Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Cemal Arda Ağırbaş
Üye 26 Temmuz 2020 2 Cevap
3

Bir hücrede gerçekleşen mutasyon yararlı ise diğer hücrelerde nasıl görülüyor? Tek hücreliler birbiriyle iletişim kurabiliyor mu?

Örneğin bir hücrede CCR-5 mutasyonu görüldü.Diğer hücrelere bu mutasyon nasıl geçiyor.Diğer nesillere nasıl aktarılıyor.
345 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Çağrı Mert Bakırcı
PhD 26 Temmuz 2020

Evet, tek hücreliler birbirleriyle çeşitli şekillerde iletişim kurabiliyorlar; ancak bunun mutasyon iletimiyle ve evrimin yaşanma biçimiyle bir alakası yok (bu, oldukça yaygın bir yanlış kanı, bu nedenle de güzel bir soru). Bir mutasyon bir bireyde meydana geldikten sonra, diğer bireylere "iletişim" yoluyla aktarılmıyor.

Şu iki şeyin anlaşılması çok önemli:

  1. Mutasyonlar ihtiyaç olduğu zaman gerçekleşen unsurlar değiller. Dolayısıyla bir mutasyon, tam da lazım olduğu zaman meydana gelip de sonra yayılmıyor. Mutasyonlar sürekli meydana geliyor; durmaksızın (genetik sürüklenme ve seçilim baskısı altında) popülasyona yayılıyorlar ve genellikle köklü bir çevresel değişim meydana geldiğinde, popülasyon içinde halihazırda faydalı mutasyonlar bir miktar yayılmış halde bulunuyor (ve bunlar üzerindeki seçilim baskısı artmış oluyor). Bu konuyla ilgili olarak seçilim-mutasyon dengesi konusunu incelemenizi öneririm.
  2. Mutasyonların "iletimi", iletişim yoluyla olmuyor. Çok hücreli canlılarda bu mutasyonların üreme hücreleri, üreme dokuları, üreme organları veya zigot ve erken embriyo gibi hücrelerde meydana gelmesi sonucu, o mutasyonlar zaten o soy hattında kalıcı oluyor. Tek hücrelilerde ise, mutasyonun meydana geldiği tekil bireyin sürekli çoğalması (eğer mutasyon avantajlı ise) yoluyla popülasyon içinde baskın hale geliyor.

Umarım konuyu netleştirmeye faydası olur.

Tüm Reklamları Kapat

137 görüntülenme
7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Şahin Tutuş
Şahin Tutuş
112K UP
Bilimsever 12 Mart 2023
Orijinal Soru: Vücudumuzda bir sürü hücre varken tek hücrede meydana gelen mutasyon tüm vücuda etki eder mi? Nasıl?

Bildiğimden değil ama bugüne kadar öğrendiklerimizden şunu çıkarabiliyorum ben. Sonuçta hücre bölünerek çoğalıyor. Hatalı kopyalanan hücre o hatası ile bölünmeye çoğalmaya başlıyor muhtemelen. Bu şekilde bütün vücuda sirayet ediyordur.

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close