Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Bir insan doğduğundan itibaren et yemezse ne olur?

1,241 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

Vejeteryanlık, bir ileri düzey vegan beslenme, daha çok felsefi bir zemine dayanan, çok da haksız olmayan beslenme tipleri.

Konunun medikal yönü açısından inek sütünden başlayan bir sorun silsilesi bu beslenme tiplerini destekliyor. İnek sütünün insan için uyumlu olmadığını, kalsiyum vermek yerine asitlenmeyi artırdığı anlaşılınca süt endüstrisi bundan hiç hoşlanmadı. Bu nedenle genelde otörler arasında kaldı. Kutu sütlerin süt olmadığı, besin hiç olmadığı konusu genele yayılınca günlük pastörize süt satılmaya başlandı.

Tüm Reklamları Kapat

Diğer yandan, bitkiler güneşten gelen fotonları kaparak dokuya çevirdiği için ve bitki metabolizasyonunda bakteriler rol oynadığı, ve sindirim enzimleri bitkiyle birlikte geldiği için insana en uygun besin kaynağı. Hayvanlar, dokuya çevrilmiş bitkiyi tekrar dokuya çevirdiği için, et yediğimizde ondan enerji üretmek için koca bir endokrin sistem çalıştırır, midede mekanik sindirim yoğunlaşıtırırız. Yani etten enerji elde etmek için üzerine enerji harcarız. İnsan türünün biyolojik özellikleri özellikle bağırsak boyu -çok uzun- onu bitkisel ağırlıklı beslenmesi gerektiğini gösteriyor.

Ancak tüm bunlara rağmen, vegan beslenen bireylerde kognitif fonksiyonların diğer bireylere göre istatistiksel olarak daha yoğun zarar gördüğü anlaşılıyor. Demans elzheimer a yakalanma riskleri oldukça artıyor. Ancak bunun en önemli nedenlerinden biri neredeyse bütün veganlar YAG konusunu atlıyor. (Nöronlar miyelin denen 2 kat yağ ile sarılıdır. İletişimlerinde bu önemlidir) Omega 3 zengini yağa ihtiyacımız var, almak zorundayız.

Tüm Reklamları Kapat

Haftada bir kez et tüketmenin yeterli olduğu, bitkiden zengin yağ ın eksik olmadığı bir beslenme tarzının (akdeniz diyetine yakın) önemli olduğunu anlıyoruz.

Kişi kısa vadede hiç et tüketmese de kronik bir sorunu yoksa ciddi bir olumsuzlukla karşılaşmaz. Ancak uzun vadede bahsi geçen risklerle yüzleşmesi yüksek olasılıktır. Zaten hastalıkların istatiksel olarak geç yaşlara yığılmasının nedeni, biyolojinin tölere etme kapasitesi. Çocuklar şeker, unlu gıda gibi zehirleri yiyorlar her gün ancak olumsuz etkilerini hemen görmüyorlar. Gençken direnç yüksek, yanlış yaşam bu kapasiteyi hızla kullanmaya ve hastalıkların erkene gelmesine neden olmakta. Özellikle günümüzde bunu daha net görüyoruz.

351 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kaynak. (10 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 10 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close