Evet, tek hücreliler birbirleriyle çeşitli şekillerde iletişim kurabiliyorlar; ancak bunun mutasyon iletimiyle ve evrimin yaşanma biçimiyle bir alakası yok (bu, oldukça yaygın bir yanlış kanı, bu nedenle de güzel bir soru). Bir mutasyon bir bireyde meydana geldikten sonra, diğer bireylere "iletişim" yoluyla aktarılmıyor.
Şu iki şeyin anlaşılması çok önemli:
- Mutasyonlar ihtiyaç olduğu zaman gerçekleşen unsurlar değiller. Dolayısıyla bir mutasyon, tam da lazım olduğu zaman meydana gelip de sonra yayılmıyor. Mutasyonlar sürekli meydana geliyor; durmaksızın (genetik sürüklenme ve seçilim baskısı altında) popülasyona yayılıyorlar ve genellikle köklü bir çevresel değişim meydana geldiğinde, popülasyon içinde halihazırda faydalı mutasyonlar bir miktar yayılmış halde bulunuyor (ve bunlar üzerindeki seçilim baskısı artmış oluyor). Bu konuyla ilgili olarak seçilim-mutasyon dengesi konusunu incelemenizi öneririm.
- Mutasyonların "iletimi", iletişim yoluyla olmuyor. Çok hücreli canlılarda bu mutasyonların üreme hücreleri, üreme dokuları, üreme organları veya zigot ve erken embriyo gibi hücrelerde meydana gelmesi sonucu, o mutasyonlar zaten o soy hattında kalıcı oluyor. Tek hücrelilerde ise, mutasyonun meydana geldiği tekil bireyin sürekli çoğalması (eğer mutasyon avantajlı ise) yoluyla popülasyon içinde baskın hale geliyor.
Umarım konuyu netleştirmeye faydası olur.
Tüm Reklamları Kapat
137 görüntülenme