Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Çınar Kılıç
Üye
11

Bir maddenin tadının ekşi, tatlı veya acı olduğunu, yediğimiz şeylerin genelde C, H, O ve N atomlarından oluşmasına rağmen nasıl ayırt ederiz?

Örneğin sitrik asit C6H8O7 ekşi, glukoz C6H12O6 tatlı,zencefil C11H14O3 görece acı ve muskat ve karanfil C10H12O2 ama tatları farklı.
778 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Su Ünlü
Su Ünlü
52K UP
Biyoteknoloji bölümünü bitirdim.

Dilimizdeki tat reseptörleri, belirli kimyasal bileşiklere karşı duyarlı olan hücrelerdir. Bu hücreler, belirli bir kimyasal bileşiği algıladığında, beyne bir sinyal gönderir. Beyin bu sinyalleri yorumlayarak maddenin tadını belirler.[2][2]Ekşi tat, asitlerin varlığından kaynaklanır. Asitler, hidrojen iyonu (H+) veren bileşiklerdir. Dilimizdeki ekşi tat reseptörleri, hidrojen iyonlarına karşı duyarlıdır. Bu reseptörler, hidrojen iyonlarını algıladığında, beyne bir sinyal gönderir. Beyin bu sinyalleri yorumlayarak maddenin ekşi olduğunu belirler. Tatlı tat, karbonhidratların varlığından kaynaklanır. Karbonhidratlar, şeker ve nişasta gibi bileşiklerdir. Dilimizdeki tatlı tat reseptörleri, karbonhidratlara karşı duyarlıdır. Bu reseptörler, karbonhidratları algıladığında, beyne bir sinyal gönderir. Beyin bu sinyalleri yorumlayarak maddenin tatlı olduğunu belirler.Acı tat, alkaloidlerin varlığından kaynaklanır. Alkaloidler, acı tada sahip bileşiklerdir. Dilimizdeki acı tat reseptörleri, alkaloidlere karşı duyarlıdır. Bu reseptörler, alkaloidleri algıladığında, beyne bir sinyal gönderir. Beyin bu sinyalleri yorumlayarak maddenin acı olduğunu belirler.

Kaynaklar

  1. Lorenzo Pallante a, Marta Malavolta a, Gianvito Grasso b, Aigli Korfiati c, Seferina Mavroudi c, Bojan Mavkov b, Athanasios Kalogeras d, Christos Alexakos d, Vanessa Martos e, Daria Amoroso f g, Giacomo di Benedetto f, Dario Piga b, Konstantinos Theo, et al. On The Human Taste Perception: Molecular-Level Understanding Empowered By Computational Methods. Alındığı Tarih: 23 Ocak 2024. Alındığı Yer: Science Direct doi: 10.1016/j.tifs.2021.07.013. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ali Can Tekinel
E-Ticaret Sorumlusuyum.

Aynı atomlardan oluşan moleküllerin farklı tat vermesinin sebebi, molekül düzenleri ve etkileşimlerinin farklı olmasından kaynaklıdır. Moleküler yapıları dışında, reseptörlerle olan etkileşimleri de farklılıkları anlamamızda bize yardımcı olur.

[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Feryal Karadeniz. Lezzet Algılama Mekanizması. Alındığı Tarih: 19 Ocak 2024. Alındığı Yer: Dergipark | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close