Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Esat Kudret
Üye 23 Ocak 1 Cevap
6

Bir nehrin iki yakası gerek mesafe gerekse coğrafya açısından ne kadar farklılaşabilir ki aynı atadan gelen iki farklı türe vesile olsun?

220 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İlhan Taşlı
EA Akademi Okuru 23 Ocak

Burada kast edilen Kongo Nehri, iki türün birbirlerinden izole kaldıklarını ima etmektedir. Her iki türün yaşam ortamları, ortak benzerliklerinin yanı sıra farklılıklar da içerir. Şempanzeler; tropikal yağmur ormanları, karma orman-savana ve dağ ormanları gibi farklı alanlara uyum sağlamıştır. Bonobolor ise sadece Kongo Havzası olarak bilinen Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki alçak yağmur ormanlarında yaşamlarını sürdürürler. Alçak yağmur ormanlarının bitki türleri de diğer bölgelere nazaran farklılık gösterir, yani her iki türün beslendiği bitkiler farklı olabiliyor.

Davranış ve fiziki farklılıklarını sadece çevre şartlarına bağlarsak, konuyu dar bir çerçeveden değerlendirmiş oluruz. Bonobo ve şempanzelerin yaklaşık 1,7 milyon yıl önce ortak bir atadan ayrıştıkları düşünülür. Şempanzeler bonoboya veya bonobolar şempanzeye evrilmiş değildir, yani birbirlerinin alt türü değildirler.

Çevre şartlarını çok etkili olduğu doğal seçilimin dışında, diğer evrim mekanizmaları da farklılıklarında etkili olabilir ve bunların başında cinsel seçilim gelebilir. Zaten çok büyük olmayan ve belli şartlara sahip bir bölgeye sıkışmış olan bonobolar, daha az çatışmacı, birbirlerine destek olan karşı cinsi tercih etmiş olabilir. Bir diğer etkili mekanizma "akraba seçilimi" gibi görünüyor: Birbirlerine yakın akrabalar başarısız bir bireyi destekleyerek hayatta kalmasını sağlayabilir. Normalde elenmesi gereken birey de üreme şansı bulacaktır ve ilginç bir seçilim türü karşımıza çıkar. Her ne kadar olumsuz bir durum gibi görünse de bazı avantajları vardır. Türün genleri birbirlerine çok yakın olduğundan, bir birey kardeşine, kardeşinin çocuğuna yardım ettiğinde de genlerini başarılı bir şekilde gelecek nesle aktarmış olacaktır. Evrim biyologları bu durumu "kapsayıcı uyum başarısı" olarak tanımlamışlardır.[1][2][3]

Tüm Reklamları Kapat

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. IFAW. Bonobos: Facts, Diet, Behavior, And Conservation | Ifaw. Alındığı Tarih: 23 Ocak 2025. Alındığı Yer: IFAW | Arşiv Bağlantısı
  2. anonim. Chimp & Bonobos. Alındığı Tarih: 23 Ocak 2025. Alındığı Yer: eva | Arşiv Bağlantısı
  3. Ç. M. Bakırcı. Evrim Mekanizmaları - 1: Evrimi Tetikleyen Mekanizmalar Nelerdir? - Evrim Ağacı. (29 Mayıs 2011). Alındığı Tarih: 23 Ocak 2025. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
10
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close