirirseniz doğruyu silip yanlışı da işaretleyebilirsiniz. Bu yüzden emin ve kesin olan cevaplarınızda bu durum geçerlidir.
Son bir kıyak daha yapayım. Ösym sınavında soru kesin olarak hatalı ise, boş bırakmayınız. İptal edilen sorulara cevap bakılmaksınız puan verilir. Boş bırakanlara verilmez. Ancak hatalı soru çıkma olasılığı oldukça düşük olduğunu unutmayın.
Sevgilerle...
521 görüntülenme