Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ali Zengin
Ali Zengin
127K UP
Üye
0

Bir kitabın film/dizi uyarlaması varsa öncelikle "kitabı okumaya" önem verir misiniz, neden?

Örneğin Dune (2021), Frank Herbert'ın romanından uyarlanmış bir film. Öncelikle kitabını okumak mı yoksa direkt filmini izlemek mi? Hangisini tercih edersiniz?
2,335 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Filmi çevrilen kitaplar için filmlerle kitapların uyumsuzluğundan sıklıkla şikayet edilir oysa bunların iki farklı eser olduğunu gözönünde bulundurmak gerekir. Yönetmenin her zaman kendi yorumunu kattiğını ve filmin kitaptan ayrı bir eser olduğunu unutmamak gerekir.

Denis Villeneuve'un yeni Dune serisinin ilk filmini vozyona girdiği gibi seyrettim. Denis Villeneuve'un "Arrival" gibi başka Sci-Fi çalışmaları da var ve zaten o da çok iyi bir filmdi. Eleştirmen ve izleyici yorumları gayet iyi, ben de şahsen çok beğendim.

Tüm Reklamları Kapat

Filmi kesinlikle tavsiye edebilirim. Film Dune serisinin ilk bölümü, yani 2 bölüm daha gelecek. Film seyredenlerde kitabı da okumak için merak uyanacaktır zira hikaye tamamlanmıyor. Yani filmi gönül rahatlığıyla seyredebilirsin ve muhtemelen gerisini merak edip kitabı da okursun.

Ayrıca YouTube'da Denis Villeneuve'un filmin önemli sahnelerinden birisini nasıl hazırladığına dair de linkteki videosu var. O da oldukça etkileyici: https://youtu.be/GoAA0sYkLI0

260 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Anonim Felsefeci
Anonim Felsefeci
4,585 UP
Yazılım geliştirici

Kitabını okumak kurgunun .. benzetimin yani simülasyonun daha doğrusu yazarın yarattığı evreni özümsemeyi ve gerçekten anlamamızı sağlar .

Sinema filmi ise yani MOVİE ise devam filmleri olabilir ama yine de kısıtlı bir zaman diliminde çok az şey anlatılır ve yüksek ihtimalle yönetmen veya senarist tarafından değiştirilir çarpıtılır ve bazı tekniklerle izleyiciyi filme bağlamak için kurguda ve akışta değişiklik yapılır ki bu bazen büyük oranda ana kurguya evrene zarar verebilir ve amacından sapabilir ..

Tüm Reklamları Kapat

Film olarak ... Tolkien Evreni .. Orta dünya kurgusunu ... ve sinema filmlerini örnek verebiliriz .

Dizi ise .. yani Television Series ise yine filmlerde MOVIE' de olan şeyler olabilir fakat ... Television Series yani dizi uzun soluklu ve süreğen yayınlanan bir şey olduğu için sonuç olarak bir süre sonra kurgu tamamen sapabilir hatta yeni şeyler yapılabilir buna örnek ...

Tüm Reklamları Kapat

Game Of Thrones taht oyunları dizisidir ... Buz ve Ateşin şarkısı kitap serisinin ilk kitabı olan Taht oyunları ... Diziye çevrildi ve o kadar çok tuttu ki .. senaristler yönetmenler onu .. artık tamamen değişmiş hale getirdiler ve final verdiğinde yazarın son kitabı dahi yoktu ..

Bir de Video oyunları yani Pc oyunları var ... Örneğin Metro kitap serisi ... ve Metro oyunları .. Yine aynı şekilde ... Örneğin Metro 2035 ' de Artyom karakteri ... artık gerçeği öğrendiğinde eşiyle birlikte bir bilinmeze yolculuk eder ve hikaye sonlanır ki ... Metro yeni oyununda ise .. Hikaye Kaçırılan bir Trenle Rusya'yı dolaşmakta ve yaşanacak yerler aranmaya çalışılmaktadır .

Kitap yazarca eser sahibince yarattığı kurguyu evreni en iyi şekilde ve en doğruca bizlere yansıtmaya çalışır ... Ama Senaristler yönetmenler kurgucular ticari amaçlarla vesaire bazı kült teknikleri kullanarak bizi bağlamaya çalışır ki ... bu da sonuç olarak asıl amaçtan saptırır bizleri gerçek kurgudan mesajdan uzaklaştırır .

Bu yüzden önce kitaplar sonra sinema filmleri diziler oyunlar

207 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
182K UP
Bilim ve felsefe okuru

Okumanın konunun içeriği veya anlaşılması bakımından eksta bir faydası olduğunu esasen söylemek zor. Görsel seyir çok daha kolaylaştırıcı bir şeydir içeriği anlamak için. Okumanın faydasının daha çok başka metaryalleri okuma-anlama noktasında insanı geliştireceği beklenir. Yoksa konu içeriğini anlamak bakımından izlemenin daha pratik ve kolaylaştırıcı olduğu ortadadır. İnsanlar farkında olmasa da karşılarında bir kurgu olduğunu bile bile bir filmi izlemeye onları yönlendiren keyif aldıran şeyin ne olduğu sorusunu çok fazla kişi sorgulamıştır muhtemelen ama bu ciddi ve ilginç bir sorudur. Çünkü neden kurgu olduğunu bile bile bir filmi izleyip keyif alıyoruz. Burada insan zihninin işleyiş biçimine dair temel bir özellik nedeniyle bu durumun ortaya çıktığını anlıyoruz. İnsan görsel bilgi (bazen ses yoluyla da olabilir bu mesela yazın susanıldığında koka kola reklamındaki gibi lakır lakır içme sesi) yoluyla gördüğü izlediği içerikteki öğeleri duygu durumunu ayna nöronları sayesinde belli ölçüde kendisi yaşar. Bu ayna nöronlara dair bilimsel çalışmalarla ispatlanmıştır. (bir kitap okurken de beyin bunu yani görsellestirmeyi esasen belli ölçüde yapar bu sayede kitabın olay kurgusunda geçen duygu durumu vs kişide belli ölçüde yaşanmış olur. Bazen beyin okuma sırasında kelime görsellestirmesi de yapabilir. Çünkü konuşmaya dair beyjndeki ana dil şebekesi ile yazı dili beyin tarafından çok sıkı bir biçimde ilişkilendirilmiştir. Bu sayede beyin kelime görsellestirmesi de yapabilir. Yani kelimenin sesini işittiğiniz anda (ki kitap okurken kendi icinizde bu seslendirme yapılır) beyin bu kelimenin yazı diline dair görsellestirmeyi o an otomatik yapabilir bütünleşme nedeniyle. Burada Ses ve harf ve kelimlerin beyinde bir bütün hale gelmesi birleştirilmesi gibi bir durum söz konusudur. Ancak ayna nöronlar için esas olan şey kelimelerin veya seslerin aracılığı ile bile olsa içerikteki algıyı kişiye bizzat yaşatmasıdır. Bu nedenle doğrudan görsel seyir yoluyla içeriği izlemek bir film izleme mevzu bahis olunca daha iyi bir aynalamaya neden olur daha kolay ve daha etkin şekilde. Zaten beyin için esas olan şey ses veya kelime kodlaması yoluyla geri çağırma çerçevesinde bir mekanizmayla işleyerek veriyi temelde görselleştirmesidir. (bu kodlama başka bir şeyle örneğin bir cisimle eşleşme yoluyla da yapılabilir beyin bu temel çalışma şekline uygundur bu nedenle başka bir cisim veya hatırlama unsuru da beyin için aynı şeyi sağlayabilir. Buradan da anlıyoruz ki beyin örneğin bir koku veya başka bir nesneyi hatırlama bilgisi ile eşleştirebilir ve bütünleştirebilir. Bazen kokuların bizi direk geçmişe o kokuyu algıladığımız bir doneme olaya götürmesinin altındaki neden de budur)

Tüm bu bilgilere göre görsel izleme aslında beyin için temel işleyişine daha uygun ve dil veya kavramlar ise aslında görsel veri işleme bakımından daha çok bir araç olduğundan beyin için görsel tüketim daha kolay pratik ve verimli bir tüketim şekli olacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

126 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close