Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Bir şeyin tarihi nasıl hesaplanır?

Bir dinozorun 200 milyon önce yaşadığını biliyoruz. Bu zamanı nasıl buluyorlar? Bir tepkime olayı ise o tepkimenin 200 milyon yılı gösterdiğini nasıl anlıyorlar? Kafama çok takıldı ve bu konu hakkında da pek bilgim yok. Yardımcı olursanız sevinirim.
499 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Turan Zeybek
Turan Zeybek
106K UP
Öğrenciyim

Tarihleme yapmak için birçok yöntem vardır.

Radyokarbon Teknolojisi:Karbon-14 ün "yarı ömrü 5730 yıldır".Karbon-14,6 proton ve 8 nötrondan oluşur.Nötron zaman içinde "beta bozunması" geçirerek 7 proton ve 7 nötron yani azota dönüşür.Bu dönüşme oranına bakarak tarihleme yapılabilir.Elbette bu tarihleme sınırı 58 000 ve 62 000 yıl arasıdır. Bu yüzden bu yöntemle dinozorların kaç yıl önce yaşadığı bulunamaz.(65 milyon yıl öncesine gidemez)

Uranyum-Toryum tarihleme yöntemi:"Nispeten kısa menzilli bir tarihleme tekniği, uranyum-234'ün "yarı ömrü yaklaşık 80.000 yıl" olan bir madde olan toryum-230'a bozulmasına dayanır. Buna, uranyum-235'in "yarı ömrü 32.760 yıl" olan protaktinyum-231'e bozulduğu bir kardeş süreci eşlik eder."

Tüm Reklamları Kapat

Elektron Spin Rezonans (ESR) ile tarihlendirme:Yaşı ölçülecek maddeye ışınlardırma yapılır.Buna tepki veren elektron sayısı ile yapılan hesaplamalarda maddenin yaşı bulunur.[2]

[3]

Uranyum-Kurşun dönüşümü:"Kimyasal formülü ZrSiO4 olan zirkon; zirkonyum, silisyum ve oksijen atomlarından oluşan bir mineraldir. Doğadaki pek çok malzeme gibi zirkon mineralleri de tamamen saf değildir. Kristal yapı oluşurken zirkonyum atomlarının olması gereken yerlere bazen uranyum atomları da girer. Bu radyoaktif uranyum atomları zaman içinde bozunarak kurşuna dönüştüğü için zirkon minerallerinin içinde kurşun atomlarına da rastlanır.Bir zirkon mineralinin içindeki kurşun oranına bakarak mineralin günümüzden ne kadar zaman önce oluştuğunu tahmin etmek mümkündür.[1]"

Uranyumun "yarı ömrü 4.47 milyar"yıldır.Bu şekilde dünyanın yaşı hesaplanmıştır.

Bir maddenin yarı ömrünü bilmemiz aradan geçen yıl miktarını bulmamızı sağlar.

Kaynaklar

  1. TÜBİTAK Bilim Genç. Dünya’nın Yaşı Nasıl Tahmin Ediliyor?. (11 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 8 Eylül 2022. Alındığı Yer: TÜBİTAK Bilim Genç | Arşiv Bağlantısı
  2. www.google.com. Elektron Spin Rezonans Yöntemi. Alındığı Tarih: 8 Eylül 2022. Alındığı Yer: acikders.ankara.edu.tr | Arşiv Bağlantısı
  3. Y. Kırdök. Fosillerin Yaşını Nasıl Belirliyoruz? - Arkeofili. (10 Eylül 2021). Alındığı Tarih: 8 Eylül 2022. Alındığı Yer: Arkeofili | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close