Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Bir insan, inancı konusunda yüzde yüz emin olabilir mi? Yoksa az ya da çok şüphe taşır mı?

Bir kimsenin ateist de olsa, deist de olsa, teist de olsa görüşünden-inancından yüzde yüz emin olamayacağı, az veya çok şüphesinin olacağı iddiası doğru mudur? Bu durumda agnostik bakış mı en mantıklı gözüküyor?
401 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Cevap
ersals krononot
ersals krononot
227K UP
Krononot⁸

İnanç, rasyonel olana yüklenen anlamdır. Onu biz yükleriz. Anlamı yüklerken kullanılan referanslar değişebilir. Ancak ne olursa olsun, anlamı yükleyen birey dir.

Bizim fizik evrene ait elde edebildiğimiz tüm bilimsel bilgi, henüz evrene bütün olarak anlam yükleyebileceğimiz seviyede değil. Bu yüzden bireylerin elde edeceği inanç biçimleri asla rasyonel kaynaklı olmayacak uzun bir süre.

Tüm Reklamları Kapat

Burada bizim varoluşu yorumlama biçimimizden çok, bizim varoluşu yorumlamak için ne elde ettiğimiz, bunun için hangi düzeyde çaba gösterdiğimizdir temelde. Evrende mükemmel bir düzen var, demek ki kurgulayan var diyen bir birey ne kadar yanlış düşünüyorsa, evrende kaos var, sadece geçici düzenler oluşuyor demek ki kurgulayan olamaz kendi kendine oluyor herşey diyen birey de o kadar yanılmaktadır. Çünkü tasarımcının olup olmadığı konusu bile bizim üzerinde durduğumuz iki seçenek. Bize göre bu seçenekler var. Gerçeği bilmiyoruz. Büyük ihtimalle bilemeyeceğiz de. Semavi kaynaklar da bizim aklımızdaki tasarımcıyı değil, çok daha ileri düzey bir sistemden bahsediyor. Onu bile anlayamıyoruz, din süpermen öneriyor öyleyse doğru olamaz diyoruz. Neye dayanarak düşünmeden.

Burada bir somatik hücrenin, insanı anlayıp anlayamayacağı üzerine düşünelim. Bu mümkün değil. Hücrenin insan var mı, yok mu diye tartışması ve insanın ne olduğunu anlamaya yaklaşması ne kadar zor ise, belki de biz de anlayamadığımız bir bütünün inanılmaz mikro seviyede bir parçasıyız. Bilmiyoruz. Böyle bakınca kurgu var mı yok mu, kurgulayan kim soruları bile gölgede kalıyor. Çünkü sistemi anlamadan, sistemle ilişkisi olup olmayacağı başka bir erk ten bahsetmek teorik olarak yetersiz bir sonuca gidiş oluyor.

Tüm Reklamları Kapat

Kişi büyük resmi yorumlama biçiminden çok, o resmi anlamak için ne yaptığı ile ilgilenmeli. Bir yorumlama biçimine dahil olma ile rahatlama çabası yerine, yorumların tamamını unutup, ciddi bir bilimsel literatür araştırmasına girmeli. Kendini, varoluşu yorumlayacak noktaya getirmek için herşeyi yapmalı. Ki, bir yoruma dahil olmak yerine, kendi çabasıyla ulaşsın nereye ulaşacaksa.

Kendini güvende hissetirecek bir yorum biçimine değil, kendimizi emin hissettirecek çabaya ihtiyacımız var.

3
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
Rahmi Eren Çakır
Öğrenci

Öncelikle merhabalar. Sorularınız hakkında naçizane fikirlerimi belirtmek isterim. En sonda söyleyeceğimi başta söyleyeyim ve neden böyle düşündüğümü açıklayayım. Şahsen ben agnostisizmi saçma buluyorum. Tanrı'nın varlığı gibi konuların zaten bilinemeyeceğini ve kesin bir sonuca varılamayacağını düşünüyorum. Bu düşüncenin bir ideolojiye dönüşmesi gereksizdir. Çünkü zaten öyledir. Bilim ne kadar gelişirse gelişsin, ne kadar bir yaratıcı yok denirse densin insanlar yine de büyük bir varlığa inanma ihtiyacı duyacaklar ve yeni dinler ortaya çıkacak. İnsanlar bilimin ilerleyişine göre Kutsal Kitaplardaki ayetleri bilime göre eğip bükerek dini bilime uydurmaya çalışacaklardır. Örnek vermem gerekirse; 17.yüzyılda İrlandalı James Ussher İncil'deki soy ağaçlarını hesaplayarak Dünya'nın M.Ö. 4004 yılında yaratıldığını öne sürmüştür. Günümüzde bilimin bu kadar ilerlemesine rağmen bazı insanlar Dünya'nın yaşının çok daha az olduğunu, fosilleri şeytanın insanları kandırmak için yerleştirdiğini savunurlar.

Şüphe konusuna gelirsek; insanın hiçbir zaman mutlak bir şekilde dininden, inancından veya ideolojisinden emin olamayacağını düşünüyorum. Her Müslüman'ın aklından Tanrı'nın olmadığı düşüncesi en az bir kez geçmiştir. Aynı şekilde ateistlerin de aklından Tanrı'nın varlığı düşüncesi geçmiştir ki ateist olmak zaten bunu gerektirir. Tanrı'nın olabilme ihtimali yeterince sorgulandıktan sonra ateist olunmalıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Ateizm veya agnostisizmin yanı sıra nihilizmi de araştırmanızı öneriyorum. Nihilist bakış açısının bu iki bakış açısından daha mantıklı ve savunabilir olduğunu düşünüyorum. Nihilizm hakkında derin bilgi sahibi olmak isterseniz kaynaklarda bıraktığım videoyu izlemenizi öneriyorum. İyi günler dilerim. Bilimle kalın.

121 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Youtube. (11 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 11 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Umut: Her Şey Çok Güzel Olacak mı?
Umut: Her Şey Çok Güzel Olacak mı?
Araba Tekerleği Yuvarlak Olmak Zorunda mı? Üçgen Tekerlek Mümkün mü?
Araba Tekerleği Yuvarlak Olmak Zorunda mı? Üçgen Tekerlek Mümkün mü?
Bazen Kalbinize Bıçak Saplanmış Gibi Bir Ağrı Hissediyor musunuz?
Bazen Kalbinize Bıçak Saplanmış Gibi Bir Ağrı Hissediyor musunuz?
Bir Diyetin Zırva Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?
Bir Diyetin Zırva Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?
Yazın Cereyanda (Soğuk Hava Akıntısında) Kalmak Sizi Hasta Eder mi?
Yazın Cereyanda (Soğuk Hava Akıntısında) Kalmak Sizi Hasta Eder mi?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close