Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Genç Mühendis
Genç Mühendis
265K UP
Üye
7

Bir sınavdan çoğunluk düşük not alıyor ise, bu durumda suçlu olan öğretmen mi oluyor yoksa öğrenci mi?

Türkiye'nin en iyi teknik üniversitesinin öğrencisiyim, ve bazen inanın sınıf ortalaması 20'nin altına düşebiliyor yada FF oranı %50'nin üzerine çıkabiliyor. düşünüyorum da aca bu durumda suçlu gerçekten öğrenci mi? Yoksa öğretmen mi? Ya da şöyle sorayım, bir öğretmenin beceriksizliğinin göstergesi ne olabilir?
11,259 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
5 Cevap
Damla Şahin
Damla Şahin
843K UP
Felsefe Öğrencisi

Merhabalar,

Eğitim sisteminde pek çok farklı parametre var. Bu nedenle doğrudan öğretmen suçludur, demek mümkün olmayabilir. Fakat söylediğiniz gibi sınıfın büyük çoğunluğu düşük not alıyorsa, öğretmenin bilgi aktarma noktasında eksiklikleri olabilir. Bir öğretmenin alanına hakim olması, bildiklerini çok iyi yansıtması anlamına gelmez. Aktarım işi profesyonellik gerektirir. Bunun yanı sıra dersin niteliği de önemli. Çok zor bir ders ise öğrencilerin bilgileri anlama ve anlamlandırma noktasında sıkıntılar yaşaması olağan. Bir de işin ölçme ve değerlendirme kısmı var. Yapılan sınav doğrudan bilginizi ölçme konusunda yeterli olmayabilir. Yani konuyu anlamış olsanız da sorular bu kapsama sahip olmayabilir.

Tüm Reklamları Kapat

699 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yazılımcı Biri
Türkiyede öğrenci oldum

Öğretmen sınıfdaki sistemi tasarlayan, bilgiyi aktaran kişi olarak, sınıfı gözlemlemeli ve sınıf için doğru olan bilgiyi aktarma biçimi ne ise o şekilde vermeli. O yüzden suçlu olan öğretmenlerdir.

575 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Egemen Sak
Egemen Sak
40K UP
Öğretmen

Burada açıkçası, öğretmenin suçudur veya suç öğrencidedir demek yanlıştır.

Çünkü bilgi yetersizliği var. Kaldı ki sınavdan düşük almak bir suç değildir. İki taraf içinde.

Sınav denilen şey aslında tek bir tabirdir. Ölçme ve Değerlendirme. Ve bunun belirli bir kuralları vardır. Sırayla ve süreç içerisinde gider.

Tüm Reklamları Kapat

İzin verirseniz süreci size detaylı şekilde anlatayım.

Birçok ölme ve değerlendirme yaklaşımı ve tarzı bulunmaktadır. Ülkemizdeki üniversitelerde kullanılan yöntem genellikle test tarzı ölçme işlemleridir. "Test" tabiri halk arasında "çoktan seçmeli" ile aynı tutulsa da öyle değildir.

Test tarzı ölçme işlemlerinin ülkemizde sık kullanılanları parantez içinde açıklaması ile sıralarsak;

•Açık Uçlu Test (Kesin bir doğru yok. Yoruma dayalı. Geçerlilik ve güvenirlik düşüktür. Objektiflik tartışılır.)

Tüm Reklamları Kapat

•Kapalı Uçlu Test( Halk arasındaki tabiri ile Klasik tarz. Eğer cevaplar önceden belirlendi ve puanlama derecesi belirlenen şekle uygun puanlanırsa güvenirliği ve geçerliliği en yüksek ölçme tarzıdır. Şans faktörü yoktur.)

•Çoktan Seçmeli Test( Halk arasındaki test tarzı sınavlar. Şıklardan sadece biri doğru. Diğer şıklar çeldirici. Çeldiriciler eğer iyi ise ve alt ile üst grubu ayırıyorsa geçerlikik yüksek, güvenirlilik kabul edilir. Şans faktörü vardır.

Not: Üst grup; başarı sırasındaki sınıfın ilk %27 si alt grup ise son %27dir.

Not: Böyle sınavlarda "Düzeltme formülü" kullanılarak şans faktörü azaltılır. Düzeltme formülü; "soruda bulunan şık sayısı -1 " kadar yanlışın doğruyu götürmesidir. 5 şık bulunan sınavda 4 yanlış bir doğruyu götürür. Bu şekilde şans faktörü düzeltilerek güvenilirlik kabul edilebilir hale getirilir.

•Doğru yanlış testleri( bir cümle veya madde verilerek doğru mu yanlış mı olduğu sorulur. Güvenilirlik ve geçerlilik düşüktür. Kabul edilen ölçme tarzı değildir.)

•Eşleştirme testleri ( soru ve cevap karışık olarak yazılır. Öğrenci eşleştirir. Güvenilirlik ve geçerlilik düşük)

•Boşluk doldurma (bir cümle verilir ve boşluk bırakılara öğrencinin o boşluğu doldurması istenir. Güvenilirlik ve geçerlilik yüksek. Şans faktörü düşük)

•Kısa cevaplı testler ( Burada sınav kapalı uçluya benzer. Sadece cevap ya bir veya birkaç kelime yahut bir cümledir. Fazlası istenmez. Geçerlilik ve şans faktörü düşür. Güvenilirlik yüksek.)

Yani sizler sınav olduğunuzda aldığınız puan sizin başarı notunuz değildir. Bu dersi veya konuyu öğrenme oranınızdır. Yani 78 aldığınız bir sınavdan, sorumlu olduğunuz konuları öğrenme oranınız %78 dir. Kabul edilebilir bir puan "test " türlerinde en az budur.

Modern eğitim süreçlerinde ve değerlendirme işlemlerinde en kabul edilen ve istenilen test türü ise süreç odaklıdır. Sonuç yerine süreç içerisinde yaptıklarınızdır. Süreç, sonuçtan daha önemlidir.Ancak bu sistemde bunu kullanmanız pek mümkün değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Şimdi suçun kimde olduğunu öğrenmek için burada birçok soruya objektif cevap verilmesi gerekiyor.

Ben sorayım, başta cevap veren ve suçu öğretmene atan arkadaşlar dahil tüm öğrenci kardeşlerim cevaplasın. Objektif olmak şartı ile.

1) Dersi Öğretmen akıcı, dikkat çekici ve yeterli (müfredat açısından) anlattı mı ?

Tüm Reklamları Kapat

2) Siz anlatılan dersi dinlediniz mi ? Eğer dinlediyseniz bu konuyu öğrendiniz mi ? Öğrendiyseniz belirli aralıklarla tekrar ederek öğrenmenizi unutmayı engellediniz mi ?

3) Sizlere kasten düşük mü verildi yoksa sizin cevaplarınız yeterli değil mi ? Cevaplarınızdan ve cevabınızın doğruluğundan emin misiniz, doğrulattınız mı ?

4) Ölçme ve değerlendirme süreci geçerli mi, güvenilir mi ? Okuyan objektif davrandı mı ?

5)Öğretmenin hazırladığı sorular öğrenci için zor olduğu için mi düşük alındı yoksa sizler mi yeterli değildiniz ?

Tüm Reklamları Kapat

6) Konulardaki bilginize güveniyor musunuz ? Öğrenmeniz ve alt yapınız yeterli mi ?

7) Sorulara cevabınızda; yüzeysellik, eksik veya yanlış anlatma mevcut olabilir mi ?

8)Öğretmenin sizlere bakışı objektif mi ?

9) Sorular alt ve üst grubu ayırabiliyor mu?

10) Sorular konularla alakalı mı?

11) Öğretmenin size düşük vermesi kasti bir şey mi ? Eğer buna cevabınız evet ise bunun için bir nedeni var mı ?

12) Sizlere sorumlu olduğunuz konular söylendi mi ?

13)Sizlere cevap anahtarı ve puanlama anahtarı veya derecesi sunuldu mu veya en azından öğretmen bunları hazırladı mı ? Puanlama nasıl yapıldı ? Cevaplarınızı görebiliyor musunuz ?

Vs vs.

Son olarak belirtmek isterim. Bazen yaşıyoruz. Öğrenci işte "hocam o kadar yazdım 30 mu hak ettim. Bilmem kim daha kısa yazmış o nasıl 60 alıyor" tarzı itirazlar geliyor. Hepimiz öğrenci olduk ve hepimiz en az bir kere böyle düşündü. Ancak cevapları okuduğunuzda, cevabın soruyla alakası olmadığı gibi gereksiz tekrar yapma hatta saçmalama ve boş yapma gibi yanıtları görüyoruz. Bunları da göz önüne alınız.

Tüm Reklamları Kapat

Son olarak. Öğretmen olduğum için, biraz daha taraflı soruları okursanız suçu size atma çabam varmış gibi anlam çıkarmayın lütfen. Aldığınız not geçerli bir sınava ait değil ise suç öğretmenindir. Güvenirli değilse de keza öyle.

Özellikle üniversitelerde görüyorum. Anlatım yetersiz. Sınıf çok kalabalık. Öğretmenin bilgi ve donanımı da yetersiz olabildiği gibi anlatılmayan, detaylandırılmayan, savsaklanan veya öğrenciye anlatılmadığı halde sorumlu olduğu söylenilen durumlarda da suç öğretmenindir.

Ama öğretmen anlatmış, öğrenci derste uyumuş. Tekrar etmemiş unutmuş, yeterli veya istenilen detayı irdelememiş gibi durumlarda da suçu öğretmende aramak manasız olur.

Öğretmenlerimiz bir çok yerde yetersiz. Bu bir gerçek. Ancak malesef öğrencilerimiz de tembel. Gerekli çalışma özverisini sağlamıyorlar. Bulunduğunuz konum üniversite. Artık çocuk değilsiniz. Sorumluluğun çoğu sizde. Bu anlattığım durumlar lise ve ortaokullarda tamamen farklı işleyebilir. Ancak sizler artık uzmanlaşma eğitimindesiniz...

Tüm Reklamları Kapat

Ve benden sizlere son olarak bir öğretmen kıyağı. Bu bir ölçme değerlendirme açığıdır. Aramızda kalsın ;)Ösym sınavlarında bir kaç istisna dışında tamamen düzeltme formülü uygulanır. Bu formülün bir açığı vardır. Cevaplar orantılı şekilde dağıtılmak zorundadır. Bu oran şık sayısı ile paraleldir. Bunu örnek vererek anlatıcam. 100 soruluk ösym sınavında 5 şıklı sorular var ise cevaplar karışık şekilde de olsa 20 tane A, 20 tane B, 20 tane C, 20 tane D ,ve 20 tane E şıkkı olur. Ancak ösym bunu bildiği için 3 aşağı 3 yukarı olarak değiştirebilir. Ama üstüne çıkmaz. Yani 23 A 21 B 17C 20D 19E şeklinde yapabilir. Bu durum kombinasyonel olarak değişir. Ancak o sınavda 30 tane A şıkkınız varsa cevaplarınızın en az 7 tanesi kesin yanlıştır.

Ama şunu belirtmek isterim, cevaplarınızı bu durumdan dolayı değiştirirseniz doğruyu silip yanlışı da işaretleyebilirsiniz. Bu yüzden emin ve kesin olan cevaplarınızda bu durum geçerlidir.

Son bir kıyak daha yapayım. Ösym sınavında soru kesin olarak hatalı ise, boş bırakmayınız. İptal edilen sorulara cevap bakılmaksınız puan verilir. Boş bırakanlara verilmez. Ancak hatalı soru çıkma olasılığı oldukça düşük olduğunu unutmayın.

Sevgilerle...

418 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Enes Zxs
Enes Zxs
42K UP
Fikir sahibi

Her zaman yüksek not alabilen birileri varsa öğrencilerden kaynaklanıyor olabilir. (Öğretmen bazılarına torpil yapmıyorsa)

Öğrenci çalışmamıştır yada sınav zordur.

Eğer 1. Doğruysa çalışan yüksek bir not almıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Değilde 2. Doğruysa çalışan birisi illaki yine ortalamanın üzerinde bir not almış olmalı çalışan her defasında yüksek bir not alır.

423 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Arda Adnan Kalkan
Düşünebilen bir insanım

Suçlu tamamen öğrencidir.Günümüzde neredeyse her bilgi internettedir. Öğretmen de bilgiyi internetten öğrenmektedir. Bu nedenle çalışmayan öğrenci tabi ki düşük not alır ve bu onun hatasıdır. Öğretmen ilkokul öğretmeniyse çalışma tekniklerini öğretmekle yükümlü olabilir ancak üniversitede bir öğretmen dersi anlatır ve gider. Tüm sorumluluk öğrencidedir. Çalışma alışkanlığı ilkokulda kazanılır.

Arda Adnan KALKAN

Ben sizi çok merak ettim, kaliteli bir insana benziyorsunuz. Görüşlerimiz de yakın. Tanışmak isterim. Bir soruma verdiğiniz yanıttan ulaştım size. 0551 591 79 16 Bu benim numaram. bu da instagram adreslerim ardaadnankalkan ve reklamfilmi

Tüm Reklamları Kapat

115 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close