Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Pixxe Fry
Pixxe Fry
22K UP
Üye 21 Nisan 2023 2 Cevap
1

Bir resim çizerken hayalımızdaki resmin aynısını neden çizemeyiz?

Bazen bize göre çok güzel gözüken bir resim hayal ederiz. Belki de bütün detaylarına kadar hepsinin hayalimizde olduğunu düşünürüz ama gerçek hayatta resmettiğimizde genellikle beklentimize, yani “hayale” ulaşamıyoruz. Ama neden ulaşamıyoruz, aslında hepsi aklımızdayken mükemmel denebilecek güzellikteyken gerçek hayatta neden bu her zaman olmaz?
506 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Mevlüt Can Ay
Bilim Meraklısı 22 Nisan 2023

Resim çizme yeteneği, hayal etme yeteneği ile birlikte, görsel algılama, el-göz koordinasyonu ve beceri gibi birçok farklı faktörün bir araya gelmesiyle oluşur. Bu faktörlerin her biri, resim çizme becerisinde önemli bir rol oynar.

Hayal ettiğimiz resmin tamamını aklımızda tutmak, detayları ve oranları doğru bir şekilde hatırlamak oldukça zordur. Ayrıca, hayal ettiğimiz resimlerin gerçekte nasıl göründüğü hakkında gerçekçi bir algıya sahip olmayabiliriz. Bu nedenle, hayalimizdeki resimle gerçekte çizdiğimiz resim arasında farklılıklar olabilir.

Ayrıca, resim çizerken kullanılan malzemelerin (kalem, fırça, boya vb.) ve tekniklerin (perspektif, gölgeleme, kompozisyon vb.) doğru bir şekilde kullanımı da önemlidir. Bu tekniklerin doğru bir şekilde kullanılması, hayalimizdeki resmi gerçeğe daha yakın bir şekilde yansıtmamıza yardımcı olabilir.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Sonuç olarak, hayalimizdeki resimle gerçekte çizdiğimiz resim arasındaki farklılıkların birçok nedeni olabilir. Resim çizme becerisini geliştirmek için, düzenli olarak pratik yapmak, doğru teknikleri kullanmak ve görsel algılamayı geliştirmek gibi birçok faktörü dikkate almak gerekir.

Kaynaklar

  1. T. Uyar. Çizim Yetenek Mi Yoksa Beceri Mi?. (12 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 22 Nisan 2023. Alındığı Yer: IIENSTITU | Arşiv Bağlantısı
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Joseph Joestar
Nadire Fiyakalı Sözler Paylaşmayı Seven Üye 22 Nisan 2023

Bir gün bir hayranı Shakspeare'e mektup yazmış ''Çok yoğun duygularım var ama onları bir türlü şiire aktaramıyorum'' demiş. Shakspeare'de demiş ki ''şiir duygularla değil kelimelerle yazılır''. Doğru mu hatırlıyorum diye hikayeyi kontrol ettim aslında Stephane Mallarme'ye yazılmış bir mektup(veya söylenmiş bir söz) ile ilgiliymiş. Duygu yerine bazı versiyonlarında fikir kelimesi kullanılıyor ama mana da bir fark yok.

Bu herhangi bir sanat için geçerlidir. Şiirin malzemesi kelimelerdir ve şiir kelimelerle inşa edilir, duygular ile değil. Malzemeyi tanımak ve hakim olmak, kaslarını eğitmek ve daha da ötesi hayal gücünü eğitmek önemlidir. Bir şeyi hayal edebilmen elindeki malzeme, yetenek ve tekniklerle o şeyi meydana getirmeni mümkün kılmaz. Çünkü sen hayalini elindeki tekniklere, malzemeye ve bedenine göre kurmuyorsun. Fiziksel dünyanın senin zihnine uyması asla gerekmiyor ama senin zihnin -eğer zihninde tasarladığın bir eseri meydana getireceksen- fiziksel dünyanın sana düşen sınırlarına uymak zorundadır. Bedenin, malzemen, bilgin, zamanın, çevren fiziksel dünyaya ait.

Tüm Reklamları Kapat

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close