Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ufuk Derin
Üye
3

Bir görüşü hatalı bir şekilde savunan kişiye hatasını göstermek, neden karşıt görüşü savunmak olarak anlaşılıyor?

Özellikle sosyal medya tartışmalarında çok karşılaştığım bir durum bu. Örneğin neden inancını hatalı benzetmelerle savunan kişilere hatalarını göstermek, inançsızlığı savunmak ya da o inanca karşı olmak gibi anlaşılıyor? Aslında aynı inançta olanların hatalı benzetmelerle inançlarını savunanlara daha çok tepki göstermesi gerekmez mi?
468 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Oguz Han
Oguz Han
11K UP
Sıradan Vatandaş

Birileri belki bu konuda araştırmalar vs. sunabilir. Ben sadece kişisel deneyim ve çıkarımlarım üzerinden bir şeyler söyleyebilirim. Eveeet... Bu benim de çok takıldığım bir konu. Aslında bu sadece sosyal medya değil yüz yüze konuşmalarda da yaşanmaktadır ancak yüz yüze konuşurken kontrol daha basittir. Gelen tepkiyi erken sezer ve hemen müdahale edersin. Yanlış anlaşılmaktan kurtulursun. Bazen de saçma sapan tartışmalar ve kavgalar çıkabilir.

Öyle görünüyor ki insanlar çoğunlukla söylediğin sözleri veya yazdığın metni senin gibi anlamıyor. Basitçe bir ''iyi-kötü'' veya ''negatif-pozitif'' sistemi üzerinden çalışan bir algıya sahipler. Sen ''yalnız şurada hatalı bir ifade kullanmışsın'' dediğinde ona sadece ''kötü bir şey'' şeklinde bir sinyal göndermiş oluyorsun. O da ya gardını alıp slogan atıyor ya da sana mezhebine göre ''tabii sen aktroll, fetöcü, pkkcısın'' gibisinden bir negatif ileti yollayarak karşı saldırıyla yanıt veriyor. Negatif iletiler alay, küfür, laf sokma veya hakaret şeklinde de olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Zannediyorum söylenilen söz karşısında anlam yerine niyet anlaşılmaya çalışılıyor. Siyasi partilerin veya aktivistlerin çoğunlukla hödükçe sloganlanları düşünülürse, genel kitlenin anlama kabiliyeti hakkında fikir edinilebilir.

Aslında bu kimseler yer yer veyahut hayatının bütününde kurdukları cümleleri de niyet okuma davranışına göre kuruyorlar. Bir köylü kavgasının başlangıcına şahit olursan, çoğu kez birinin diğerine kinayeli bir cümle kurmasıyla başladığını görürsün. Cümle bazen kötü niyet içeren kelimelerden oluşmak zorunda değil. Çoğu zaman kavganın sonunda başlatan tarafın bu cümleyi bilerek kurduğu anlaşılabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu yüzden ya insanların hatalarını devamlı uyara uyara onları alıştıracağız ya da bizde negatif-pozitif iletiler lisanına alışacağız. Ben ikinciyi becerebileceğimi becerebilsem bile sürdürebileceğimi sanmıyorum :D

Benzeri olayları adli süreçlerde bile görebiliyoruz. Merhum Gazeteci Hrant Dink ''Türk’ten boşalacak o zehirli kanın yerini dolduracak temiz kan, Ermeni’nin Ermenistan’la kuracağı asil damarında mevcuttur.'' şeklinde başlayan bir yazı yayınlamıştı. Biraz sanatlı ve sivri bir üsluba sahip de olsa azıcık şiir okumaya alışmış birisi bu cümlede ''Türk'ten boşalacak'' lafının iki anlamlı olduğunu, buradaki anlamında Türk'ün kan sahibi değil bizzat kan olduğunu anlayacaktır. Kurulan ikililikten de Türk kelimesinin soyut bir manaya geldiği görülür. Yazı okunursa (http://www.agos.com.tr/tr/yazi/17525/ermeni-kimligi-uzerine-8-ermenistanla-tanismak) kurtulunması gereken ''zehirli kanın'' Ermenilerdeki Türk nefreti olduğu, içeriğinin tamamen Türklerin lehine öneriler bulunduran bir yazı olduğu anlaşılır. Ancak Hrant Dink bu yazıdan dolayı ''Türklüğe Hakaret'' suçundan yargılandı ve ceza aldı :D Çünkü ''Türk'ten boşalacak'' = negatif, ''zehirli kan''=negatif, ''Ermeniler yerini dolduracak temiz kan''=negatif ''Bu bir hakaret!!!'' Negatif-pozitif lisanı kendini mahkemelerde bile gösteriyor.

Yapılabilecek bir şey var mı? Bu dil denen araç daha çok sosyal ilişkiler için kurulmuşa benziyor. Zannediyorum sırf beden dilini güçlendirmek için icat olundu. Konuşurken yaptığımız belki de karşı tarafa söylediklerimize veya tavrımıza bağlı olarak kuyruğunu sallayan, tüylerini kabartan, hırlayan, inleyen, dilini çıkartan bir köpek kadar anlam gönderiyor.

''Aslında aynı inançta olanların hatalı benzetmelerle inançlarını savunanlara daha çok tepki göstermesi gerekmez mi?''

Eğer görüş savunmak bir tür savaş gibi algılanıyorsa gerekmez. Negatif-pozitif dilindeki hatalar ve doğrular biraz daha farklı.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close