Psikoloji'de anormalliği tanımlayan belli başlı ölçütler var bunlar;
-Ortalamadan sapma,
-İdeal olandan sapma,
-Subjektif rahatsızlık duygusu olarak anormallik,
-Etkili işlev görmede yetersizlik olarak anormallik,
-Anormalliğin yasal tanımları.
Elbette bunlar da ahlakî öznellikler barındırıyor kendi içinde. Fakat bakıldığında toplumun sürü işleyişi içinde kötü bir etki bırakan kişiler her zaman dışlanmıştır. Ortaçağ Avrupa'sı bunun önemli bir kanıtı olabilir.
Bakıldığı zaman, Antisosyal Kişilik Bozukluğu'na sahip bireylerin ezici bir çoğunluğu psikoseksüel gelişimleri sırasında yalpalamış görünüyorlar. Freud'a göre, bu yalpalanış, gençlik ve yetişkinlik dönemlerinde birçok bozukluğa sebebiyet vermekte. Aynı zamanda beyin kimyasının anomalik değişimi, tümörler, beyin enfeksiyonları da, bozukluklara davetiye çıkarabiliyor. Bunların yanında, GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Psikiyatri Kliniği'nin Antisosyal Kişilik Sempozyumu'nda aktarılan biyolojik faktörler şöyledir;
-Genetik,
-Beyinde düşük 5-HT ve Kortikotropin düzeyleri, (Adrenokortikotropin, Hipofiz ön lobunda üretilen, steroid yapılı hormonların salgılanmasını düzenleyen hormondur.)
-BOS'da yüksek testesteron düzeyi.
Antisosyal Kişilik Bozukluğu'na eşlik eden Impuls Kontrol Bozukluğu(Karşı konulamaz dürtülerin sonucu kişiye ve çevreye zarar vermekle ortaya çıkan eylemlerle karakterize hastalıklar grubu) gibi hastalıklar da bize Antisosyal Bozukluk'un ortaya çıkışına dair fikir edinme olanağı sunuyor.
Kaynaklar
- DOÇ.DR.Hacer HARLAK. Psikolojik Bozukluklar. (24 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 24 Kasım 2020. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
- H.Alp KARAOSMANOĞLU. İmpuls(Dürtü) Kontrol Bozukluğu. (14 Mart 2002). Alındığı Tarih: 24 Kasım 2020. Alındığı Yer: Psikonet | Arşiv Bağlantısı
- PROF.HV.TBP.KD.ALB. Mesut ÇETİN. (Sempozyum, 2020). Antisosyal Kişilik Bozukluğunda Komorbit Hastalıklar Ve Ayırıcı Tanı.
- Yrd. Doç. Dr. İrem ANLI. (2010). Psikanalitik Kuramlar. ISBN: 978-975-420-732-3. Yayınevi: Nobel Tıp Kitapevleri LTD. ŞTİ.. sf: 8.
- Richard S. Sharf. (2014). Psikoterapi Ve Psikolojik Danışma Kuramları. ISBN: 978-605-133-719-7. Yayınevi: Nobel Akademik Yayıncılık. sf: 45-46.
- Erich Fromm. (1990). Sevginin Ve Şiddetin Kaynağı. ISBN: 975-388-019-7. Yayınevi: Payel Yayıncılık. sf: 8.