Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Jan Doğ
Üye
1

Bir Mıknatısın Oluşumunda Hangi Kutbun Nerede Olacağı Nasıl Belirleniyor?

Elimizde yapay bir mıknatıs var ve mıknatısın sol kısmı “S” kutbu, sağ kısmı “N” kutbu olsun. Nasıl oluyorda sol kısmın “S” kutbu ya da sağ kısmı “N” kutbu olabiliyor? Buradaki ölçüt nedir? Kutupların yerinin tam tersi olmasını engelleyen ne?
277 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Enes Demir
Enes Demir
98K UP
Araştırmacı

MIKNATIS NASIL YAPILIR

Birbirinden farklı mıknatıslar üretmek için farklı üretim teknikleri kullanılır. Üretim süreçleri de birbirinden farklıdır. Birçok elektromıknatıs standart metal döküm teknikleri kullanılarak dökülür.

Esnek kalıcı mıknatıslar şekillendirilmiş bir kalıptan, malzemelerin karıştırıldığı, ısıtıldığı ve daha sonra basınçlı bir plastik ekstrüzyon işleminde oluşturulur.

Tüm Reklamları Kapat

Sert kalıcı mıknatıslar, ince toz haline getirilmiş metalin nihai mıknatısı oluşturmak için basınç, ısı ve manyetik kuvvetlere maruz bırakıldığı modifiye edilmiş bir metalürji işlemi kullanılarak oluşturulur. Burada, yaklaşık 20 ~ 65 cm² enine kesitsel alanları olan güçlü neodim demir borlu sabit mıknatıslar üretmek için kullanılan tipik toz metalürji sürecini inceleyelim.

Toz metalin hazırlanması

1- Uygun miktarda neodim, demir ve bor vakumda eriyene kadar ısıtılır. Vakum, son metal alaşımını kirletebilecek eritme malzemeleri ile hava arasındaki kimyasal reaksiyonu önler.

2- Metal katılaşarak soğuduğunda parçalanır ve küçük parçalara ayrılır. Küçük parçalar daha sonra bir bilyeli değirmende ince bir toz haline getirilir.

Tüm Reklamları Kapat

Basma

3- Toz metal, bitmiş mıknatıs hangi şekillerde üretilmek isteniyor ise yassı, yuvarlak veya halka şeklinde bir kalıba yerleştirilir. Toz halindeki malzemeye toz parçacıklarını hizalamak için manyetik bir kuvvet uygulanır. Manyetik kuvvet uygulanırken, toz üstten veya alttan, hidrolik veya mekanik araçlarla bastırılarak nihai amaçlanan kalınlığının, yaklaşık 3 mm. civarında sıkıştırılır. Uygulanan tipik basınçlar yaklaşık 690 ila 1035 bardır. Toz halindeki malzemenin esnek, hava geçirmez, boş bir kaba boşaltılmasıyla sıvı veya gaz basıncı uygulanaraktan bazı şekiller yapılır. Bu, izostatik sıkıştırma olarak bilinir.

Isıtma

4- Sıkıştırılmış toz metal tozu "kalıbından" kalıptan çıkarılır ve bir fırına yerleştirilir. Sıkıştırılmış toz metallerin ısıtılması işlemi bunları kaynaşık hale getirmek için katı metal parçalara sinterleme adı verilir. İşlem genellikle üç aşamadan oluşur. İlk aşamada, sıkıştırılmış malzeme presleme işlemi sırasında sıkışmış olabilecek nemi veya diğer kirleticileri yavaşça çıkarmak için düşük bir sıcaklıkta ısıtılır. İkinci aşamada, sıcaklık metal alaşımının erime noktasının yaklaşık% 70-90'ına yükseltilir ve küçük parçacıkları birbirine kaynaşması için orada birkaç saat veya birkaç gün boyunca tutulur. Son olarak, kontrollü adım adım sıcaklık kademelerinde malzeme yavaşça soğutulur

Tavlama

5- Sinterlenmiş malzeme daha sonra tavlama olarak bilinen ikinci bir kontrollü ısıtma ve soğutma işlemine tabi tutulur. Bu işlem, malzeme içindeki artık gerilmeleri giderir ve güçlendirir.

Bitirme

6- Tavlanmış malzeme bitmiş şekle ve istenen boyutlara çok yakındır. Son bir yüzey tamamlama işlemi, fazla olan materyali giderir ve gerektiğinde pürüzsüz bir yüzey oluşturur. Malzemeye daha sonra yüzeyleri kapatmak için koruyucu bir kaplama yapılır.

Mıknatıslanma

7- Malzemeyi mıknatısa dönüştürmek için, parça çok güçlü bir elektromıknatısın kutuplarının arasına yerleştirilir ve istenen mıknatıslanma istikametine yönlendirilir. Elektromıknatısa daha sonra bir süre enerji verilir. Manyetik kuvvet, parçayı güçlü bir kalıcı mıknatıs haline getirmek için malzeme içindeki atom gruplarını veya manyetik alanları hizalar ve sonuca ulaşılır.

Tüm Reklamları Kapat

Kalite kontrol

Üretim sürecinin her aşaması izlenir ve kontrol edilir. Sinterleme ve tavlama işlemleri, mıknatısın nihai mekanik ve manyetik özellikleri açısından çok önemlidir. Zaman ve sıcaklık deği[1][1]şkenlikleri yakından kontrol edilir.

Kaynaklar

  1. S. User. Mıknatıs Nedir, Nasıl Yapılır?. Alındığı Tarih: 13 Kasım 2022. Alındığı Yer: miknatisteknik | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close