Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Turgay Demiradam
Üye 2 hafta önce 1 Cevap
2

Bir çöl ekosistemini diyelim ki bir şekilde değiştirdik ve yeşil bir ekosisteme dönüştürdük, ordaki canlılar yok mu olur yoksa evrimleşir mi?

279 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ayşe Irmak
Ayşe Irmak
21K UP
Biyoloji olimpiyatlarına hazırlanan bir öğrenciyim. 1 hafta önce

Ekosistem değişikliğine tolerans, türlerin kendi içlerindeki varyasyon sayılarına bağlıdır. Mesela bir deniz ekosistemi ısınmaya başladığında içerisindeki canlı türlerinden sıcak suda yaşamaya uygun genlere sahip bireylere yani varyasyonlara sahip olan tür, içerisinde sıcak suya uygun varyasyon olmayan diğer türlerden daha uzun bir yaşam süresine sahip olacaktır. Aynı durum çöl ekosistemleri için de geçerlidir. Diyelim ki bir kaktüs türü sadece sıcak çöl ortamında yaşayabileceği şekilde evrilmiş ve tür içinde başka bir gen çeşidi de yok. Bu durumda o türün daha yeşil bir ortama dayanabilmesi beklenmez ve tahminler o türün zaman içinde ortadan kalkacağı şeklinde olur. Başka bir hayvan, mesela bir çöl tilkisi popülasyonunda ise bazı bireyler daha serin yeşil alanlara dayanabilecek taşısınlar. O zaman da bu tilki türünde özellikle o gene sahip olanların yaşaması beklenir. O gene sahip olanlar her nesilde oranlarını arttıracak ve en sonunda evrimleşme sonucunda türde bütün bireyler o genlere sahip hale gelecektir.

Yukarıdaki örneklerde de ifade ettiğim gibi, bir türün ortam değişikliğinde yaşayabilmesi, gen havuzlarındaki gen çeşitlerine bağlıdır. Eğer o ortamda hayatta kalmalarını sağlayacak genler gen havuzlarında bulunuyorsa o türün yaşamını sürdürmesi ve o genin popülasyonun geneline yayılmasına kadar evrimleşmesi, eğer o genlere sahip değillerse de yok olmaları beklenir. Bu da zaten eşeyli üremenin türler açısından neden bu kadar önemli olduğunun bir göstergesidir.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. N. A. Campbell, et al. (2013). Campbell - Biyoloji. ISBN: 9786053551478. Yayınevi: Palme.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close