Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Bir Homo türü, diğer homo türleriyle çiftleşebiliyor mu?

Örnek: Neandertallerle eski insan türünün çiftleşebilmesi gibi.
473 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap

Klasik sistematik kapsamında aslında bunun olamayacağı düşünüldü uzun yıllar boyunca. Ancak, genetik yöntemlerin gelişmesi sayesinde artık çeşitli Homo cinsine mensup türlerin birbirleriyle karışabildiğini biliyoruz. En azından Homo sapiens, Homo neanderthalensis ve Denisovan türlerinin genetik bilgisine sahibiz ve bunların karışmalarının tahmin edilenden çok daha fazla olduğu tespit edilmiş durumda.

Diğer tüm Homo türleri için direkt kanıt bulmak şu an için mümkün değil, çünkü onların genetik materyali henüz elde edilmiş değil. Ancak diğer türlerle karışmak konusunda da direkt olmayan kanıtlar mevcut. Örneğin, Afrika'da şu an genetik yapısını bilmediğimiz bir hominin türüyle karışma olduğu belirlendi. Benzer bir durum Asya için de mevcut. Yani kısacası sorunuzun cevabı, evet belirli bir oranda çiftleşebiliyorlardı. Bu oran tahmin edilenin ötesinde olabilir, daha çok veriye ihtiyaç var. Tabii diğer yandan, bazı hominin türleri yaşadıkları zamanın ve mekanın farklılıklarından dolayı biyolojik olarak çiftleşebilecek kapasitede olasalar bile, gerçekte çiftleşmemiş olmalılar. Bu durumda, şimdilik tamamını tespit etme olanağı yok.

Tüm Reklamları Kapat

Bir de Neandertal karışmalarında dişi Homo sapiens'in erkek Neandertal ile çiftleşememesi durumu konuşulsa da aslında tam bir izolasyon görünmüyor. Çünkü, Neandertal mitokondri DNA'sının belirli bir aşamadan sonra Sapiens mtDNA'sı ile çok büyük benzerlikler gösterdiği tespit edildi. Bu da demek oluyor ki dişi Sapiens ile erkek Neandertal çiftleşebildi.

299 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Antik İnsan Melezi: Anne Tarafı Neandertal, Baba Tarafı Denisovan. (5 Eylül 2019). Alındığı Tarih: 5 Eylül 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Archaic Hominin Introgression In Africa Contributes To Functional Salivary Muc7 Genetic Variation . (5 Eylül 2019). Alındığı Tarih: 5 Eylül 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Deeply Divergent Archaic Mitochondrial Genome Provides Lower Time Boundary For African Gene Flow Into Neanderthals. (5 Eylül 2019). Alındığı Tarih: 5 Eylül 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close