Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Gökalp Yelken
Üye 22 Kasım 2020
2

Bir şeyin mental bozukluk bozukluk olduğuna nasıl karar veriliyor?

Hayatta kalmak için bir canlıyı öldürmek aslında doğal bir içgüdü iken neden bu kaygılar dışında kalan öldürme içgüdüleri, antisosyal kişilik bozukluğu gibi, hastalık ya da bozukluk olarak adlandırılıyor? Bunun ahlâkî değil de tıbbi temeli nedir?
442 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yusuf Baha Köksal
Öğrenci 24 Kasım 2020

Psikoloji'de anormalliği tanımlayan belli başlı ölçütler var bunlar;

-Ortalamadan sapma,

-İdeal olandan sapma,

Tüm Reklamları Kapat

-Subjektif rahatsızlık duygusu olarak anormallik,

-Etkili işlev görmede yetersizlik olarak anormallik,

-Anormalliğin yasal tanımları.

Elbette bunlar da ahlakî öznellikler barındırıyor kendi içinde. Fakat bakıldığında toplumun sürü işleyişi içinde kötü bir etki bırakan kişiler her zaman dışlanmıştır. Ortaçağ Avrupa'sı bunun önemli bir kanıtı olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bakıldığı zaman, Antisosyal Kişilik Bozukluğu'na sahip bireylerin ezici bir çoğunluğu psikoseksüel gelişimleri sırasında yalpalamış görünüyorlar. Freud'a göre, bu yalpalanış, gençlik ve yetişkinlik dönemlerinde birçok bozukluğa sebebiyet vermekte. Aynı zamanda beyin kimyasının anomalik değişimi, tümörler, beyin enfeksiyonları da, bozukluklara davetiye çıkarabiliyor. Bunların yanında, GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Psikiyatri Kliniği'nin Antisosyal Kişilik Sempozyumu'nda aktarılan biyolojik faktörler şöyledir;

-Genetik,

-Beyinde düşük 5-HT ve Kortikotropin düzeyleri, (Adrenokortikotropin, Hipofiz ön lobunda üretilen, steroid yapılı hormonların salgılanmasını düzenleyen hormondur.)

-BOS'da yüksek testesteron düzeyi.

Antisosyal Kişilik Bozukluğu'na eşlik eden Impuls Kontrol Bozukluğu(Karşı konulamaz dürtülerin sonucu kişiye ve çevreye zarar vermekle ortaya çıkan eylemlerle karakterize hastalıklar grubu) gibi hastalıklar da bize Antisosyal Bozukluk'un ortaya çıkışına dair fikir edinme olanağı sunuyor.

190 görüntülenme

Kaynaklar

  1. DOÇ.DR.Hacer HARLAK. Psikolojik Bozukluklar. (24 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 24 Kasım 2020. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  2. H.Alp KARAOSMANOĞLU. İmpuls(Dürtü) Kontrol Bozukluğu. (14 Mart 2002). Alındığı Tarih: 24 Kasım 2020. Alındığı Yer: Psikonet | Arşiv Bağlantısı
  3. PROF.HV.TBP.KD.ALB. Mesut ÇETİN. (Sempozyum, 2020). Antisosyal Kişilik Bozukluğunda Komorbit Hastalıklar Ve Ayırıcı Tanı.
  4. Yrd. Doç. Dr. İrem ANLI. (2010). Psikanalitik Kuramlar. ISBN: 978-975-420-732-3. Yayınevi: Nobel Tıp Kitapevleri LTD. ŞTİ.. sf: 8.
  5. Richard S. Sharf. (2014). Psikoterapi Ve Psikolojik Danışma Kuramları. ISBN: 978-605-133-719-7. Yayınevi: Nobel Akademik Yayıncılık. sf: 45-46.
  6. Erich Fromm. (1990). Sevginin Ve Şiddetin Kaynağı. ISBN: 975-388-019-7. Yayınevi: Payel Yayıncılık. sf: 8.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close