Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Sena Ergin
Üye 23 Ekim 2023 2 Cevap
1

Bir insan ne kadar özgür olabilir?

Bir insanın özgür olması takdirde hangi hareketlerde bulunmayarak ne kadar özgür olabilir?
1,752 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ebru Tuba Ölçücü
felsefeyle uğraşıyorum 29 Ekim 2023

TDK'ye göre özgürlüğün tanımı; “herhangi bir kısıtlamaya, zorlamaya bağlı olmaksızın düşünme veya davranma, serbestlik. Her türlü dış etkiden bağımsız olarak insanın kendi iradesine dayanarak karar verme, hürriyet.” biçimdedir.

Felsefede ise; Latince özgür anlamına gelen liber kelimesinden türeyen İngilizce liberty kavramının siyasal teoride iki şekilde ele alındığı söylenebilir. İlki, keyfi muamele, şiddet, müdahale gibi istenmeyen herhangi bir olumsuzluktan azade olmak anlamındaki negatif özgürlüktür. İkincisi de kişinin kendisine özgü kıldığı bir amacı gerçekleştirme, kendi öz-gerçekleştirimini hayata geçirmek için yeterli ve gerekli olanaklara sahip olmak anlamında pozitif özgürlük. İlki kişinin dokunulmazlığının sağlanması ile, ikincisi de kişinin kapasitesinin artırılması ile ilgilidir.

Sadece bilinçli bir şekilde davranışta bulunmak, eylemin bilerek yapılması insanın özgür olduğunu kanıtlamak için yeterli mi, yani bilerek eylemde bulunmamız irademizin de özgür olduğu anlamına gelir mi; eğer geliyorsa insanın iradesi, kararı, gönüllülüğü yok mu sayılacak? Tarih boyunca insan aklı her zeminde bu tarz soruların cevaplarını arayıp üzerinde tartışarak, özgürlüğün ne olduğu, ne olması gerektiği, bireyi neyin özgür kılacağı konusunda kavramın sınırlarını belirlemeye çalışmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Hiçbir hukuk ve siyasi sistemde sonuna kadar özgürlük yoktur. Her toplumda kişilerin mutlaka sorumluluk ve görevleri vardır. Her hukuk sisteminde suç sayılan davranışlar vardır. Özgürlük hakkı, başkalarının temel haklarına, inancına, kişiliğine, değerlerine saldırı ve hakaret izni vermez. Haklar ve sorumluluklar iç içedir. Toplumda özgürlük alanları, diğerlerinin hakları tarafından ister istemez sınırlanmaktadır. Bazı davranışlar yalnız kişiyi ilgilendirir. Zararlı ise zararı kendinedir. Ancak bazı davranışlar vardır ki başkalarını da ilgilendirir. Burada karşımıza özgürlük kısıtlaması çıkar.

Bu bağlamda, kendimce tam olarak özgür bir yaşamdan söz edilemez. Ancak insan, hayalleri ve idealleri doğrultusunda gerçekleştireceği yaşamının amacı için yaptığı olay ve olgular sırasında özgür sayılabilir. Ancak burada da kişinin gerçekleştireceği ''hayalin'' hak ve hukuksal olarak çerçeveyi taşırmamak kaydıyla yine kısıtlı olarak özgürdür diyebiliriz.

Kelimenin tam manasıyla özgür sayılabilmek için insanın tek bir birey olarak sorumluluk, hak, hukuk ve toplumdan bağımsız bir şekilde kendine bir ''dünya'' oluşturması gerek. Fakat bu mümkün değil.

101 görüntülenme
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Oğulcan Akdal
Sadece düşünüyorum. 31 Ekim 2023

Görüşümce, içinde bulunduğun düzlemde, tamamen "özgür" olman neredeyse imkansız. İmkansızdan kastım elbette %100 bir olasılık değil.

Üzerinde yaşadığın gezegende o gezegenin yasa, kural, kanun gibi beşeri kuralları bir yana; fizik, biyoloji, kimya gibi doğal kural ve sınırlamalara maruz kalırsın.

Yasaya göre bir insanı öldürmekte, doğaya göre ise dış etmenler olmaksızın zemin ile temasını tamami ile kesip yükselmekte özgür değilsin.

Tüm Reklamları Kapat

İçinde bulunduğun gezegeni, ütopik bir ihtimalle terk edip uzay boşluğunda hayatta kalabilsen bile, evrenimizin fizik kuralları seni yine de %100 ve tam özgürlükten alıkoyacaktır.

Başka bir varoluş düzlemine geçiş yapabilirsen belki o kısıtlamalardan muaf olabilirsin(!).

Fakat bu düzlemde bir insan, bir canlı, kurallar ve yasaların müsaade ettiği kadar özgür olabilir.

Saygılarımla.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close